Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 08:34

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΝΤΖΙΩΡΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Η έκθεση ζωγραφικής “Περιπλανησεις”  της Αγάπης Μαντζιώρη, θα παρουσιαστεί  στις 29 Μαρτίου, στις 18.30 στο φιλόξενο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου και θα έχει διάρκεια  ενός μήνα (29/3/2018 – 29/4/2018).

Αποτελεί καρπό συνεργασίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με το 3ργαστήριο ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας.

Η Αγάπη Μαντζιώρη προτείνει μέσω του εικαστικού της έργου την περιπλάνηση στο τοπίο των σχέσεων των ανθρώπων. Ο άνθρωπος ακολουθεί μια μοναχική πορεία, ενώ άλλοτε περιπλανάται με κάποιο συνοδοιπόρο, συνομιλώντας με τον ίδιο του τον εαυτό ή κάποια άλλη ύπαρξη. Σε κάθε περίπτωση επικρατεί το δυαδικό στοιχείο. Αναγνωρίζοντας η καλλιτέχνις πως η φυσική περιπλάνηση συχνά τροφοδοτεί την διανοητική, αλλά και αποδεχόμενη την δυναμική της αυθύπαρκτης εσωτερικής περιπλάνησης, επιχειρεί μέσω της ζωγραφικής ατραπούς ένα ταξίδι σε αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματική σφαίρα.

Η Μαντζιώρη εν προκειμένω να κατανοήσει ουσιαστικά τις σχέσεις των ανθρώπων, εμπλέκεται σε καταστάσεις της καθημερινότητας, μέσω της ενδελεχούς παρατήρησης εκ του σύνεγγυς ανθρώπων που σχετίζονται στην ανεπανάληπτη στιγμή. Θεωρεί την αλληλεπίδραση δύο ατόμων αναγκαία συνθήκη ώστε να υπάρχει προσήλωση μεταξύ τους για να ξεκινήσει “το ταξίδι”. Στα έργα της εμφανίζονται ασαφείς, άυλες μορφές, που δεν μπορούν να επηρεάσουν το δρώμενο που διαδραματίζεται. 

Η καλλιτέχνις βιωματικά μέσα από τη διαδικασία συνειδητοποίησης της μεταφέρει την εικόνα στον καμβά. Ο σκοπός της δεν είναι η πιστή αναπαράσταση των μορφών και του περιβάλλοντα χώρου, αλλά η συμβολική χρήση των μορφών ως σημείο αναφοράς για να θίξει κάποιες καταστάσεις. Η ενέργεια στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η σύλληψη της στιγμής, αποτελούν κύριο σκοπό στην εικαστική της προσέγγιση. Επιχειρεί να παρουσιάσει οντότητες που φέρουν την βαρύτητα μιας προσωπικότητας με έντονα συναισθήματα. Οι κύριες μορφές είναι οικείες, παρμένες από την καθημερινότητα, όπου η καλλιτέχνης εμπνέεται από υπαρκτά πρόσωπα που τυχαία συναντά κατά την περιπλάνηση της. Επιπλέον, η εσωστρέφεια και η ανέχεια της εποχής μας καθιστούν την συναναστροφή και την συντροφικότητα ουσιαστική πρόταση. Ακόμα και όταν η επαφή μεταξύ δύο ατόμων δεν είναι ευχάριστη ή πρόκειται για πλάνη, αποτελεί γόνιμη εμπειρία. Διαταράσσεται έτσι η στείρα αδράνεια και προκύπτει γόνιμος αναστοχασμός. 

Για την ζωγραφική απόδοση των έργων γίνεται χρήση έντονων ακρυλικών χρωμάτων σε μουσαμά, με σκοπό την αίσθηση της ενέργειας στον παλλόμενο χώρο. Επίσης, συχνά η σκόπιμη αυθαιρεσία των σχημάτων και των χρωμάτων στοχεύει στην ανεμπόδιστη έκφραση μέσω ενός συνδυασμού ιμπρεσιονιστικών και εξπρεσιονιστικών στοιχείων. Η σύνθεση στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή του θεατή στο έργο και τον προβληματισμό του μέσω της αποκρυπτογράφησης μηνυμάτων. 

Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της ομώνυμης έκθεσης «Περιπλανήσεις» που πραγματώθηκε στον πολυχώρο Books Plus, Πανεπιστημίου 37, στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2017. Παλιές, αλλά και νέες δημιουργίες συνθέτουν μια εικαστική πρόταση τόσο για το κυριολεκτικό ταξίδι, όσο και για το φαντασιακό. Καλούνται οι θεατές να αναγνωρίσουν οικίες φυσιογνωμίες και προορισμούς αναπολώντας. Επίσης, να εξερευνήσουν πρωτόγνωρες συνθήκες οραματιζόμενοι.

 

Η περιπλάνηση δεν είναι όραμα, είναι μια κατάσταση της πραγματικότητας.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΝΤΖΙΩΡΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ»

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 6.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 29/3 ΕΩΣ 29/4.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΜΑΝΤΖΙΩΡΗ, ΤΗΛ. 6932493608. EMAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 08:36