Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 08:39

Εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης: "Το διακύβευμα της πολιτικής και η επιστροφή της φιλοσοφίας"

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την όγδοη διάλεξη 

του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης» τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, στις 7 μ. μ. με θέμα

Το διακύβευμα της πολιτικής και η επιστροφή της φιλοσοφίας με ομιλητή τον κ. Σωκράτη Δεληβογιατζή, Καθηγητή Φιλοσοφίας (ΑΠΘ)

Σύμφωνα με τον ομιλητή, η εποχή μας δοκιμάζεται πολλαπλώς: έκλυση όλων των δεσμευτικών όρων σε έξεις και συμπεριφορές, επανατοποθέτηση κάθε αρχής και αξίας για τον κοινωνικο-πολιτικό άνθρωπο, απελευθέρωση μέσων και τρόπων πρόσκτησης γνώσεων με ταυτόχρονη υποχώρηση απαιτήσεων αισθητικής και ηθικής κανονιστικής. Όμως, το διακύβευμα δεν περιορίζεται μόνο στην οιονεί άυλη πτυχή του ανθρώπινου∙ εξικνείται και σε βασικές λειτουργίες και κινήσεις βιολογικού χαρακτήρα - του σώματος και που είμαστε και που έχουμε: εγκαινιάζονται σε παγκόσμια κλίμακα διεργασίες στέρησης, "κακής" άρνησης, βασικής ανελευθερίας με όχημα την οικονομία σε ένα περιβάλλον απειλής, πρωτόγνωρης σε διάσταση ιστορίας. Η ζωή τελεί όλο και περισσότερο υπό όρους πολιτικών αποφάσεων, που οι ίδιες διέπονται από ανώνυμες προθετικότητες θεμελιώδους ασυνέχειας και οντολογικής τυχαιότητας ή συμβεβηκότος σε μια σχέση αδιέξοδης περιπλοκής και προσωρινότητας.

Η τεχνολογία, από θεραπαινίδα της κοινωνικής πολιτικής, παράγει η ίδια πολιτική με πολιτικούς μιας χρήσης ή ορισμένου έργου. Οπόθεν απαιτούνται αυστηρότητα και στρατευτικότητα απέναντι σε πολιτικές αδυνατίσματος και αδειάσματος ανθρωπολογικών σταθερών, αδιαπραγμάτευτων μέχρι νεωτέρας σε επίπεδο ορισμού των ανθρώπινων σχέσεων εν κοινωνία: ελευθερία, ολοκλήρωση, αφιερωματικές πρακτικές συνιστούν κριτήρια και συνθήκες ελέγχου των σύγχρονων τάσεων χάους που διέπουν το λόγο εξουσίας και επικοινωνίας των υποκειμένων απόφασης. 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, που συντονίζει η Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), ακολουθώντας τον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής αίθουσας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ:

 

https://zoom.us/my/uowm.g.cdm

 

--

Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 08:45