Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 15:03

10ο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΑΔΑΜΙΔΗ

Η εισήγηση έχει ως εξής:

Συναδέλφισσες-οι

Το 10ο Γενικό Συμβούλιο – Ημερίδα μας πραγματοποιείται σε μια καμπή μείζονος ιστορικής σημασίας για την πατρίδα μας. Την ώρα που κρίνεται η θέση μας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα με τον φόβο απώλειας ακόμη και της Εθνικής μας κυριαρχίας, τους τελευταίους τρεις μήνες ζούμε στιγμές πρωτοφανείς για το εργατικό κίνημα.

Ø Βλέπουμε αγώνες δεκαετιών του εργατικού κινήματος να διαγράφονται μεμιάς από τις σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.

Ø Ζούμε την τραγική πραγματικότητα που θέλει το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, που οι εργαζόμενοι κέρδισαν με πολύχρονες θυσίες και πολλές φορές με αίμα, να εξανεμίζονται.

Ø Είναι τέτοια η σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται τα εργασιακά  και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, που η  νέα κατάσταση, έτσι πως πάει να διαμορφωθεί, δεν μας γυρνάει στον Μεσαίωνα, αλλά πολύ πιο πίσω.

Μας πηγαίνει στα χρόνια της βαρβαρότητας, της εξαθλίωσης, της αναξιοπρέπειας, της οικονομικής κατάπτωσης.

Μειώσεις αντί αυξήσεων μισθών και συντάξεων, ασφαλιστικές ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν σύνταξη μετά θάνατον. Όπως πάντα φόρτωσαν όλα τα βάρη στα εύκολα θύματα.

 Την κρίση δυστυχώς θα πληρώσουν αυτοί που ΔΕΝ μπορούν να κλέψουν, αυτοί που ΔΕΝ μπορούν να κρύψουν, αυτοί που ΔΕΝ έχουν να βγάλουν χρήμα στο εξωτερικό, αυτοί που πληρώνουν τους φόρους τους, αυτοί που εργάζονται σκληρά. Δηλαδή ο κόσμος της μισθωτής εργασίας.

Και αν τα τελευταία χρόνια κατορθώσαμε να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, αυτό έγινε μέσα από τους αγώνες που δώσαμε, μέσα από την αλληλεγγύη που δείξαμε μεταξύ μας, μέσα από την ταξική μας συνείδηση.

Ολόκληρες γενιές συναδέλφων μας, περάσανε χωρίς να δρέψουν καρπούς από τον μόχθο τους. Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνουμε συμμέτοχοι της προόδου και της ανάπτυξης που ΕΜΕΙΣ οικοδομήσαμε, αυτοί μας δείχνουν, προκλητικά και απροκάλυπτα, το δρόμο εξαχρείωσης.

Ποιοι;

Αυτοί που έφυγαν αφήνοντας στην τρικυμία, μεσοπέλαγα, ένα καράβι που το τσάκισαν στα βράχια.

Και ποιοι άλλοι;

Αυτοί που ήρθαν στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας να διορθώσουν τις αδικίες.

Και τι έγινε τελικά;

O πέλεκυς έπεσε μόνο επί δικαίων.

Το παιχνίδι είναι και καλά μελετημένο και καλά στημένο. Στις πλάτες μας, στις πλάτες του απλού κόσμου, των εργαζόμενων, των ανέργων, των ανθρώπων του μόχθου.

Ο εργαζόμενος λαός θα πληρώσει την καλοπέραση και τα παιχνίδια των κεφαλαιοκρατών. Ενώ

Οι Έλληνες του κόπου και του μόχθου θα νιώσουν την εθνική παρακμή.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα όχι απλά ξεθεμελιώνεται, αλλά ξεριζώνεται λυσσαλέα και αδυσώπητα. Η δικιά μας ζωή και η ζωή των παιδιών μας θα χειροτερέψει δραματικά.

Και οι κυβερνήσεις τι λένε;

 Ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια με το ¨σεμνά και ταπεινά¨ για να καταλήξουν στο ¨ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό¨.

 Ακολούθησαν αυτοί που μας έλεγαν πως ¨λεφτά υπάρχουν¨ και γύρισαν από τις Βρυξέλλες ανακαλύπτοντας πως τα λεφτά τα έχει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας.  Ούτε μια μάχη, ούτε μια ουσιαστική αντίδραση, ούτε μια αντίσταση δεν έχουν να επιδείξουν.

Κατώτεροι των περιστάσεων; έρμαια του ολοκληρωτικού καπιταλισμού και της παντοδυναμίας των αγορών; Ό,τι κι αν είναι, δεσμεύουν το μέλλον μας, σκορπίζουν τις ελπίδες μας και βαφτίζουν τις αδυναμίες τους εθνική μοίρα.

Αυτό που απομένει να πράξουμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι αυτό που γνωρίζαμε πάντα να κάνουμε καλά.

Να σταθούμε στις επάλξεις του αγώνα και να δώσουμε την μάχη της αντίδρασης, της αντίστασης και της αντίθεσης. Μπορούμε να το κάνουμε.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Παράλληλα το Γενικό μας Συμβούλιο πραγματοποιείται και σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών και στην Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την εμφάνιση και άλλων παικτών στον κλάδο. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον, εχθρικό όμως για την Επιχείρηση αφού:

Ø Δεν κατατίθεται από την κυβέρνηση ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και δεν απαντούν στο ποιο θα είναι το μίγμα καυσίμου που θα στηρίζει τις μονάδες βάσης για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στην πατρίδα μας

Ø Δεν αποσαφηνίζονται οι κανόνες λειτουργίας στην απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στον ανταγωνισμό, με τεράστιες στρεβλώσεις για την Ο.Τ.Σ, τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, τις Α.Π.Ε, κλπ

Ø Απαξιώνουν το Εθνικό μας καύσιμο για να προωθήσουν άλλα εισαγόμενα αδιαφορώντας για το κόστος

Ø Καθυστερούν την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος 2009-2014

Η περίοδος όμως είναι δύσκολη πρωτίστως και για την περιοχή μας γιατί:

·         Οι αντικαταστάσεις των παλαιών μονάδων είναι ακόμη σε επίπεδο διακηρύξεων

·         Η ΔΕΗ αποκλείστηκε από τη διάνοιξη νέων Ορυχείων

·         Η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού αυξάνει κατακόρυφα τις εργολαβίες και το απαράδεκτο καθεστώς του «δουλεμπορίου»

·         Καθυστερεί υπερβολικά η διαδικασία των προσλήψεων, ενώ 

·         Η τοπική αγορά συμμετέχει όλο και λιγότερο στον κύκλο εργασιών της Επιχείρησης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και επί έναν ολόκληρο χρόνο μετά το 9ο Γενικό μας Συμβούλιο, όλα τα εκλεγμένα μέλη τόσο της Κεντρικής Διοίκησης αλλά και των Σωματειακών μας Παραρτημάτων υπηρετήσαμε με συνέπεια τις αξίες του Συνδικάτου, μαζί με τους εργαζόμενους και συμπαραστάτες όλους τους φορείς της περιοχής, αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί :

 •  Για να παραμείνει η ΔΕΗ ΑΕ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΕΝΙΑΙΑ – ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ με το 51% των μετοχών της υπό κρατικό έλεγχο για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
 • Για να παραμείνει το ηλεκτρικό ρεύμα κοινωνικό αγαθό, έξω από τη λογική του υπέρμετρου κέρδους, έτσι ώστε να το χρησιμοποιούν οι καταναλωτές σε προσιτή τιμή.
 • Για να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο με ίσους όρους και κανόνες για όλους τους ανταγωνιστές στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Για να παραμείνει ο λιγνίτης ως εθνικό καύσιμο και να προχωρήσει η ΔΕΗ στην διάνοιξη νέων Ορυχείων
 • Για τις νέες Λιγνιτικές μονάδες σε αντικατάσταση των παλιών
 • Για τις προσλήψεις και την απασχόληση
 • Για τις συνθήκες, την ποιότητα και την ασφάλεια στην εργασία,
 • Για το περιβάλλον και 
 • Για την προοπτική της περιοχής

Έτσι, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το Συνδικάτο μας σε ολόκληρο το ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Ευρώπη, έδωσε μικρούς και μεγάλους αγώνες διαφόρων μορφών και επιπέδων, με ανακοινώσεις, έντυπα, συζητήσεις, παρουσιάσεις, ημερίδες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, αλλά και δυναμικές απεργίες μαζί με τη ΓΕΝΟΠ και τη ΓΣΕΕ.

Οι αγώνες μας άλλοτε ήταν νικηφόροι, άλλοτε έβαλαν βάσεις για αυριανές νίκες και ορισμένες φορές δεν πέτυχαν. Ποτέ όμως δεν απέτυχαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός κατά την άποψή μου κρίνεται θετικός.

 

Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από τις δράσεις μας.

 • Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 κατάληψη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στη συνέχεια πορεία στο ΛΚΔΜ. (Στέφθηκε με επιτυχία, αφού κατάφερε να κινητοποιήσει φορείς της περιοχής).
 •  Δώσαμε δυναμικό παρόν στο ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ την Τετάρτη 1η Απριλίου 2009, έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Πεδίον του Άρεως στην απεργία της ΓΣΕΕ. (Όπως σε κάθε ουσιαστική αγωνιστική κινητοποίηση, έτσι και τότε ήμασταν παρόντες συμβάλλοντας με τον δικό μας τρόπο στην συνολική προσπάθεια).
 • Παρασκευή 10 Απριλίου 2009 το Συνδικάτο αναλαμβάνει να ενημερώσει έγκαιρα, αλλά πρωτίστως έγκυρα, τους επιτυχόντες του διαγωνισμού. (Η μαζικότητα της εκδήλωσης αποδεικνύει την εμπιστοσύνη τους προς το Σωματείο).
 • 1η Μαΐου τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα.
 •  Δευτέρα 18 Μαΐου σημαντικές επαφές με τη Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ. Καταθέτουμε τις θέσεις μας για τα 25εκ. ευρώ (χαρακτηρισμός επιδομάτων ΚΣΠ. Μας ανακοινώνει την απόφασή του για προκήρυξη της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 στο Διοικητικό Συμβούλιο της 19ης Μαΐου και η Μελίτη 2 θα επαναπροκηρυχθεί εφόσον τελειώσει το θέμα του Ορυχείου της Βεύης ).
 • Πέμπτη 21 Μαΐου εκδίδουμε δελτίο τύπου για την θετική καταρχήν απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ για την μονάδα, αλλά εκφράζουμε προβληματισμούς και ερωτηματικά για το «εφόσον προχωρήσουν ακώλυτα οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών».
 •  Τρίτη 30 Ιουνίου κατάληψη του Δρόμου για Νότιο πεδίο, ακινητοποιώντας τα φορτηγά του εργολάβου που μετέφεραν αμμοχάλικα.
 • Τρίτη 7 Ιουλίου με μια συμβολική κίνηση τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ απαγορεύουν τους συναδέλφους του υποτομέα φύλαξης να ελέγχουν τις κάρτες σήμανσης των εργαζομένων. (Η τήρηση του ωραρίου είναι υποχρεωτική και ο έλεγχος αφορά τους επικεφαλής των τμημάτων).
 • Τρίτη 21 Ιουλίου συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Φλώρινα και συνέντευξη τύπου για να αναδείξουμε για άλλη μια φορά τα ζητήματα που παλεύουμε ασυμβίβαστα. Μονάδες, Ορυχεία, φράγματα κλπ.
 • Τετάρτη 22 Ιουλίου αναλάβαμε πρωτοβουλία μετά τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και τις ανησυχητικές διαστάσεις που είχε λάβει το θέμα του υιού της γρίπης Α(Η1Ν1) και απαιτήσαμε από τη Διοίκηση της ΔΕΗ να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τους εργαζόμενους της Επιχείρησης.
 • Πέμπτη 23 Ιουλίου νέα συνάντηση με τον κύριο Αθανασόπουλο. Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ΑΕ, που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 26 Ιουνίου, με το οποίο μεταθέτει την κατασκευή των νέων μονάδων μετά το 2016.
 • Στις 3 Αυγούστου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ανακαλύπτει την απόφαση κόλαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την οποία προκύπτει ότι 11 Μονάδες της περιοχής θα λειτουργούν μετά το 2016 μόνο για 20.000 ώρες και μετά αποσύρονται. Στείλαμε επιστολή στον κύριο Αθανασόπουλο και ζητήσαμε διευκρίνιση για την σχετική παρουσίαση της κ. Τσάδαρη, Διευθύντριας Περιβάλλοντος.
 • Στις 7 Αυγούστου ο κ. Αθανασόπουλος με επιστολή του στο Συνδικάτο προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, θεωρώντας το ανύπαρκτο και ότι η επιστολή μας ήταν για δημιουργία εντυπώσεων.
 • Στις 10 Αυγούστου ήμασταν οι πρώτοι που καταγγείλαμε το ΥΠΑΝ και την κυβέρνηση για την δέσμευσή της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποκλείει τη ΔΕΗ ΑΕ για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνιτών από τα Ορυχεία Βεύης, Βεγόρας, Δράμας, Ελασόνας.
 • Στις 14 Αυγούστου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αναρτά στην ηλεκτρονική του σελίδα τα πρώτα ονόματα των επιτυχόντων του διαγωνισμού, που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Για άλλη μια φορά αποδείξαμε την εγκυρότητα της πληροφόρησής μας.
 • Με μια αιφνιδιαστική παρέμβαση στον πάγιο εξοπλισμό των Ορυχείων στις 18 Αυγούστου απαιτήσαμε να επανδρωθούν όλα τα μηχανήματα σύμφωνα με τον ΕΚΑ ΗΜΕΤΕΟ, για να αποδειχθεί για πολλοστή φορά η έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας 14 μηχανήματα.
 • Στις 31 Αυγούστου η Διευθύντρια της ΔΥΑΕ κ. Τολάκη ενημερώνει όλα τα στελέχη των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για την γρίπη.
 • Στις 3 του Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης διοργανώσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πραγματοποιήσαμε πορεία προς τον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για την ενέργεια, διαδηλώνοντας κατά του κ. Αθανασόπουλου, ενώ
 • Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου γεννιέται ένας νέος θεσμός. Οι «μνήμες λιγνίτη». Περισσότεροι από 100 δρομείς από όλη τη χώρα δίνουν το παρόν στον 1ο Πανελλήνιο Αγώνα Δρόμου. Ήδη γίνονται προετοιμασίες για τον δεύτερο.
 • Με παρέμβασή μας στις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε εκτός λειτουργίας η μία μονάδα του ΑΗΣ ΛΚΔΜ, ισχύος 20 mw λόγω έλλειψης προσωπικού.
 • Στις 22 Σεπτεμβρίου καλύψαμε απόλυτα τους συναδέλφους στο χημείο του ΛΚΔΜ, οι οποίοι δέχονταν ψυχολογική πίεση από την παρουσία εκπροσώπου της εταιρίας «Λινγιτορυχεία Αχλάδας», ως επιβλέπων για τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα του Ορυχείου Αχλάδας.
 • Από τις 6 Οκτωβρίου με παρέμβασή μας εγκαταστάθηκαν ψυκτικά μηχανήματα με εμφιαλωμένο νερό σε Ορυχεία, όπου το νερό δεν είναι πόσιμο με βάση το άρθρο 7 παρ. 6 του μεταλλευτικού κώδικα, που ορίζει ότι κοντά σε κάθε θέση εργασίας πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα πόσιμου νερού.
 • Τέσσερις ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου στείλαμε επιστολή – υπόμνημα με τις θέσεις μας και πρόσκληση να επισκεφτεί την περιοχή η νέα Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
 • Η εξαγγελία της διοίκησης του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου για εργολαβίες ολόκληρων τομέων με το σύστημα outsearching, μας οδήγησε στη δυναμική κατάληψη των γραφείων που συνεδρίαζαν με την παρουσία του τότε ΓΔΟΡ κ. Λάπα και τον Δ/ντη ΛΚΔΜ κ. Νικολακάκο.
 • Στις 23 Οκτωβρίου στείλαμε επιστολή στο νέο υπουργό εργασίας κ. Αντρέα Λοβέρδο για μείωση των ωρών απασχόλησης ή αντίστοιχη άδεια με αποδοχές στους εργαζομένους στα Ορυχεία και στους Σταθμούς Παραγωγής με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

·      Στις 30 Οκτωβρίου αναδείξαμε την εξαιρετικά επαχθή (για τα συμφέροντα της ΔΕΗ ΑΕ ) σύμβαση για την τροφοδοσία του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ με λιγνίτη, από το ιδιωτικό Ορυχείο της Αχλάδας, που είχε υπογράψει η διοίκηση της ΔΕΗ με τον ιδιοκτήτη του Ορυχείου. Η παρέμβασή μας οδήγησε τη Διοίκηση της ΔΕΗ σε επαναδιαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να πετύχει όρους που θα εξασφαλίζουν την ομαλή τροφοδοσία.

·    Στις 11 Νοεμβρίου συμβάλλαμε καθοριστικά και τελικά το αποτρέψαμε, με την βοήθεια και των εκπροσώπων μας στο κοινοβούλιο, παρεμβαίνοντας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού εμφάνιζε τον Τομέα ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ στα ελλειμματικά και επιχορηγούμενα ταμεία.

·    Στη 1 Δεκεμβρίου με επιστολή στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Γιάννη Ραγκούση αποτρέψαμε την κατάργηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για προσλήψεις στη ΔΕΗ ΑΕ, εκτός του ΑΣΕΠ, στις περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων σε εργαζομένους μισθωτούς της Επιχείρησης, έτσι όπως όριζε ο Ν.2244/94 και ο ν. 3734/09 για τους έκτακτους.


Η φωνή αγανάκτησης και ανησυχίας των επιτυχόντων ενός διαγωνισμού που 3 χρόνια τώρα έχει ¨κολλήσει¨ κρατώντας ¨ομήρους ¨ 2.035 ανθρώπους, μας οδήγησε να προχωρήσουμε στις 9 Δεκεμβρίου στην Κατάληψη του ΑΗΣ ΠΤΟΛ/ΔΑΣ αποσπώντας τις δεσμεύσεις από τη νέα ηγεσία της Επιχείρησης, που αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα στις 16 Δεκεμβρίου ότι τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία ήτοι : Διακήρυξη των μονάδων ¨Πτολεμαΐδα V¨ και ¨Μελίτη II¨, μετεγκαταστάσεις οικισμών και προσλήψεις, θα έρθουν στο τραπέζι της συζήτησης κατά την πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2009, η νέα ηγεσία της Επιχείρησης θα επισκεφθεί την περιοχή.

Στις 28/12/2009 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταθέτει για άλλη μία φορά τις πάγιες θέσεις του στο πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, παρουσία της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ.


Στις 11 Ιανουαρίου 2010 γίνεται η κοπή της πίτας και πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό του 2009.


Στις 30 του ίδιου μήνα και με δεδομένη την έκδοση νέων ΦΕΚ για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, προχωρούμε σε νέα ενημέρωση των συναδέλφων την οποία και μεταδίδουμε σε απευθείας σύνδεση μέσω διαδικτύου.


Στις 2 Φεβρουαρίου, με αφορμή το παρ ολίγον σοβαρό ατύχημα στο Ορυχείο Καρδιάς (έσπασε η μπούμα καδοτροχού), καλέσαμε για άλλη μια φορά την Επιθεώρηση Μεταλλείων για γενικότερο έλεγχο στα Ορυχεία. Κάναμε παρεμβάσεις στο πρώην ΥΠΑΝ και σήμερα ΥΠΕΚΑ, να δημιουργηθεί Επιθεώρηση Μεταλλείων στην περιοχή. Δεν υπάρχει ακόμη δυστυχώς ανταπόκριση. Μέχρι να πραγματοποιηθεί, τα Συνδικαλιστικά στελέχη θα αναπληρώνουν αυτό το τεράστιο έλλειμμα της πολιτείας. 


Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το πρόγραμμα σταθερότητας, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, προχωρήσαμε σε έκτακτο ΔΣ, αφού οι ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου προέβλεπαν πάγωμα των προσλήψεων και αποφασίσαμε ολοήμερη κατάληψη της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες επιτυχόντες του διαγωνισμού, και το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του Νομού.


Με νέα επιστολή στις 12 Φεβρουαρίου προς την Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον κ. Ζερβό, ζητούμε να συμμετέχει η ΔΕΗ ΑΕ στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του Ορυχείου της Βεύης.


Συμμετείχαμε δυναμικά στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου.


Στο Διοικητικό συμβούλιο της Τετάρτης 3 Μαρτίου παραιτείται λόγω συνταξιοδότησης ο Γ. Γραμματέας του συνδικάτου συν. Γιάννης Δίκας και τη θέση του αναλαμβάνει από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ο συν. Κώστας Βασιλειάδης. Στην ίδια συνεδρίαση αντικαταστάθηκαν και οι άλλοι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι που κατείχε η ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.


Στις 4 Μαρτίου πραγματοποιούμε έλεγχο στα Ορυχεία με την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας. Διαπιστώθηκαν σωρεία παραβάσεων από τη ΔΕΗ και τους εργολάβους.


Την Παρασκευή 5 Μαρτίου, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή μας στο πακέτο μέτρων άγριας μονόπλευρης λιτότητας, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και τη διάλυση του ασφαλιστικού μας, συμμετέχουμε δυναμικά στην απεργία της ΓΕΝΟΠ /ΔΕΗ.


Στις 10 Μαρτίου πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ και τίθενται επί τάπητος όλα τα καυτά ζητήματα. Είμαστε το πρώτο πρωτοβάθμιο Σωματείο που συναντάται με την νέα διοίκηση της Επιχείρησης.


Ενόψει της 48ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ /ΔΕΗ στις 16 και 17 του Μάρτη για το ασφαλιστικό, τη Δευτέρα 15 Μάρτη με εκατοντάδες στελέχη, εργαζόμενους και επιτυχόντες του διαγωνισμού, καταλαμβάνουμε τον ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ που ξεκινάει η απεργία. Η συμμετοχή αγγίζει το 100%. Την πρώτη ημέρα τίθενται εκτός λειτουργίας 9 μονάδες από την περιοχή και την δεύτερη και η 4η του ΑΗΣ ΑΓ Δημητρίου.


Στις 26 Μαρτίου καταγγείλαμε την Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη και την κυβέρνηση για τον αποκλεισμό της ΔΕΗ από τον διαγωνισμό για το Ορυχείο της Βεύης.


Στις 6 Απριλίου στείλαμε επιστολή για συνάντηση προς του Έλληνες Ευρωβουλευτές για την οδηγία
IPPC 2008/1 EK για τους βιομηχανικούς ρύπους.
Στις 14 Απριλίου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με παρουσία – παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ απαίτησε την άμεση δημοπράτηση των μονάδων Πτολεμαΐδα V και Μελίτη II.
 • Με παρέμβαση του Σωματείου μας και της ΓΕΝΟΠ στις 23 Απριλίου αποσύρεται η προκλητική και ανακριβής διαφήμιση των supermarket Βερόπουλος και της VERBUND.
 • Στις 27 Απριλίου μεταβήκαμε στις Βρυξέλες και συναντηθήκαμε με τους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που εμπλέκονται με το θέμα των ρύπων.
 • Πρώτη Μάη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνουν τα εργατικά κέντρα της περιοχής.
 • Συμμετέχουμε και στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε στις 6 Μαΐου ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και την Τρόικα.
 • Στις 14 του ίδιου μήνα πραγματοποιούμε συνέντευξη τύπου στη Φλώρινα εφ όλης της ύλης
 • Στις 19 Μαΐου παρεμβαίνουμε και καταγγέλλουμε την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για την εγκατάλειψη των πολυιατρείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Η πρόσληψη γιατρών, ο μαστογράφος (η αγορά του εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ), η σωστή λειτουργία των εργαστηρίων (μικροβιολογικό ακτινολογικό κλπ), η ίδρυση ιατρείου στη Φλώρινα, η επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας επιτροπής. 
 • Με αφορμή τις περικοπές στην μισθοδοσία οργανώνουμε ενημερώσεις στα εργατικά κέντρα στις 20, 27,και 28 Μαΐου. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη.
 • Στις 16 Ιουνίου ακινητοποιούμε τα παλιά αυτοκίνητα της επιτήρησης και τα μεταφέρουμε στο διοικητήριο του ΛΚΔΜ. Και τέλος
 • Στις 18 Ιουνίου συμμετέχουμε και παρεμβαίνουμε στις διαδικασίες για το λουκέτο της 1ης μονάδας του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ που θέτει η Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Εκτός από τις παραστάσεις του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις και την συμμετοχή μας σε δράσεις που οργανώθηκαν από κοινού με άλλους φορείς το Σωματείο μας με Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις τίμησε με τον τρόπο τους όλες τις παγκόσμιες ημέρες του έτους (Ναρκωτικά, AIDS, Γενοκτονία, Ημέρα της γυναίκας, Ημέρα των ΑΜΕΑ, Ημέρα κατά του καρκίνου, Ημέρα Περιβάλλοντος, Εθελοντή αιμοδότη κ.ο.κ) ενισχύοντας με τα μηνύματά του το νόημα αυτών, στην προσπάθεια να συνδράμει με την σειρά του στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στον εορτασμό της κάθε ημέρας.


Λειτουργώντας, αδιάλειπτα, την τράπεζα αίματος του Σωματείου με αιμοδοσίες και ενημερώσεις σχετικά με την εθελοντική προσφορά αίματος, καταφέραμε να ενισχύσουμε την τράπεζα με μονάδες ζωής και να είμαστε σε θέση να καλύψουμε ανάγκες συναδέλφων μας και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του αυτή.

Επιπλέον, στο πολιτιστικό – αθλητικό πεδίο προσπαθήσαμε πάντα να έχουμε μια παρουσία ουσιαστική όποτε μας ζητήθηκε ή αναλαμβάνοντας οι ίδιοι πρωτοβουλίες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με την πρώτη κιόλας διοργάνωση της δράσης ¨Μνήμες λιγνίτη¨ καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό που μάλιστα απαιτήθηκε από φορείς και πολίτες να τον διατηρήσουμε και να τον ενισχύσουμε στις επόμενες διοργανώσεις.

Όλα τα παραπάνω δρομολογήθηκαν στα πλαίσια των στόχων και των δράσεων του Συνδικάτου μας για τη χρονιά που μας πέρασε. Η ανατροπή μιας εικόνας που συσσώρευε αρνητικά στοιχεία για τα Συνδικάτα, τους συνδικαλιστές και την συνδικαλιστική δράση, θέλει μεγάλη και συνεχή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την συμβολή και άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τα ΜΜΕ όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε Πανελλήνιο επίπεδο. Οι εκπρόσωποι του τύπου παρακολουθούν στενά τις δράσεις του Σωματείου και τα θέματα της Ενέργειας (που σε καθημερινή βάση δίνουν ειδήσεις), ενημερώνουν με ρεπορτάζ και αφιερώματα, συγκεντρώνουν πληροφορίες, κρίνουν, συγκρίνουν, προβάλλουν τα καλώς και κακώς κείμενα και η γενική ομολογία τους αναγνωρίζει ¨αμέριστη συμπαράσταση¨ και ¨ουσιαστικό ρόλο¨ στα όσα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Θέλω κλείνοντας να επισημάνω και να καλέσω από αυτό το βήμα, την πολιτειακή ηγεσία της περιοχής, τους φορείς και το σύνολο των εργαζομένων στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, να βαδίσουμε μαζί.

Είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων:

Ø Για να παραμείνει η περιοχή μας Ενεργειακό Κέντρο

Ø Για να γίνουν οι νέες αντιρρυπαντικές μονάδες

Ø Για να γίνουν οι επενδύσεις στο περιβάλλον

Ø Για να ελέγχεται η αγορά εργασίας και να ενισχυθούν οι θεσμοί

Ø Για να ενισχύσουμε την τοπική αγορά.

Κυρίες και κύριοι αγαπητοί συνάδελφοι

Το μέλλον της ΔΕΗ ΑΕ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Επιχείρησης.

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της περιοχής

Κοινή είναι η μοίρα μας
Μαζί θα αντιμετωπίσουμε το αύριο.   
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 15:44