Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 11:23

Μέτρα τριετίας συζητούν Παπαδήμος - τρόικα, εντός ατζέντας το εργασιακό κόστος

troika3Με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας συναντάται το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Επί τάπητος θα τεθούν τα μέτρα και παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα για την επόμενη τριετία. Ανάμεσα σε αυτά έχει τεθεί και το ζήτημα της μείωσης του εργατικού κόστους.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, υποστήριξε πάντως χθες από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε νέοι φόροι το 2012. Τόνισε, ωστόσο, πως η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης. Με την τρόικα αναμένεται να συναντηθούν σήμερα και οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς. Στις 16:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών», δήλωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως «είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα 2 χρόνια μετά», ενώ απέδωσε την «τρύπα» στον προϋπολογισμό στις δαπάνες για την ανεργία.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη χθεσινή συνάντηση του υπ. Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνη, με την τρόικα, τέθηκε θέμα μείωσης των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν μειώσεις στο κόστος εργασίας των επιχειρήσεων και εμμέσως έθεσαν θέμα κατωτάτων ορίων αμοιβών, χωρίς να γίνει αναφορά στον 13ο και 14ο μισθό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις θα αφορούν αμοιβές πέραν των κατώτατων ορίων, αλλά και το μισθολογικό κόστος. Οι συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται να ξεκινήσουν το 2012.

«Είμαστε σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όμως, αποκλείουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στην ΕΓΣΣΕ καθώς το θέμα αυτό αφορά τους κοινωνικούς εταίρους, μια παρέμβαση θα αποτελούσε αιτία πολέμου» υποστήριξε από την πλευρά του, ο υπ. Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.

Επιπλέον ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας ότι βασικό αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ήδη οι μισθοί μειώνονται από τις ατομικές συμβάσεις και μετά την ψήφιση του άρθρου 37 και από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Την τρόικα συναντά ο Παπαδήμος

Η συνάντηση με τον Ματίας Μορς (Κομισιόν), τον Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) είναι προγραμματισμένη για τις 11:00. Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χορστ Ράιχενμπάχ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα για την επόμενη τριετία.

Η τρόικα πρόκειται να συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι κατά τη συνάντησή του με την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να υποστηρίξει ότι το μνημόνιο απέτυχε σχεδόν στο σύνολο των στόχων του και να τονίσει ότι είναι αναγκαίο να μπει αμέσως σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Υπουργικό συμβούλιο στις 16:00

Εν τω μεταξύ, στις 16:00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να στείλει μήνυμα κατά το υπουργικο συμβούλιο ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει η επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης και να ζητήσει την πολιτική στήριξη των κομμάτων που συμμετέχουν. Εξάλλου χθες, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η πλήρης εφαρμογή όσων μέτρων έχουν συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι «οι υπουργοί κρίνονται και αξιολογούνται. Η αξιολόγηση είναι και αυτή αρμοδιότητα του πρωθυπουργού».

Η ατζέντα του υπουργικού περιλαμβάνει:

Ενημέρωση και αξιολόγηση της πολιτικής στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (Δ. Ρέππας).
Ενημέρωση και αξιολόγηση της πολιτικής στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης (Γ. Κουτρουμάνης).
Συζήτηση για θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία (Ευ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Α. Γιαννίτσης, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Κουτρουμάνης, Α. Λοβέρδος).
πηγή-tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011 12:43