Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Μαϊος 2012 15:07

Τσίπρας: "Έτοιμοι να κυβερνήσουμε με μορατόριουμ για το χρέος"

5_tsipras_high«Ιστορική ευθύνη για την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα», χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη διευρενητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, που παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η προσωπική ευθύνη είναι μεγάλη, ενώ αναφέρθηκε και στο μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα, που δίνει ο εκλογικός νόμος.

«Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διευρευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κ.Τσίπρα.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Aριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή πέρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας θα έχει επικοινωνία με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στις 3:30 ο κ. Τσίπρας αναμένεται συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και στις 5:30 με την Ιωάννα Κοντούλη από τους Οικολόγους - Πράσινους. Στις 7:00 θα συναντηθεί με τη Λούκα Κατσέλη. Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αύριο, θα συναντηθεί με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ενώ την τελευταία ημέρα της διερευνητικής εντολής θα δει τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τον Πάνο Καμμένο.

Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τις τρεις αρνητικές απαντήσεις που έλαβε κατά τις διαδοχικές επαφές του με τους ομολόγους του, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενεί σήμερα η ιταλική La Stampa με τίτλο «Έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά θέλω μορατόριουμ για το χρέος».

(μορατόριουμ: η συμφωνημένη προσωρινή αναστολή ενεργειών που θα επέφεραν επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ δύο πλευρών (κρατών κ.λπ.)

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει τα Μνημόνια» και προσθέτει: «Είμαι ακόμη έκπληκτος, αν και τις τελευταίες ημέρες είχαμε καταλάβει ότι η αποδοχή του κόσμου αυξανόταν. Ο ελληνικός λαός είπε όχι στο Μνημόνιο».

Σε σχέση με τα «επόμενα βήματα και τα μηνύματα προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει ότι «το πρώτο, είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους. Το δεύτερο, μια σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Το τρίτον, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία».

Στην ερώτηση της La Stampa «αν η Ευρώπη αρνηθεί να σας ικανοποιήσει, θα βγείτε από το Ευρώ;» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «έχουμε ένα εξαιρετικό όπλο. Το έχει αναγνωρίσει, πλέον, και η Μέρκελ: όταν πληγεί ένας στόχος, οι αγορές αναζητούν αμέσως το επόμενο. Πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση και ξεπερνιέται μόνο με ευρωπαϊκή λύση. Είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια σύνοδο της Ένωσης, αφιερωμένη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Δεν βλέπετε ότι το μνημόνιο απέτυχε εντελώς, ότι εμείς οι Έλληνες δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτή την τρομερή ύφεση; Όπου και αν πήγε να προτείνει τις συνταγές του, το ΔΝΤ προκάλεσε μόνο ζημιές και χρεοκοπίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απορρίπτει τη διαπίστωση της Ιταλίδας απεσταλμένης ότι «η ψήφος αυτή θα μπορούσε και να ερμηνευθεί ως απόρριψη της λιτότητας και όχι ως μετακίνηση των εκλογέων προς τα αριστερά».

Δηλώνει, όμως, ότι «επειδή έχει επίγνωση του κινδύνου αυτού, από σήμερα θέλει να ανοίξει το κόμμα του στις προτάσεις των ψηφοφόρων. Η αλήθεια, όμως, τώρα, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση».

Σε σχέση με πιθανή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, τονίζει «δεν είναι εφικτή με αυτούς τους ηγέτες και όσο το κόμμα στηρίζει τα Μνημόνια. Αν όμως κάποιος πεισθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονικό πρόγραμμα, είμαστε έτοιμοι να τον δεχθούμε».

«Δεν σας ανησυχεί βαθύτατα η είσοδος στην Βουλή της Χρυσής Αυγής;» ρωτά, τέλος, η δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι.

«Φυσικά. Αλλά για αυτό φέρουν ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, που για να αποσπάσουν την προσοχή από το Μνημόνιο, βάσισαν την προεκλογική εκστρατεία και πάνω στον φόβο και στις πολιτικές κατά των μεταναστών», απαντά ο κ. Τσίπρας.

πηγή-TANEA

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Μαϊος 2012 20:37