Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 14:40

Η 98η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

altΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πολιτών και μαθητών των σχολείων της Αιανής, γιορτάστηκε  την Τετάρτη   13 Οκτωβρίου 2010 η «98η Επέτειος Απελευθέρωσης  της Αιανής από τον Τουρκικό ζυγό».  

Από το πρωί οι καμπάνες του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου ηχούσαν χαρμόσυνα .

Μετά την τέλεση της επίσημης δοξολογίας ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1912-1913 στην  κεντρική πλατεία Αιανής και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Θεολόγο  καθηγητή του Γυμνασίου Αιανής κ. Κωνσταντίνο Παλπάνη με θέμα: «Απελευθέρωση της Αιανής και Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913». Ο λόγος του   κ. Παλπάνη , που κατάγεται από την γειτονική Ελάτη , συνεπήρε και ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους Αιανιώτες , για αυτό και δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων.

Συγχαρητήρια βέβαια από τη δημοτική αρχή δόθηκαν και στους διευθυντές των δυο σχολείων Αιανής κκ Νίκο Δουγαλή και Ζήση Γκουρτζιούμη για την αξιόλογη παρουσία των μαθητών των σχολείων τους στην εκδήλωση μνήμης. 

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού

Συμβουλίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Θεόδωρος Βασδάρης , ο αντινομάρχης Ιωάννης Στεφανίδης οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Φώτης Κεχαγιάς και Γιώργος Μαργαρίτης, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Παναγιώτης Αποστολίδης, ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με το συνδυασμό «Εναλλακτική Δράση» Αιανιώτης Αντώνης Κύρινας και η υποψήφια αντιπεριφεριάρχης με το συνδυασμό «Αρχή-Ζούμε Μαζί» κα. Βέτα Σπόντη.

Ο Δήμαρχος Αιανής Γιώργος Τζέλλος   δήλωσε για την επέτειο πως «Είναι μια εκδήλωση μνήμης  που στοχεύει, πέραν των άλλων, στη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης και μνήμης για την ιστορία του τόπου μας. Απευθυνόμαστε σε όλους,

κυρίως όμως στα παιδιά. Πρέπει να γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε και που πάμε . Η επέτειος γιορτάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά και ελπίζουμε σε μια έξαρση του ενδιαφέροντος μετά  και την σημερινή εκδήλωση από όλους, απλούς πολίτες και επιστήμονες για αναζήτηση, καταγραφή, διασταύρωση, αξιολόγηση και επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση των στοιχείων και πληροφοριών για τα πραγματικά γεγονότα των ημερών του χρονικού διαστήματος 09-13 Οκτωβρίου 1912 που σχετίζονται με τον τόπο μας. Η συμβολή βέβαια του αείμνηστου Δασκάλου Κώστα Σιαμπανόπουλου μέσα από το βιβλίο ΑΙΑΝΗ και η ιστορική έρευνα του διδάκτορα ιστορίας κ Αθανασίου Καλιανιώτη υπήρξαν σημαντικές και καθοριστικές  στην γνώση της τοπικής μας ιστορίας. ».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 14:43