Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 14:27

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ: Το Ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάπτυξής του"

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ "ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟΥ"

Το Ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάπτυξής του

Το ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Ιδιωματικού θεάτρου στην Ελλάδα, διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Το Ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα». Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η αναγνώριση και διάδοση του Ιδιωματικού Θεάτρου, καθώς και η επικοινωνία των ανά την Ελλάδα θιάσων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών που ασχολούνται με αυτό.

Το θέατρο θεωρείται μια κατεξοχήν παραστατική τέχνη, όμως πρωτίστως είναι μια τέχνη συγγραφική. Καταγράφει και διαιωνίζει ιδέες, ρεύματα και φιλοσοφικά κινήματα. Το ιδιωματικό θέατρο κατ’ επίφαση συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση του προφορικού ιδιωματικού λόγου, αλλά και την καταγραφή τοπικών ηθών και παραδόσεων. Ανά την Ελλάδα έχουν εντοπιστεί περιοχές όπου το ιδιωματικό θέατρο είναι ζωντανό, είτε οργανωμένο σε μόνιμες σκηνές (Κοζάνη, Κάρπαθος, Κρήτη) είτε διασωζόμενο ως δρώμενο κυρίως κατά την περίοδο της Αποκριάς. Ωστόσο, η παραγωγή θεατρικών κειμένων στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα ήταν και εξακολουθεί να είναι πλούσια, δίχως δυστυχώς να τυγχάνει της αναγνώρισης που της αξίζει.

Με βάση τα παραπάνω, το ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να θεσμοθετήσει και να διοργανώσει ένα Ετήσιο Συνέδριο, προκειμένου να αναδείξει αυτήν την άγνωστη πτυχή του τοπικού πολιτισμού. Επιπλέον, μέσω του Συνεδρίου θα κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε το Ιδιωματικό Θέατρο να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παράλληλοι στόχοι της εν λόγω δράσης είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες :
Α. Για σύσταση ενός Πανελληνίου Οργάνου των φορέων που ασχολούνται με το Ιδιωματικό θέατρο
Β. Για τη θεσμοθέτηση ενός Πανελληνίου Φεστιβάλ Ιδιωματικού Θεάτρου (χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα) το 2019.

Εδώ κι ένα χρόνο το ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ξεκίνησε την επαφή μεταξύ των φορέων που διακονούν το Ιδιωματικό Θέατρο. Μέσα από αυτές τις επαφές έγινε συνείδηση σε όλους το πόσο σημαντική και πόσο διαδεδομένη είναι η ενασχόληση θεατρικών ομάδων με πρωτότυπα κείμενα που αναδεικνύουν τους τοπικούς ιδιωματισμούς. Έτσι γεννήθηκε και η ανάγκη να διοργανωθεί ένα συνέδριο, ένα φόρουμ, όπου οι ομάδες θα ανταλλάξουν εμπειρίες και διακεκριμένοι επιστήμονες θα αναλύσουν τη σημασία και την ιστορικότητα του Ιδιωματικού Θεάτρου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Κοζάνη, στις 16 και 17 Μαρτίου 2018, σε δύο συνεδριάσεις καθώς και μία ανοιχτή συζήτηση και ένα στρογγυλό τραπέζι.

 

Κοζάνη 16-17 Μαρτίου 2018
Κοβεντάρειο Μέγαρο

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 14:31