Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 02:00

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ: «Πρέπει να τρέξουμε τα έργα του ΕΣΠΑ»

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗΜε στόχο την καταγραφή των προβλημάτων αλλά και την χάραξη των προτεραιοτήτων που θέτει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την αναπτυξιακή της προοπτική, πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της Περιφέρειας επίσκεψη της υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη. 

Η κα Τζάκρη συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Κίρκο και στη συνέχεια μετείχε σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας καταγράφοντας όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις υπηρεσίες αλλά και γενικότερα τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια.

Ενημερώθηκε για την πορεία που είχε το 3ο ΚΠΣ και έκανε λόγο για την προσπάθεια του Υπουργείου «αναθεώρησης του ΕΣΠΑ εντάσσοντας και υλοποιώντας έργα που θα δώσουν μια πραγματική αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, υπηρετώντας τον στόχο που έθεσε η κυβέρνηση για την πράσινη ανάπτυξη».

Όπως είπε: «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα 3 προηγούμενα χρόνια σε ότι αφορά τον προγραμματισμό των έργων για το ΕΣΠΑ καθώς ήταν λίγα αυτά που προγραμματίστηκαν και θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2010 να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και την διαδικασία ένταξης λειτουργικών έργων, έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα και με ανταποδοτικά οφέλη».

«Στόχος, τόνισε, του Υπουργείου είναι να δώσει με σαφήνεια την κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής με βάση την πράσινη ανάπτυξη. Επειδή εδώ ισχύει και πάλι ο στόχος του «ν συν 3» πρέπει να εντάξουμε έργα μέχρι το τέλος του 2010 για να μην χαθούν κονδύλια. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση ως μοχλός ανάπτυξης στην περιοχή».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΗ κα Τζάκρη επισήμανε πως η κατεύθυνση ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία έχει να κάνει με το γεγονός πως η περιοχή αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Γι αυτό όπως είπε θα πρέπει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό να περιλαμβάνονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το κόστος που πληρώνει η περιοχή να μετατραπεί σε όφελος για την περιοχή. Αναπροσαρμογή του πρωτογενή τομέα, τουρισμός προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης, και ολοκλήρωση υποδομών αποτελούν στόχους για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Σε ότι αφορά τους οδικούς άξονες αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα και να ολοκληρωθούν οι κάθετοι άξονες (Σιάτιστας – Κρυσταλοπηγής και Κοζάνης – Φλώρινας – Νίκης) και βέβαια να προχωρήσουν και οι μελέτες για τους άξονες Κοζάνης – Ελασσόνας και Γρεβενών – Λαμίας).

Τέλος αναφερόμενη στην πράσινη ανάπτυξη σημείωσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει δύο από τα πλέον αξιόλογα Ανώτατα Ιδρύματα, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο. Μπορεί να γίνει λοιπόν η περιοχή που θα δημιουργήσει ανάπτυξη τεχνογνωσίας, τεχνολογίας και βιομηχανικής παραγωγής ενεργειακών στοιχείων συμβάλλοντας καθοριστικά στην πράσινη ενέργεια, με την προώθηση των ΑΠΕ». Για τον πράσινο τουρισμό τόνισε ότι, «υπάρχει ένα μοναδικού κάλλους φυσικό περιβάλλον στη Δυτική Μακεδονία και οφείλουμε να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό σαφώς χωροθετημένων δραστηριοτήτων, προβολή του τουριστικού προϊόντος και προώθηση συνεργασιών με τουριστικούς πράκτορες της Ελλάδας και του εξωτερικού».

 
 
   
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 11:36