Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 13:49

Κ. Χατζηδάκης: Σε ποιους θα γίνει παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ

Διάταξη η οποία θα προβλέπει την παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει το επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.

Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό νωρίτερα σήμερα, η ευεργετική διάταξη αφορά μόνο τους οφειλέτες «που δεν έχουν αναζητηθεί μετά την παρέλευση της δεκαετίας».

«Προσπαθούμε να παίρνουμε μέτρα στα πλαίσια της λογικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «εάν ο ΕΦΚΑ χάριζε τα χρέη, δεν θα είχε εισφορές για να δίνει συντάξεις. Εμείς γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα προχωρήσουμε με εναρμόνιση των ρυθμίσεων που υπάρχουν από την Εφορία, με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ». Για παράδειγμα, όπου υπάρχει στην ΑΑΔΕ ρύθμιση χρεών σε 24 δόσεις και στον ΕΦΚΑ ρύθμιση σε 12 δόσεις, θα εναρμονιστούν και οι δύο οφειλές στις 24 δόσεις «για να υπάρχει εκλογίκευση του συστήματος» τόνισε ο υπουργός.

Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος, θα υπάρξει συμμόρφωση με την «απόφαση του ΣτΕ που μειώνει τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία, όπως ήταν και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, αναφορικά με τις οφειλές προς το ΙΚΑ» ενώ υπογράμμισε ακόμα μια φορά ότι πρόκειται «για παραγραφή οφειλών που δεν έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ εντός της 10ετίας. Αν έχουν αναζητηθεί, δεν παραγράφονται. Όπως δεν παραγράφονται πουθενά και δεν παραγράφονταν και πριν το νόμο Κατρούγκαλου». Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, ο υπουργός σχολίασε ότι εάν παραγράφονταν οφειλές που έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, θα υπήρχε ο «ηθικός κίνδυνος», οι οφειλέτες να έχουν το κίνητρο να είναι ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

«Θα εκλογικεύσουμε το σύστημα και θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Διότι αν λέγαμε "δεν βαριέσαι, δεν έχεις πληρώσει για 10 χρόνια και μετά στα χαρίζουμε", θα έπρεπε να είναι κανείς ανόητος για να πληρώνει στον ΕΦΚΑ και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης σχετικά με το ζήτημα

ΠΗΓΗ: απε μπε 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 13:53