Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 11:37

ΤΟ ΓΕΩΠΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος (ΓΕΩΠΕ) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας & Φυσικής της Ατμόσφαιρας με την εργασία

Διαχρονική μεταβολη των βασικων κλιματικων μεγεθων στην περιοχη κοζανης και συνδεση της με τη βιομηχανικη δραστηριοτητα στην περιοχη

Σκοπός της εργασίας ήταν να εξεταστεί η διαχρονική συμπεριφορά βασικών κλιματικών μεγεθών (της θερμοκρασίας του αέρα, της σχετικής υγρασίας, της ολικής νεφοκάλυψης και του ύψους βροχής) στην περιοχή της Κοζάνης , να μελετηθεί   σε σχέση με την αντίστοιχη στον ελληνικό χώρο και το Β. ημισφαίριο και να εξεταστεί πιθανή συσχέτιση τους με τη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή.
 
Από τα συμπεράσματα της εργασίας:

Η διαχρονική τάση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας  για το σύνολο της  μελετηθείσας περιόδου 1981-2001, είναι σαφώς αυξητική. Η αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας βρέθηκε ίση με 0,65oC ανά δεκαετία.

Διαχρονική μεταβολή των μέσων ετήσιων τιμών της θερμοκρασίας την περίοδο 1981 – 2001.
 
Αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας 0,65οC ανά δεκαετία.
 
Από την σύγκριση της διαχρονικής μεταβολής της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας στην περιοχή της Κοζάνης, με αυτή στον Ελληνικό χώρο, προκύπτει σαφής διαφοροποίηση. Ενώ ο Ελληνικός χώρος -ως σύνολο- παρουσιάζει ανομοιομορφία ως προς την τάση της θερμοκρασίας, η περιοχή της Κοζάνης παρουσιάζει στατιστικώς σημαντική αύξησή της. Η αύξηση αυτή μάλιστα, είναι σχεδόν διπλάσια αυτής που καταγράφεται στο σύνολο της χέρσου του Βορείου Ημισφαιρίου κατά την ίδια περίπου χρονική περίοδο.
 

Η σχετική υγρασία παρουσιάζει τάση ελάττωσης για το σύνολο της περιόδου. Αυξητική είναι η τάση της ετήσιας νεφοκάλυψης, ωστόσο μη στατιστικά σημαντική. Παρατηρείται σαφής τάση ελάττωσης της ολικής βροχόπτωσης, που όμως δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν του ευρύτερου Ελληνικού χώρου.

Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τo Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙΔΜ σε συνεργασία με τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα 25 – 28 Μαΐου 2010 με διοργανωτές το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών και την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 11:40