Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 15:00

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗΝ CRETAFARM ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

alt  Επιχείρηση εναντίον της Κοινωνίας των Πολιτών
Αγωγή 1 εκατομμυρίου ευρώ της CretaFarm εναντίον όσων μιλάνε για ρύπανση
 
Για απόπειρα φίμωσης του επιστημονικού κόσμου και της Κοινωνίας των Πολιτών κάνουν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την αγωγή της CretaFarm κατά της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος-Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας» και ερευνητών του ΕΜΠ. Παράλληλα ξαναφέρνουν το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας από την Κομισιόν νεότερα στοιχεία σε συνέχεια της σχετικής ερώτησης που είχαν καταθέσει τον Απρίλιο.
 
Με την ερώτηση εκείνη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος είχε ζητήσει πληροφορίες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τη λειτουργία χοιροτροφικής μονάδας της CretaFarm στο Ρέθυμνο, βασιζόμενος σε στοιχεία από έρευνες στην περιοχή που έκαναν ερευνητές του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ και της ΜΚΟ Αρχιπέλαγος. Στην απάντησή του ο Επίτροπος κος Potočnik κατέληγε ότι η Επιτροπή «θα ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εν λόγω μονάδα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ.»
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση η επιχείρηση κατέθεσε αγωγή για δυσφήμιση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ κατά του Διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης και του επικεφαλής του εργαστηρίου του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ Λιοδάκη, που είχε τεκμηριώσει τα στοιχεία της καταγγελίας.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είναι απαράδεκτη κάθε απόπειρα φίμωσης της οικολογικής και επιστημονικής κριτικής. Αν η επιχείρηση τηρεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και δε χρειάζεται να καταθέτει αγωγές για εξοντωτικά ποσά. Ο δημόσιος διάλογος και η ακαδημαϊκή έρευνα δε μπορεί να διεξάγονται υπό τη σκιά τέτοιων απειλών. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητάμε νεότερα στοιχεία από την έρευνα που είχε προαναγγείλει τον Ιούνιο η Κομισιόν, έπειτα από σχετική ερώτησή μας»


 
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868
Τάσος Κρομμύδας 6945 940916
 
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)


 
Θέμα: Σε συνέχεια ερώτησης για ενδεχόμενη ρύπανση από χοιροτροφική μονάδα
Τον περασμένο Απρίλιο είχα καταθέσει γραπτή ερώτηση (E-2932/2010) (1) σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία χοιροτροφικής μονάδας στο Ρέθυμνο στην Ελλάδα. Στην απάντησή του ο κος Potočnik κατέληγε ότι η Επιτροπή «θα ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εν λόγω μονάδα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ.»
Σε μια πρόσφατη εξέλιξη η εταιρία CretaFarm, ιδιοκτήτης της εν λόγω μονάδας, κατέθεσε για τη συγκεκριμένη υπόθεση αγωγή για δυσφήμιση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (2) εναντίον της Μ.Κ.Ο. «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ-Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας» και του επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ Λιοδάκη. Οι εναγόμενοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος, ενώ στοιχεία από τις έρευνές τους στην περιοχή είχα επικαλεστεί στην αρχική ερώτησή μου.
Ερωτάται η Επιτροπή τι στοιχεία έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές για το θέμα της χοιροτροφικής μονάδας και της ρύπανσης στη γύρω περιοχή, και πώς τα αξιολογεί.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 15:07