Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 11:30

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα

syrizaneoΟι πολίτες της χώρας μας παρακολουθούν με απόγνωση τις εξελίξεις στις τιμές καυσίμων, αφού αυτές κάνουν αβίωτη τη ζωή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες, που η λειτουργία τους καθίσταται προβληματική με τέτοιες υψηλές τιμές.

Σε αυτές τις εξελίξεις, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, γιατί αφενός δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στο πετρελαϊκό κύκλωμα σε όλες του τις φάσεις (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, πρατήρια βενζίνης), αλλά και γιατί με τους νέους φόρους που επιβάλλει διογκώνει παραπέρα τις τιμές. Με βάση τα στοιχεία, όπως καταγράφονται και στους πίνακες του ΥΠΕΚΑ, ενώ το αργό πετρέλαιο μειώθηκε από τα τέλη Μαρτίου ως τα τέλη Αυγούστου 2012 κατά 6% (από 93€ στα 88€), η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 αυξήθηκε κατά 2%. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα από το 2009 έως σήμερα έχουν μειωθεί περίπου κατά 1,5 δισ. Ευρώ, παρόλο που ο ΕΦΚ αυξήθηκε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, η ενέργεια, πέρα από τη σημαντική αναπτυξιακή της διάσταση, αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει κάθε πολίτης. Ο υπολογισμός λοιπόν των τιμών και των φόρων που επιβάλλονται στην ενέργεια και τα καύσιμα δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Ενώ όμως η Πολιτεία επιμένει σε εισπρακτικές πολιτικές ολοένα και πιο δυσβάσταχτες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι εξοργιστική η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν τα κυκλώματα νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων που λυμαίνονται τον χώρο και στερούν ετησίως πολλά εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο μη έλεγχος των τιμών επιβαρύνει όλες τις πτυχές της οικονομίας και διαμορφώνει συνθήκες ενεργειακής φτώχιας για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Η ανατροπή της σημερινής κατάστασης μπαίνει στην ημερήσια διάταξη, αν θέλουμε μια φιλολαϊκή και αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 11:32