Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 13:14

Ημέρα της κρίσης - Οι αρχηγοί αποφασίζουν λιτότητα διαρκείας

metra03022012Τα ψέματα τελείωσαν για τη χώρα και τα τρία πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς ο χρόνος έχει τελειώσει και στην σημερινή σύσκεψη θα πρέπει να αποφασίσουν -και να ανακοινώσουν- τα σκληρά μέτρα λιτότητας που πρέπει να ληφθούν το 2012 και τα επόμενα χρόνια για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία.

Μετά από ένα σερί αναβολών και ανακοινώσεων για το ποιος διαπραγματεύθηκε περισσότερο -για τα μάτια του κομματικού ακροατηρίου- οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης θα πρέπει να συναποφασίσουν αν θέλουν η χώρα να πάρει τη νέα δανειακή σύμβαση, λαμβάνοντας τα πολύ σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές μας, ή αν προτιμάνε να πάμε σε μια περιπέτεια με άτακτη χρεοκοπία, μια και πλέον τα χρονικά όρια για την εξόφληση του ομολόγου-μαμούθ του Μαρτίου έχουν εξανεμιστεί. Στο τραπέζι της συζήτησης ο Λουκάς Παπαδήμος θα θέσει όλες τις απαιτήσεις των τροϊκανών, που ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρομοίασε χτες με Λερναία Ύδρα μια και συνεχώς ανοίγουν νέα και παλιά θέματα, και θα ζητήσει τη συμφωνία τους για:

 

  1. Περικοπη 20% στον κατώτατο μισθό
  2. Μείωση 20% στις επικουρικές συντάξεις
  3. Απολύσεις στο Δημόσιο
  4. Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
  5. Τσεκούρι στις δαπάνες του Δημοσίου, και ειδικά στο φάρμακο και την Άμυνα.
  6. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Νωρίτερα, σίγουρα πριν το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα έχει ενημερώσει τους αρχηγούς και τα επιτελεία τους για τις τελικές απαιτήσεις της Τρόικα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη χτεσινή μαραθώνια σύσκεψη με τον ίδιο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει να του καταθέσουν τις τελικές προτάσεις ή διορθώσεις τους στη σύσκεψη, που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει μετά τις 6 το απόγευμα.

Είναι προφανές ότι η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι η πιο κρίσιμη από τη Μεταπολίτευση και μετά, καθώς οι κύριοι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης επωμίζονται το βάρος της απόφασης για τα πολύ σκληρά μέτρα, ενώ στο βάθος οι εταίροι καταστρώνουν τα πλάνα τους για πιθανή χρεοκοπία της χώρας το Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της Τρόικα ζήτησαν χτες να έχουν από κοινού συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές αν αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Χτες, εξάλλου, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ διέρρεαν ότι ο πρόεδρος του κινήματος θα ζητούσε να γίνει τηλεδιάσκεψη των αρχηγών με Μπαρόζο, Ρεν, Ντράγκι και Λαγκάρντ, παρακάμπτοντας τους τροϊκανούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, καθώς αύριο θα πρέπει να ενημερωθεί η ομάδα εργασίας του Eurogroup, και την Πέμπτη να γίνει η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

πηγή-iefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 22:47