Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 15:11

Π. Κουκουλόπουλος: «Άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση 100 Πολεοδομικών Σχεδίων σ΄ όλη τη χώρα».

koukoulopoulos_vouliΔιάταξη η οποία απελευθερώνει τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια πολλών ελληνικών πόλεων, μεταξύ των οποίων και της Κοζάνης, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 2 Φεβρουαρίου 2012 ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, η οποία και υπερψηφίστηκε.

Η διάταξη συμπεριλαμβάνεται πλέον στο Ν. 4042/2012 και έχει δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, (Αρ. φύλλου 24/ 13 Φεβρουαρίου 2012). Πρόκειται για την 5η παράγραφο του άρθρου 62, όπου αναφέρεται: «Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν.2508/1997 προστίθενται εδάφια ως εξής: ¨Εξαιρούνται οι περιοχές- ζώνες περιαστικού ελέγχου της δόμησης γύρω από πόλεις και οικισμούς που δεν είναι προστατευόμενες, στο μέτρο που κρίνονται αναγκαίες και είναι οι μόνες κατάλληλες, ή οι καταλληλότερες για πολεοδόμηση κατά τις διατάξεις της παραγράφου 3δ του παρόντος άρθρου. Μέχρι την έγκριση της σχετικής πολεοδομικής μελέτης, με την οποία καθορίζονται το πολεοδομικό σχέδιο και ο πολεοδομικός κανονισμός της περιοχής επέκτασης, εξακολουθούν να ισχύουν οι χρήσεις και οι όροι και περιορισμοί δόμησης που έχουν καθοριστεί με τα προεδρικά διατάγματα των Ζ.Ο.Ε.¨
 

 

Εισηγούμενος την παραπάνω διάταξη στη Βουλή, στις 2/2/2012, ο κ. Κουκουλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

«Η διάταξη την οποία έχω την τιμή να εισηγούμαι αφορά τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα. Mία διάταξη με την οποία λύνεται μια εκκρεμότητα που πρωτοετέθη στο τέως ΥΠΕΧΩΔΕ τον Ιούνιο του 2003 από εμένα ως Δήμαρχο, στη συνέχεια τον Γενάρη του 2005 από εμένα πάλι ως Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, γιατί ξεκίνησε από την πόλη της οποίας ήμουν Δήμαρχος, και αθροίστηκαν από πίσω άλλα εκατό γενικά πολεοδομικά, στα οποία έχουμε την εξής ιδιόρρυθμη κατάσταση.

Επιτρέπουμε στην Ελλάδα να γίνεται επέκταση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, επέκταση πόλης, δηλαδή, μόνο όπου δεν υπάρχουν ζώνες προστασίας και προβλέψεις, οι οποίες μπορεί να έχουν θεσπιστεί προ εικοσαετίας ως Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, εξ αιτίας μιας ατελούς διατύπωσης του ν. 2508.

Με τη διάταξη που εισηγούμαι σήμερα ανοίγει ο δρόμος για εκατό Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία είναι κολλημένα εδώ και χρόνια, αλλά αυτό γίνεται μ' έναν απόλυτα υπεύθυνο και προστατευόμενο τρόπο, που δεν θα ανοίξει ούτε την παραμικρή χαραμάδα για αυθαιρεσίες. Διότι η διάταξη αφορά αποκλειστικά Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου που δεν προστατεύονται παντοιοτρόπως ή δεν διέπονται από κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς.

Επιπλέον οι όποιες χρήσεις επιβληθούν με την επέκταση του Σχεδίου ισχύουν. Δηλαδή, το προεδρικό διάταγμα των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου πάει χέρι-χέρι με το Προεδρικό Διάταγμα των πολεοδομικών μελετών. Είναι δηλαδή, υπό τον απόλυτο έλεγχο της συντεταγμένης πολιτείας, των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, ΥΠΕΚΑ και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άρα, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να επανέλθουμε σ' ένα προηγούμενο καθεστώς».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 15:14