Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 11:07

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού-Τουρισμού –Κοινωνικής Πολιτικής και Αθλητισμού του Δήμου Κοζάνης συνδιοργανώνουν από τις 21 -31 Οκτωβρίου 2010, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης Έκθεση φωτογραφίας και οπτικοακουστικού υλικού με θέμα :

«το Έπος του ΄40 …πιο κοντά για το Καλπάκι».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 έως τις 14.00 πρωινές ώρες και από τις 17.30 έως τις 20.00 το απόγευμα.

Σάββατο και Κυριακή θα είναι ανοιχτή μόνο τις πρωινές ώρες (09.00 14.00)

Στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να δει φωτογραφίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας , πρωτοσέλιδα εφημερίδων από την περίοδο του πολέμου , ιστορικά αρχεία και πρωτότυπα γράμματα που γράφηκαν από στρατιώτη της περιοχής μας, που σκοτώθηκε στην διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Θα προβάλλεται επίσης οπτικοακουστικό υλικό συνολικής διάρκειας 30 λεπτών, στο οποίο συγκαταλέγεται κι ο ψηφιακός δίσκος που διανέμεται από το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου του Νομού Ιωαννίνων.

Η έκθεση έχει ιδιαίτερη αξία για του μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μια που σημαντικό κομμάτι της νεολαίας μας αδυνατεί σήμερα, να ξεχωρίσει το '21 από το '40 και την 28η Οκτωβρίου από την 25η Μαρτίου.

Η ευθύνη βέβαια είναι καθαρά των μεγάλων.

Δυστυχώς σιωπήσαμε και δεν τους μιλήσαμε για την άλλη πλευρά της ιδιοσυγκρασίας μας ως Έλληνες.

Καταφέραμε το χρέος τιμής που έπρεπε να δείξουμε σ’ αυτούς που χάθηκαν για μας, να το κάνουμε χρέος μνήμης .

Στα πλαίσια αυτά ως ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης σ’ αυτούς που αγωνίσθηκαν και σ’ αυτούς που χάθηκαν εντάσσεται και η προσπάθεια του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης.

Κι επειδή το χρέος μνήμης δεν τελειώνει όσο κρατά μία έκθεση, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης έπειτα από επίπονη εργασία και επί τόπου επισκέψεις στα μέρη όπου έλαβε χώρα ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, έχει δημιουργήσει ειδικό ιστότοπο στην ηλεκτρονική του διεύθυνση www.syllogosipirotonkozanis.gr όπου ο επισκέπτης ακολουθώντας την διαδρομή «Ευρετήριο – το Έπος του ΄40» , μπορεί να βρει συγκεντρωτικά, πλούσιο υλικό σχετικά με τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Ενδεικτικά μπορεί να ενημερωθεί για :
- το Ιταλικό τελεσίγραφο της κήρυξης του πολέμου
- το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού και του Πρωθυπουργού Ι. Μεταξά

- τις δύσκολες στιγμές του Ιταλού Πρεσβευτή Εμμανουέλε Γκράτσι έτσι όπως τις περιγράφει ο ίδιος ο Ιταλός Πρεσβευτής μέσα από το βιβλίο του με τίτλο «Η Αρχή του τέλους».

-τα διαγγέλματα της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της πατρίδας μας και

-τα ιστορικά έγγραφα (απόρρητα κάποια εκ των οποίων για την εποχή εκείνη) που δόθηκαν στον Σύλλογο Ηπειρωτών από το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου .

Μπορεί ακόμη να διαβάσει, μέσα από έγκυρες εκδόσεις του ΓΕΣ, τα ιστορικά γεγονότα που συνέθεσαν τον πόλεμο και να περιηγηθεί στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει από τις ημέρες του πολέμου.

Μέσα από φωτογραφίες παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσει τον ευρύτερο ιστορικό χώρο του Καλπακίου, όπου βρίσκεται το «Μουσείο Πολέμου 1940-41» και να ξεναγηθεί μέσα από τα ιστορικά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ στα γεγονότα των ημερών του πολέμου.

Έχει τέλος την δυνατότητα, μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής εκείνης και από τα 16 γράμματα του στρατιώτη Παναγιώτη Κουϊρουκίδη από το Σοφολάρ (Καπνοχώρι) Κοζάνης, που σκοτώθηκε στον πόλεμο, να ζήσει το κλίμα που επικρατούσε την περίοδο που γράφηκαν οι ένδοξες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν ορισθεί για τις 23 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 19.00 .

Η διάρκειά της, όπως προαναγράφεται, θα είναι από τις 21-31 Οκτωβρίου 2010 στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 11:08