Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011 01:31

Παραιτήθηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς - Σάλος στον πολιτικό κόσμο

peponis_mouzakitisΜε αιχμές για τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, αλλά και εκφράσεις πικρίας, που διατυπώνουν στην επιστολή παραίτησης τους, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και ο αναπληρωτής του Σπύρος Μουζακίτης, θέτουν τέρμα στην άσκηση των καθηκόντων τους στην δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.

Η απόφαση τους, που φαίνεται να είναι αμετάκλητη, έπεσε σαν βόμβα τόσο στο Εφετείο όσο και στον Άρειο Πάγο.

Οι δύο εισαγγελείς υπέβαλλαν την παραίτηση τους στον αρμόδιο για οικονομικά θέματα, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή και ζητούν στην αντικατάσταση τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Στην επιστολή της παραίτησής τους αναφέρουν:

"Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη, με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.

Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Εφετείο ήταν γνωστό από καιρό ότι οι δύο εισαγγελείς δεν βοηθήθηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και επτά μήνες εκκρεμεί το αίτημα τους για την υποστήριξη του γραφείου τους με έναν δικαστικό υπάλληλο, ενώ όλοι γνώριζαν πως οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης εργάζονταν με τους προσωπικούς τους φορητούς υπολογιστές, καθώς στο χώρο που τους παραχωρήθηκε, δεν εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής, παρότι ζητήθηκε πολλές φορές.

Μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είναι και αυτές που αφορούν τις καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων, τις καταγγελίες, με αφορμή την παραίτηση Σπινέλη από την θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου που αδρανοποιεί την διαδικασία είσπραξης προστίμων, που επιβλήθηκαν, μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, αλλά και τις καταγγελίες για τις παράνομες 'εκπτώσεις' που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο, τη διερεύνηση καταγγελιών περί συμμετοχής του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού σε εταιρία που φέρεται να εμπλέκεται με ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, όπως και τις καταγγελίες για δανειοδοτήσεις τραπεζών προς τα δύο μεγάλα κόμματα, με εγγυήσεις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς ορίζονται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Έντονη κριτική στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, που παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας ότι με τις προβλέψεις του νέου φορολογικού ν/σ "θα αποτελούσαν άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα", εξαπέλυσαν ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, αναφέρουν ότι "με τη δημόσια αυτή κίνηση επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους. Αυτό πλήττει βαθειά το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς ως παρέμβαση στο έργο τους εκλαμβάνεται η δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει προς τη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα αναλαμβάνει, αντί για αντεισαγγελέας εφετών, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου!"

"Η αλήθεια είναι ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο είχε εκπονηθεί προσχέδιο διάταξης, μεταξύ πολλών άλλων και για την ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο" προσθέτουν.

"Η βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση των δύο αντεισαγγελέων εφετών, που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι θεσμοί δυσλειτουργούν και συνιστά παρέμβαση στα καθήκοντά τους ακόμη και η σκέψη να ανατεθούν τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνιστά σαφή προσβολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και θέτει σημαντικά ζητήματα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης, επί των οποίων είναι βέβαιον ότι θα επιληφθεί αμέσως ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου" αναφέρουν επίσης.

"Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο υπαινιγμούς και αοριστίες και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς τεταγμένους στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. (...) Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα «υπαγόρευσης ή απαγόρευσης» στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία" καταλήγουν.

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

"Οι παραιτήσεις των οικονομικών Εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, εγείρουν τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Το οποίο προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από την επίθεση που εξαπολύουν εναντίον τους οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης" αναφέρουν οι αρμόδιοι τομεάρχες Δικαιοσύνης της ΝΔ.

"Από το ίδιο το κείμενο της παραίτησής τους προκύπτει σαφώς ότι αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί κάποιοι, προφανώς υψηλά ιστάμενοι, ενοχλούντο από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους" προσθέτουν.

"Δεν χρειάζονταν οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων για να αποδειχθεί αυτό που γνωρίζουν οι πάντες και πρώτη απ’ όλους η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου: Ότι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής είναι μία απάτη όσον αφορά το κεφάλαιο που φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα, ενώ είναι μία πραγματικότητα όσον αφορά τη φοροεξόντωση της λαϊκής οικογένειας από τη συγκυβέρνηση και απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις" αναφέρει το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το ζήτημα στη Βουλή μέσω του βουλευτή Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος ερωτά τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπαϊωάννου, "με τίνος απόφαση και ευθύνη έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση σχέδιο νόμου με το οποίο προωθείται η αντικατάσταση των δυο οικονομικών εισαγγελέων;"

Επίσης ερωτά "ποιες υποθέσεις χειρίζονται ως σήμερα οι εν λόγω εισαγγελείς και σε ποιο στάδιο βρίσκονται" και τέλος "πως σχολιάζει η κυβέρνηση τις καταγγελίες που περιλαμβάνονται στην επιστολή παραίτησης των κ. Πεπόνη και κ. Μουζακίτη;".

Η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι εγείρεται μείζον ζήτημα για το υπουργείο Οικονομικών "με τον επί της ουσίας εξαναγκασμό σε παραίτηση των δύο Οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι είναι τα πρόσωπα που από το Νοέμβριο χειρίζονταν μεγάλες υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ και χρεών στο Δημόσιο καθώς και κρίσιμες υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων".

Υποστηρίζει ότι "η επιστολή παραίτησής τους αναδεικνύει ζητήματα «απαγορεύσεων και υπαγορεύσεων» κατά την τέλεση του καθήκοντός τους, γεγονός που υποχρεώνει αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών σε εξηγήσεις τόσο για τα καταγγελλόμενα όσο και για τις συνθήκες λειτουργίας του νεοσύστατου θεσμού".

"Κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβαίνει για να παραιτούνται οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος μετά από μόλις λίγους μήνες λειτουργίας του σημαντικού αυτού θεσμού. Οι πιέσεις των επώνυμων και ανώνυμων μεγαλο-φοροφυγάδων φαίνεται να πιάνουν τόπο... " αναφέρουν οι Οικολόγοι.

πηγή: nooz.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011 16:53