Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 16:08

Κοζάνη: Συνέδριο για την καταγραφή, ανάδειξη μαρτυρικών σημείων και τόπων από τη ναζιστική κατοχή

Η καταγραφή και η ανάδειξη των μαρτυρικών τόπων και σημείων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί στο κοινό, θα γίνει

μέσα από το συνέδριο που διοργανώνει η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Αυτό σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 & 25 Ιουνίου, στη στέγη ποντιακού πολιτισμού, στην Κοζάνη. Η Κοζάνη και τα Γρεβενά στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ήταν ένας νομός και σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ήταν η περιοχή με τα περισσότερα θύματα και τις μεγαλύτερες καταστροφές σε υλικοτεχνική υποδομή από τους ναζί. Περισσότερο γνωστές είναι τρείς περιοχές από την Π.Ε. Κοζάνης, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων, που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία και είναι το Μεσόβουνο, οι Πύργοι και τα Σέρβια .

Η εκπαιδευτικός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Τάσα Σιόμου, χαρακτήρισε τολμηρή την ενέργεια της περιφερειακής αρχής « αφού μέσα από τις εισηγήσεις θα καταφέρουμε να μετρήσουμε νεκρούς, θύματα των ναζί, που πολλοί από αυτούς αδικήθηκαν από τη δίνη του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε ».

Στο διήμερο συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν ιστορικοί και ερευνητές, που έχουν καταγράψει μέσα από μαρτυρίες, θηριωδίες και εγκλήματα των ναζί που έγιναν σε μικρότερη κλίμακα από αυτή των μαρτυρικών πόλεων.

Στόχος των διοργανωτών είναι, τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να αξιολογηθούν από τους ιστορικούς και αφού γίνει η αποτίμηση τους, να προσκομισθούν στο υπουργείο Παιδείας, για τον εμπλουτισμό της τοπικής ιστορίας. Επίσης, θα διαβιβαστούν στην πολιτεία και τη βουλή των Ελλήνων για την όποια διεκδίκηση του ελληνικού κράτους εις το μέλλον. Τέλος, όλες οι πληροφορίες θα περάσουν σε διαδικτυακό χάρτη, όπου θα φαίνονται τα σημεία με τις μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί και θα δημιουργηθεί ημερολόγιο που θα περιέχει στοιχεία, όπως ο αριθμός και τα ονόματα νεκρών καθώς και οι λεηλασίες στις υποδομές, στα χωριά και τις πόλεις.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ ΣΠΥΡΟς ΚΟΥΤΑΒΑς

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 16:33