Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 12:53

«ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»:ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ – ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ!

Σε ένα συνέδριο με απόντες τους εργαζόμενους και χωρίς να ζητηθεί καν η γνώμη τους, η πλειοψηφία των συνέδρων μετά από κοινή πρόταση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ αποφάσισε να δεχτεί την οδηγία 2009/72 της κομισιόν που προβλέπει την αυτονόμηση των δικτύων υψηλής και χαμηλής τάσης από τη ΔΕΗ!

Προβάλλοντας τη θεωρία του «μικρότερου κακού» η πλειοψηφία του συνεδρίου αποφάσισε να δεχτεί την αποκοπή των δικτύων από τη ΔΕΗ με τη δημιουργία δυο θυγατρικών, της μεταφοράς και της διανομής, βάζοντας σε μελλοντικές περιπέτειες τους εργαζόμενους (8.500 εργαζόμενοι υπηρετούν σήμερα στη μεταφορά και τη διανομή), το μέλλον του ασφαλιστικού αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δυο θυγατρικών.

Όπως φαίνεται δεν διδάχτηκαν τίποτα από το (1999) προηγούμενο ξεπούλημα του ασφαλιστικού και το χάρισμα των αποθεματικών του ταμείου μας για να περάσει η μετοχοποίηση (στα πλαίσια μιας άλλης οδηγίας της κομισιόν) που ήταν η αρχή όλων των δεινών της επιχείρησης και των εργαζομένων. Εκείνη την επιλογή τους την βρίσκουν οι εργαζόμενοι σήμερα μπροστά τους με την υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού που εγκυμονεί κινδύνους για μείωση συντάξεων, κατάργηση εφάπαξ και διάλυση του κλάδου υγείας, μια συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για την διάλυση και ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης!

Οι σύνεδροι της «Εργατικής Αλληλεγγύης» συμπαρατάχτηκαν με άλλους αγωνιστές συναδέλφους στην «Πρωτοβουλία ενάντια στην διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και έδωσαν τη μάχη για Ενιαία δημόσια και καθετοποιημένη ΔΕΗ, ψηφίζοντας την πρόταση να μην περάσει η οδηγία της διάσπασης, πρόταση που την ψήφισαν 40 σύνεδροι.

Επίσης ενάντια στην οδηγία τάχτηκε και ένα μέρος της ΔΑΚΕ (πρόταση που έλαβε 50 ψήφους) βάζοντας όμως συνολικά την πρότασή της για τη ΔΕΗ ώστε να μην μπορεί να γίνει ευρύτερο μέτωπο ενάντια στην οδηγία εκφράζοντας έτσι και τις πολιτικές αντιφάσεις αυτού του χώρου που τελικά τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας.

Η ΠΑΣΚΕ με ελάχιστες εξαιρέσεις (αφού έγιναν ακόμα και αντικαταστάσεις συνέδρων που διαφωνούσαν) ταυτίστηκε πλήρως με την κυβέρνηση και κατά συνέπεια με την Τρόικα απεμπολώντας το όποιο αγωνιστικό της παρελθόν.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτή τη συμφωνία γι αυτό και πρέπει να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για να διαφυλάξουν τη δουλειά τους και το δημόσιο χαρακτήρα τη ΔΕΗ, να συμπαραταχθούν με τα ταξικά συνδικάτα και αγωνιστικές κινήσεις του χώρου για ένα πολύπλευρο αγώνα απαιτώντας:

 
  1. Ενιαία, καθετοποιημένη ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή μεταφορά και διανομή.Κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην κατεύθυνση της πλήρους κοινωνικοποίησης. Αντιμετώπιση του ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού.
  2. Εθνικοποίηση του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας
  3. Όχι στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  4. Προσλήψεις που να καλύπτουν όλες τις οργανικές θέσεις και ανάγκες της ΔΕΗ.
  5. Πάλη για ανατροπή του κατάπτυστου μνημονίου. Παύση πληρωμών στους τοκογλύφους, δανειστές μας. Έξω το ΔΝΤ και η Τρόικα από τη χώρα.
  6. Επαναφορά των κλεμμένων μισθών επιδομάτων και δώρων των εργαζομένων.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 12:54