Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012 23:30

Λουκάς Παπαδήμος: Σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν

PapadimosΔραματικούς τόνους επέλεξε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για να τονίσει τις επιπτώσεις ενδεχόμενης καταψήφισης του νέου Μνημονίου από την Βουλή την Κυριακή. Ο κ. Παπαδήμος επέκρινε αυτούς που θεωρούν ότι η χρεοκοπία είναι προτιμότερη από την υιοθέτηση σκληρών μέτρων.

"Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης", τόνισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τα ανάλογα μηνύματα που έστειλαν νωρίτερα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες ο Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Παπαδήμος προειδοποίησε για την καταστροφή που θα επιφέρει τυχόν χρεοκοπία. "Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, καλύτερη η χρεοκοπία", είπε και πρόσθεσε: "Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας απαρίθμησε τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας:

Οι αποταμιεύσεις των πολιτών θα κινδύνευαν.
Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία
Η εισαγωγή βασικών αγαθών -όπως φάρμακα, πετρέλαιο, και μηχανήματα- θα γινόταν προβληματική
Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση. Η ανεργία, η οποία είναι ήδη απαράδεκτα υψηλή θα αυξανόταν περισσότερο.

"Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε. Η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και παρατεταμένης εξαθλίωσης", πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία της ομιλίας του αναφέρθηκε στην "υπερπροσπάθεια" που έχει καταβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια, "αδειάζοντας" εμμέσως πλην σαφώς τον Αντώνη Σαμάρα και την αντιπολίτευση που επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να κάνει την οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική.

"Για να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος. Πρέπει να εξυγιάνουμε το κράτος και να χτίσουμε την οικονομία μας σε στέρεες βάσεις για να επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη... Και θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα τής μεταπολιτευτικής Ελλάδας αν από λιποψυχία ή ελλιπή αίσθηση ευθύνης, από βαριά αμέλεια ή από μοιραίο λάθος αυτή η χώρα κατέληγε κάποια στιγμή χρεοκοπημένη και έξω από το ευρώ".

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο, αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια.

"Σε ό,τι με αφορά, ανέλαβα την ευθύνη και τον κίνδυνο να κάνω ό,τι μου αναλογεί για να φτάσουμε στην άκρη αυτής της διαδρομής. Και θα το κάνω" κατέληξε.

Ολόκληρη η ομιλία Παπαδήμου εδώ

 

 

πηγή-tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 00:26