Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 09:51

Κουκουλόπουλος: «Παρεμβάσεις για την οικονομική εξυγίανση των Δήμων».

koukoulopoulos_vouliΑρχίζει η αποπληρωμή των έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑ και δρομολογήθηκαν ήδη μια σειρά παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην οικονομική εξυγίανση όλων των Δήμων της χώρας, προκειμένου στο τέλος του 2012 να παρουσιάζουν πλεόνασμα.
Αυτό προκύπτει απ΄ τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος στη Βουλή,

απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Γ. Χαραλαμπόπουλου.
Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
«Πρώτον, να τελειώνουμε με μία ιστορία που ισοπεδώνει τα πάντα. Οι δήμοι, όπως είπε ο κ. Όλι Ρεν είναι οι λιγότερο χρεωμένοι δήμοι στην Ευρώπη. Υπάρχουν, φυσικά, και ορισμένα αρνητικά παραδείγματα, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα.
Δεύτερον, αν κανείς ασχοληθεί συστηματικά και όχι ισοπεδωτικά και οριζόντια, όπως συχνά συνηθίζουμε στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα του κάθε δήμου, όπου υπάρχει πρόβλημα, ξεκινάει από διαφορετική αφετηρία και άρα θέλει κι άλλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του.
Τρίτον, η αδυναμία ισοσκέλισης των προϋπολογισμών των Δήμων μέσα στο 2011, δημιούργησε τρομακτικά προβλήματα σ' ένα νευρώνα του κράτους, την αυτοδιοίκηση, διότι πολύ απλά δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί η εξυγίανση τους, όταν το ίδιο το κεντρικό κράτος χρωστάει στους ΟΤΑ.
Με όσα όμως ψηφίστηκαν ήδη, ή πρόκειται να ψηφιστούν τις επόμενες μέρες, θα μας επιτρέψουν από την 1η Γενάρη του 2012, να πετύχουμε τα εξής:

Πρώτον, να προωθηθεί ο συμψηφισμός των υποχρεώσεων των ΟΤΑ προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με τα παρακρατηθέντα τους, για τους δήμους που έχουν τέτοιο πρόβλημα.
Δεύτερον, ξεκινάμε αυτές τις μέρες την αποπληρωμή των οφειλών του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», την οποία και ολοκληρώνουμε στις 31/1/2012. Μέχρι τότε θα καλυφθούν όλες οι οφειλές που ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, και θα φύγει από την αυτοδιοίκηση ένα βάρος που είναι το βάρος που της έβαλε το ίδιο το κράτος.
Υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1.300.000 στην αγορά, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο οποίο διασφαλίστηκε η ρευστότητα, με βάση το Ν. 4024.
Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάει η χορήγηση δανείων γιατί λύθηκαν τα προβλήματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ξεκινάει και η διαδικασία επιμήκυνσης δανείων των χρεωμένων δήμων για να χαμηλώσει η δόση τους. Τους δανείζουμε χαμηλότοκα για να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Παράλληλα με άλλες ενέργειες που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα ΑΞΙΑ, που πρόκειται να ψηφίσουμε την άλλη εβδομάδα, σχεδιάστηκε τους τελευταίους μήνες από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και επικυρώθηκε από τη σημερινή του Υπουργείου Εσωτερικών, μία μεγάλη παρέμβαση με άξονα την τοπική αυτοδιοίκηση, που συμποσούται σε ένα ποσό περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ούτε 1 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, και με το οποίο οι δήμοι,
πρώτον, μπαίνουν μπροστά στη μάχη κατά της ανεργίας,
δεύτερον δίνουν μία πολύ μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και,
τρίτον, την 31/12/12 οι δήμοι θα είναι αυτοί που θα συμβάλλουν πρώτοι και καλύτεροι στη δημιουργία πλεονάσματος που είναι ένας δύσκολος, αλλά τόσο απαραίτητος στόχος για τη χώρα. Και αναφέρομαι βεβαίως στο δημοσιονομικό πλεόνασμα».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 09:57