Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 09:55

Πιθανό πρόστιμο από την Ε.Ε. ύψους 280 εκ. ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίθεση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στον Λ. Αυγενάκη

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη δημοσιονομική διόρθωση ύψους 280 εκ. ευρώ από την Ε.Ε., όπως για σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Βασίλης Κόκκαλης, η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει εμμέσως άγνοια επί του θέματος.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα στις 30 Μαρτίου αναφέρει τα εξής:

«Η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία:

1. να ενημερωθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα και

2. για την εντατική ενεργοποίηση των αρμόδιων διευθύνσεων και των εσωτερικών μηχανισμών του για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορά σε ευρήματα παρελθόντων ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων.

Όλα αυτά, πάντοτε σε συντονισμό και υπό τις κατευθύνσεις του εποπτικού θεσμικού οργάνου και φορέα δηλαδή του ΥΠΑΑΤ και με κοινό στόχο να μην επιτρέψουμε ελλείψεις και εκκρεμότητες του παρελθόντος να διαμορφώσουν ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνθήκες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα».

 

Ολόκληρη η δήλωση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

Η ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2019 να προχωρήσει σε κανονικές πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγεί σε πρόστιμα και καταλογισμούς από την Κομισιόν που αγγίζουν, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση DG AGRI για τα έτη 2019 έως 2022, τα 283 εκατ. ευρώ λόγω της μη εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων από το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου της Ελλάδας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση με τη γνωστή της αλαζονεία δεν προέβει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή αυτής της κατάστασης παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 1/11/2022 καταθέσαμε, μαζί με τον Σταύρο Αραχωβίτη, στη Βουλή Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με θέμα «Με ΝΔ επιστροφή στην εποχή των προστίμων και των καταλογισμών στις Ευρωπαϊκές Επιδοτήσεις;» μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τονίζαμε πως η ΕΕ εντόπισε πληθώρα προβλημάτων και παραλείψεων στην πληρωμή των Κοινοτικών ενισχύσεων με ενδεχόμενο η χώρα μας να υποστεί σοβαρές περικοπές και καταλογισμούς, λόγω της αδιαφανούς διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Επιδοτήσεων από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ καθώς και ενδείξεων κακοδιαχείρισης στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος.

Στην απάντηση του ο τότε Υπουργός κ. Γεωργαντάς καθησύχαζε τον αγροτικό κόσμο λέγοντας χαρακτηριστικά : «η προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των Ευρωπαϊκών Ενισχύσεων στους αγρότες συνοδεύεται από διαφάνεια στην διαχείριση τους, είτε αυτές αφορούν άμεσες ενισχύσεις είτε αφορούν μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και οι Νέοι Αγρότες. Οι ενισχύσεις καταβάλλονται με την τήρηση των κανονισμών και την διεξαγωγή των προβλεπόμενων ελέγχων» και τόνιζε στη συνέχεια πως οποιαδήποτε διοικητική αδυναμία επιλυόταν με τη « μετάβαση της υποβολής των αιτήσεων των αγροτών και των πληρωμών των αγροτών στο gov.gr.»

Για άλλη μια φορά όμως, δυστυχώς για τον αγροτικό κόσμο, η κυβέρνηση της ΝΔ διαψεύστηκε καθώς η ολοκλήρωση των ελέγχων της ΕΕ αποφάσισε καταλογισμούς για αιτήσεις ΟΣΔΕ που ελέγχθηκαν διοικητικά και επιτόπου, για τα παραπάνω έτη και πλέον θα κληθούν οι δικαιούχοι αγρότες που ήδη πήραν τα παραπάνω ποσά να τα επιστρέψουν.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ πλήττει τον αγροτικό κόσμο και το χάος που έχει δημιουργήσει στις πληρωμές των επιδοτήσεων, τον οδηγεί σε όλο και πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 10:05