Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 12:19

Εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης: Νεοφιλελευθερισμός. Η φιλοσοφία της ελεύθερης οικονομίας και του δυνατού κράτους

Ο ΣΦΚ και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του ΠΔΜ σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την πέμπτη διάλεξη του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων
τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, στις 7 μ. μ. με θέμα
Νεοφιλελευθερισμός.
Η φιλοσοφία της ελεύθερης οικονομίας και του δυνατού κράτους
Ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Βασίλης Γρόλλιος θα υποστηρίξει ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποθεώνει την ελεύθερη οικονομία και ότι, δυστυχώς, πολύ συχνά συγχέεται με τον φιλελευθερισμό, που δεν είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας αλλά του έντονου κρατικού παρεμβατισμού, προκειμένου το κράτος να υλοποιήσει μια συγκεκριμένη ιδέα αναδιανεμητικής δικαιοσύνης. Αυτήν ακριβώς την ιδέα οι νεοφιλελεύθεροι τη βλέπουν να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική της ελεύθερης οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας το κράτος πρόνοιας θα έχει σχεδόν καταργηθεί. Προϋπόθεση της υλοποίησης της ελευθερίας στους νεοφιλελεύθερους είναι ένα δυνατό-ισχυρό κράτος σε τέτοιο βαθμό που μάλιστα φτάνουν σε σημείο να δικαιολογούν και την δικτατορία, έστω προσωρινά. Βασικά κείμενα που προτείνει ο κ. Γρόλλιος προς μελέτη είναι: M. Friedman, Καπιταλισμός και Ελευθερία και Fr. Hayek, Ο Δρόμος προς τη Δουλεία (έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά).
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Βασίλης Γρόλλιος πήρε όλα του τα πτυχία από το ΑΠΘ. Η διδακτορική διατριβή του αφορούσε τον φιλελευθερισμό του J. S. Mill. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα, στη διαλεκτική του Μαρξ, στο University of York της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει διδάξει σε τρία ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι ο συγγραφέας ενός βιβλίου για την κριτική θεωρία από τον εκδοτικό οίκο Routledge με τίτλο Negativity and Democracy. Marxism and the Critical Theory Tradition, 2017. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε αγγλοσαξονικά περιοδικά όπως το Journal of Political Ideologies, Critical Sociology, Capital and Class, Rethinking Marxism, Constellations και το Critique: A Journal of Socialist Theory. Επίσης, έχει μιλήσει σε συνέδρια στο εξωτερικό (Ρώμη, Μάντσεστερ, Άμστερνταμ, Τορόντο και Πουέμπλα). Εξειδικεύεται στην κριτική θεωρία, στις ριζοσπαστικές θεωρίες δημοκρατίας και στον μαρξισμό.
Την εκδήλωση, που συντονίζει η Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής αίθουσας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ:
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 12:31