Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 14:20

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΡΔΙΚΚΑ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣΤην υποστήριξη του αιτήματος της Δημοτικής Αρχής Πτολεμαΐδας για την παραχώρηση του φράγματος Περδίκκα στο Δήμο Πτολεμαΐδας εξέφρασε, με σχετική ερώτηση προς τη Βουλή των Ελλήνων που απευθύνεται στην αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη, ο βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης η επικινδυνότητα του φράγματος, λόγω έλλειψης συντήρησης, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις που είναι συχνές πλέον τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής καθιστούν αναγκαία την ανάληψη ευθύνης συντήρησης του φράγματος από έναν τοπικό φορέα με τη σχετική επάρκεια και δυνατότητα υπηρεσιών.

Παράλληλα ο βουλευτής του Νομού αναφέρεται και στην προοπτική αξιοποιήσεως του φράγματος είτε για χρήση άρδευσης του νερού στη γεωργία καθώς ήδη υπάρχει αγωγός μεταφοράς 7 km από τον Περδίκκα προς Πτολεμαΐδα είτε και στη δυνατότητα ανάπτυξης δράσεων αθλητισμού και ψυχαγωγίας με αναπτυξιακή διάσταση της ευρύτερης περιοχής του Δ.Δ. Περδίκκα.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερωτήσεως: 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:     Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

                                    κα Τίνα Μπιρμπίλη

ΘΕΜΑ: Αίτημα παραχώρησης του φράγματος Περδίκκα στο Δήμο Πτολεμαΐδας για λόγους επικινδυνότητας    

Τα τελευταία τρία (3) τουλάχιστον χρόνια, ο Δήμος Πτολεμαΐδας καταβάλλει ανεπιτυχώς προσπάθειες για να του παραχωρηθεί φράγμα που βρίσκεται στο Δ.Δ. Περδίκκα και ανήκει στο Υπουργείο Οικονομίας.

Το εν λόγω φράγμα κατασκευάστηκε το 1961 για να υποστηρίξει τη λειτουργία του εργοστασίου λιπασμάτων ΑΕΒΑΛ. Το εργοστάσιο αυτό έπαψε να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ έχει ήδη εκποιηθεί ο εξοπλισμός του, και η ακίνητη περιουσία του έχει περιέλθει στο Δήμο Πτολεμαΐδας.

Στο αίτημα του Δήμου για παραχώρηση του φράγματος, το Υπουργείο Οικονομίας γνωμοδότησε θετικά, απαιτείται όμως και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Δήμος ζητά την παραχώρηση είναι τόσο αναπτυξιακοί, όσο και ασφάλειας.

Με χωρητικότητα 10,0 εκ. m3 νερού και υπόγειο αγωγό 7,0 km από το φράγμα έως τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ, η προοπτική άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων —ακόμα και με φυσική ροή— παραμένει ανεκμετάλλευτη, εις βάρος των αγροτών της περιοχής και της εθνικής οικονομίας.

Επίσης πολλές άλλες δράσεις αναπτυξιακές, αναψυχής και αθλητισμού προτείνονται εμπεριστατωμένα με μελέτες του Δήμου, όμως μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η υλοποίησή τους λόγω της εκκρεμότητας για την παραχώρηση του φράγματος.

Οι λόγοι όμως που κάνουν επιτακτική κι επείγουσα την εν λόγω παραχώρηση είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η πιθανή υπερχείλιση του φράγματος. Εξαιτίας φαινομένων έντονων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται όλο και πιο τακτικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και λόγω παλαιότητας του φράγματος και έλλειψης συντήρησής του, ελλοχεύει ο κίνδυνος δυσάρεστων καταστάσεων —απότομη υπερχείλιση, σοβαρή επιδείνωση φθορών του φράγματος— που πιθανόν να απειλήσουν περιουσίες ή και ανθρώπινες ζωές.

Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα —με κύριο χαρακτηριστικό την απρόβλεπτη ένταση έκτακτων καιρικών φαινομένων— και της αναπτυξιακής ύφεσης που είναι εμφανής και στο Δήμο Πτολεμαΐδας, η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συντήρηση του φράγματος και την αξιοποίησή του κρίνεται απολύτως απαραίτητη. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

     Προτίθεστε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την άμεση παραχώρηση του φράγματος Περδίκκα στο Δήμο Πτολεμαΐδας προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας του, τόσο προς αποφυγή επικίνδυνων εξελίξεων, όσο και για την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του Νομού Κοζάνης;

 
 
 

Αθήνα, 09.03.10                                                Γεώργιος Κασαπίδης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 14:23