Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 09:29

Πώς αγοράστηκε το Predator με τελικό αποδέκτη την ΕΥΠ. Σοβαρές ευθύνες της ΑΑΔΕ. Η αποκάλυψη της ΕΦ ΣΥΝ

ΤΟ ΡΕΠ[ΟΡΤΑΖ της ΕΦ ΣΥΝ ειναι του Δημητρη Τερζή

Για λογαριασμό της εταιρείας Krikel και μέσω.. οικοδομικής εταιρείας  έγινε η αγορά  του λογισμικού παρακολούθησης,  που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ. Οι εικονικές συναλλαγές έγιναν υπό τα αδιάφορα βλέμματα ή με την ανοχή των φορολογικών αρχών(ΑΑΔΕ- Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). 

Μετά από σειρά δημοσιευμάτων, με τα οποία το προηγούμενα διάστημα αναδείχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και στελεχών των εταιριών που έφεραν το παράνομο λογισμικό στην Ελλάδα, νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί σήμερα δημοσιεύει το μωσαϊκό από εικονικά τιμολόγια αξίας εκατομμύρια ευρώ, την εταιρεία «βιτρίνα» που χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να δικαιολογηθεί η αγορά του τεχνολγικού εξοπλισμού τού Predator (ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ), αλλά και τον κομβικό ρόλος σε αυτή τη διαδικασία της εταιρείας Krikel, του επίσημου προμηθευτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επιβεβαιώνει επίσης τις αποκαλυψεις που είχε κάνει το tvxs.gr αναφορικά με τη σχέση που είχε ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος με την εταιρια Krikel

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όλες οι κινήσεις έγιναν διαμέσου της εταιρίας Ιόνια Τεχνική, μιας οικοδομικής εταιρείας και «επιχείρηση βιτρίνα» όπως δείχνουν τα στοιχεία . Η εταιρια αγόρασε τον εξοπλισμό και ουδέποτε τον παρέδωσε στην Krikel. Ωστόσο, τα τιμολόγια των 5,3 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν, ενώ ο εξοπλισμός είχε ήδη αγοραστεί και χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ. Αυτό που φαίνεται να συνέβη είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με την αγορά τέτοιου εξοπλισμού που θα κατέληγε για χρήση από την ΕΥΠ και γι’ αυτό τον σκοπό επιλέχθηκε μια άλλη επιχείρηση, εν προκειμένω η Ιονία Τεχνική, προκειμένου να καλυφθούν τα ίχνη. Τα δε χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά φαίνεται ότι προέρχονται από τις περίφημες απόρρητες δαπάνες της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τα κρυφά κονδύλια της ΕΥΠ.

Τα τιμολόγια

 
 

Μέσα σε μία τετραετία η Ιονία εξέδωσε τιμολόγια προς την Krikel ύψους 5.361.230 ευρώ με τον αντίστοιχο φόρο να φτάνει το 1.286.695 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία, στις συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων της εταιρείας Ιονία Τεχνική. Ωστόσο, η εταιρεία από το 2011 που συστάθηκε και για σειρά ετών δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις και είχε μηδενικά εισοδήματα 

Υπενθυμίζεται ότι το Inside Story αρχικά και το «Βήμα» στη συνέχεια είχαν αναφερθεί στη σύμβαση της ΕΥΠ η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρήση του Predator. Κι εδώ επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί άλλο ένα σημείο: Aν και τα φορολογικά στοιχεία μεταξύ Krikel και Ιονίας Τεχνικής αποτυπώνουν σχέση μεταξύ τους, αυτό δεν φαίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές τους. Στον αντίποδα, όσο και αν έχουν ήδη αποδειχτεί οι τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ Krikel και Inellexa (η εταιρεία εμπορίας του Predator), δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να σχετίζει τις δύο εταιρείες φορολογικά.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως τα τιμολόγια που έκοψε η οικοδομική εταιρεία προς την Krikel δεν αφορούσαν οικοδομικές ή χωματουργικές εργασίες, αλλά τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως server, μνήμες και λοιπά εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξαιρετικά εξειδικευμένα.

Πιο συγκεκριμένα, το 2019 η Ιονία έκοψε τιμολόγια που αφορούν περισσότερα από 10 τέτοια μηχανήματα, ενώ το 2020 έκοψε τιμολόγια για περισσότερα από 100 τέτοια μέρη υπολογιστών. Πέραν αυτού, το ρεπορτάζ λέει ότι τα τιμολόγια του 2019 αφορούσαν εξοπλισμό υποστήριξης του συστήματος Tetra, με το οποίο προμηθεύει την ΕΛ.ΑΣ. η Krikel, ενώ εκείνα του 2020 σχετίζονται με εξοπλισμό που φέρεται να αξιοποιήθηκε προκειμένου να γίνουν οι υποκλοπές από την ΕΥΠ μέσω του Predator στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Ειδικότερα, ο εν λόγω εξοπλισμός αφορά servers για συγκλίνοντα δίκτυα, racks, brigde boards, duplexers, cpu boards κ.ά.

Οι αποκάλυψη του ΤVXS

Παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία είχε αποκαλύψει το tvxs.gr που αποδείκνυαν την εμπλοκή του Γιάννη Λαβράνου με την Krikel, ο ίδιος επέμενε ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές αλλά και ότι δεν έχει «μετοχική» σχέση με την εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Επίσης δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημα για τη σχέση της Krikel με την Ιονία Τεχνική. 

πηγη: tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 09:35