Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 13:14

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΤΟ 2016 ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ

ΔΕΗΚαμπανάκι κρούει ο Σπάρτακος για τον μέλλον του λιγνίτη στην περιοχή. Η Διεύθυνση Στρατηγικής της Επιχείρησης αξίωσε από τη ΓΔΟΡ το πρόγραμμα παραγωγής και τροφοδοσίας των Λιγνιτικών μονάδων του ΛΚΔΜ, για τη δεκαετία 2011-2020. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, για μία ακόμα φορά δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να επαναφέρουμε τα εφιαλτικά σενάρια που δημιουργούνται για την περιοχή μας, αφού προβλέπεται η μείωση της παραγωγής λιγνίτη από 45 εκατομμύρια τόνους το 2011 σε 37 εκατομμύρια τόνους το 2015 (που σημαίνει μείωση της τάξεως του 22%) και σε 25 εκατομμύρια τόνους το 2020 (μείωση 80%). Πρόκειται για μία κατάσταση που ταυτίζεται απόλυτα με τη νέα οδηγίαIPPC για τους βιομηχανικούς ρύπους,
η οποία και ορίζει ότι οι λιγνιτικές μονάδες του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου θα πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς Περιορισμένης Λειτουργίας από 1.1.2016 για 17.500 ώρες έως 30.6.2020.
 Πρακτικά και επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί του ΛΚΔΜ, συνολικής ισχύος 2.325 MW, κλείσιμο που συνεπάγεται την παύση λειτουργίας και των αντίστοιχων Ορυχείων που τους τροφοδοτούν, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Για να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι, αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω υλοποιηθούν, θα μείνουν ανεκμετάλλευτοι:
→ 70 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη από το Ορυχείο Αμυνταίου, που σημαίνει ότι απαιτείται η επανεξέταση των απαλλοτριώσεων στο πεδίο Λακκιάς, εν αναμονή μάλιστα της απόφασης για τον ορισμό τιμών –της στρεμματικής αποζημίωσης που οφείλει να καταβάλλει η ΔΕΗ Α.Ε. στους δικαιούχους από τα Ελληνικά δικαστήρια.
→ 248 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη στο Νότιο Πεδίο. Σενάριο – κατάσταση που επιβάλλει την επανεξέταση επενδύσεων, όπως αυτή της μετασκευής του κόμβου ταινιοδρόμων (Τ/Δ) του Νοτίου Πεδίου, καθώς και το θέμα της απαλλοτρίωσης των εκτάσεων που σχετίζονται με την μετεγκατάσταση του Δημοτικού Διαμερίσματος Ακρινής.
→ 90 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη στο Νοτιοδυτικό Πεδίο (Δημητρίου Υψηλάντη), ποσότητα που αν μείνει ανεκμετάλλευτη θα θέσει σε κίνδυνο την μετεγκατάσταση του οικισμού της Ποντοκώμης.
Συνολικά λοιπόν, 417 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη, του Εθνικού μας καυσίμου και τροφοδότη της Εθνικής μας οικονομίας, θα μείνουν ανεκμετάλλευτοι, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ορίζει ο μεταλλευτικός κώδικας.

Κύριε Πρόεδρε
Η ποσότητα αυτή των 417 εκατομμυρίων τόνων, με μία πρώτη προσέγγιση, ισοδυναμεί ενεργειακά με 210 εκατομμύρια KWώρες, οι οποίες και μεταφράζονται σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον. Όλα αυτά, σε μία από τις πιο κρίσιμες συγκυρίες για την Εθνική μας οικονομία, σε μία εποχή που τίποτα δε περισσεύει και τίποτα δε θα πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτο. Σε αυτή λοιπόν την εποχή και με τις συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, αποσύρονται, ενώ είναι κερδοφόρες, αφού έχουν κάνει την απόσβεσή τους, λιγνιτικές μονάδες της περιοχής.
Είναι σαφές πια, ότι η όλη παραπάνω κατάσταση θα έχει αρνητικές συνέπειες σε μία σειρά πραγμάτων:
→ Απώλεια δυνατότητας προβλέψιμου και ελεγχόμενου κόστους παραγωγής Η/Ε στη χώρα.
→ Ενεργειακή εξάρτηση.
→ Προβλήματα στην ασφάλεια τροφοδοσίας.
→ Συναλλαγματική αιμορραγία.
→ Αύξηση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές.
→ Οριστική απώλεια άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Κύριε Πρόεδρε
Επειδή πάγια θέση του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι η εκμετάλλευση και του τελευταίου τόνου λιγνίτη, με σύγχρονες τεχνολογίες καύσης, που θα βελτιώνουν σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, θεωρούμε ότι επιβάλλεται η αντικατάσταση των παλαιών μονάδων, με την κατασκευή των νέων ¨ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου VI¨ και ¨Αμύνταιο III¨.
Για το λόγο αυτό ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά από τη ΔΕΗ και το αρμόδιο Υπουργείο, να καταθέσουν τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό για το πόση και ποια θα είναι η συμμετοχή των λιγνιτών στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, με βάση τα βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιώντας κάθε ένα κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας και λίγο πριν από τη διαμόρφωση του νέου Αυτοδιοικητικού χάρτη, λόγω ¨Καλλικράτη¨ (μέσα από την εκλογική διαδικασία του Νοέμβρη), ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, καλεί τους φορείς και ολόκληρη την τοπική κοινωνία να κινητοποιηθούν μαζί του άμεσα, για να προλάβουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που δρομολογούνται.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 14:07