Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 09:06

Συνδικάτο Οικοδόμων: «ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ» στο νομοσχέδιο της κυβερνησης, 10ωρο, 200€ μισθός , υπο διωγμό η απεργία

10ωρο, 200€ μισθός , ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ - ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους εργαζόμενους στο σύνολο

των δικαιωμάτων και των αναγκών τους. Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας, των Συνδικάτων μας, αρχίζουν και τελειώνουν στις υποδείξεις που της υπαγορεύουν τα ραβασάκια του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας. Αρνούνται να πάρουν μέτρα για σοβαρά ζητήματα, που έχουμε θέσει εν μέσω πανδημίας, και σχετίζονται με την ασφάλεια της ζωής μας στους χώρους δουλειάς και τη στήριξη του εισοδήματος μας.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ:

 • Αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, με κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν. Αντί γι΄ αυτό, φροντίζει να μεταθέτει την ευθύνη για ότι κι αν γίνει σε όλους εμάς. Αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας. Μεταφέρει τις δικές της ευθύνες σε όλους εμάς, λέγοντάς μας, ότι αν αρρωστήσουμε είμαστε ένοχοι και οι μόνοι φταίχτες. Αυτοί, που τα σάρωσαν όλα μαζί με τους προηγούμενους κυβερνώντες, το παίζουν «αθώοι» κουνώντας μας το δάκτυλο.
 • Συκοφαντεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις για ασφαλείς συνθήκες υγείας στα σχολεία τους, για προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών και κάλυψη των ελλείψεων. Έχει πάει την καταστολή στο «κόκκινο», με αύρες και χημικά απέναντι σε εργάτες και μαθητές.
 • Αντί να ενισχύσει τους άνεργους, που δεν έχουν εισόδημα, μοιράζει πακέτα στο κεφάλαιο και βγάζοντας γλώσσα στους άνεργους τους λέει, ότι «όπως ζούσαν τόσο καιρό θα ζήσουν και τώρα χωρίς εισόδημα»!
 • Αντί να πάρει δραστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς, τόσο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, όσο και για την απληρωσιά, το κλέψιμο της ασφάλισης, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, σφυρίζει αδιάφορα εξυπηρετώντας την μεγαλοεργοδοσία που τούτο το διάστημα κάνει «πάρτυ» στους χώρους δουλειάς.

 

Από παντού ξεπροβάλλουν οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ και με την αναγκαία στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, ενώ ακόμα και σήμερα, μέσα στην έξαρση του δεύτερου κύματος, αρνείται να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα. Αντ' αυτού, εξασφαλίζει νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες, διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωσή τους για κάθε νοσηλεία σε ΜΕΘ, δίνοντας δυνατότητες για επέκταση κλινών ΜΕΘ χωρίς κανέναν έλεγχο προδιαγραφών και με το ίδιο προσωπικό.Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο στέκεται απέναντι στις διεκδικήσεις και τις ανάγκες μας, αλλά παίρνει τέτοια μέτρα ώστε να δημιουργήσει συνθήκες που θα βολεύουν τους μεγαλοκατασκευαστές, τους βιομήχανους και τα άλλα αρπαχτικά του ιδρώτα μας. 

 • Τους έχει δώσει όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να χτυπήσει εκ νέου τα μεροκάματα, τους μισθούς, την ασφάλιση, συνολικά τους όρους δουλειάς.
 • Έφτιαξε προγράμματα απασχόλησης για να αποκτούν φτηνά εργατικά χέρια με 200 ευρώ!
 • Έφτιαξε νόμο, εν μέσω πανδημίας, για να μπορούν ευκολότερα να μας παίρνουν το σπίτι και τους μισθούς μας και ήδη έχει βάλει τις βάσεις για την κατάργηση της αποζημίωσης της απόλυσης.

Πριν από ακριβώς 100 χρόνια, το 1920, με το νόμο 2269 κατακτήθηκε για τους εργάτες στη βιομηχανία το 8ωρο και λίγα χρόνια αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων, ανακοίνωσε ότι σκοπεύουν να επιβάλλουν 10ωρη δουλειά παντού και μάλιστα απλήρωτη για τις δύο επιπλέον ώρες.

Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός που παινεύεται ότι θα φέρει στο εργατικό δίκαιο, μαζί με ένα σωρό νέα, άθλια για την εργατική τάξη μέτρα όπως:

 • Την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών που σμπαραλιάζει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και τη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς μέσα στο εξάμηνο που θα αυξήσει την απληρωσιά και θα ρίξει ακόμη πιο κάτω μισθούς και μεροκάματα.
 • Την καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας.
 • Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση» με τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Το δικαίωμα του εργοδότη να απομακρύνει εργαζόμενο που έχει απολύσει με προειδοποίηση, ώστε να απαλλαγεί από την παραμικρή αντίδραση συλλογική και ατομική.

Εκεί όμως που δίνει τα ρέστα της η κυβέρνηση στο κεφάλαιο με «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως τις βαφτίζει, είναι το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 • Το νέο αίσχος σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων ξεκινά με ένα συνδυασμό απεργοκτόνων διατάξεων που καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές και ορίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία.
 • Αλλά ακόμη κι αν παρθεί μια τέτοια απόφαση και “αμελήσει” ο εργοδότης να πατήσει το κουμπί για λογαριασμό του εργαζόμενου, έρχεται ο καθορισμός προσωπικού ασφάλειας, που για ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις πρώην ΔΕΚΟ, στις μεταφορές, στα λιμάνια κλπ) θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας! (40%)
 • Κι αν ακόμα και μετά από αυτά γίνει κατορθωτό να κηρυχτεί απεργία τότε έρχεται η ωμή καταστολή, γιατί όχι μόνο καταργείται η απαγόρευση πρόσληψης απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία όπως προέβλεπε ο Ν.1264/82, αλλά στο εξής η περιφρούρηση των απεργιών θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη και θα καθιστά παράνομη την ίδια την απεργία.
 • Ούτε οι συλλογικές συμβάσεις έμειναν έξω από τον «εκσυγχρονισμό» της κυβέρνησης αφού το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν παραδώσει ψηφιακά τα Μητρώα τους στο κράτος και στην εργοδοσία. Δηλαδή για να λειτουργεί κάποιο συνδικάτο θα πρέπει να αποδεχτεί το φακέλωμα.

 

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Ο νόμος, που διαρρέει η κυβέρνηση για τα συνδικάτα, είναι ακριβώς ότι για χρόνια τώρα απαιτούν οι εργοδότες: «Να ξεμπερδεύουν με τις ενοχλητικές φωνές και τους ενοχλητικούς συνδικαλιστές». 

Είναι νόμος απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης. Είναι ακόμη χειρότερος και από το νόμο Λάσκαρη, που ψηφίστηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70. Τότε, με εκείνον το νόμο, τα αφεντικά απέλυσαν 15.000 συνδικαλιστές νομίζοντας ότι έτσι θα ξεμπέρδευαν με την ταξική πάλη και τους αγώνες. Δεν τους πέρασε. Οι αγώνες ανέτρεψαν εκείνη την αθλιότητα.

Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στους αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής μας .Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, σε έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανοικοδομικής Απεργίας αν τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή το τερατούργημα που τιτλοφορείται ως «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» που φέρει την σφραγίδα του ΣΕΒ και των μονοπωλίων και έχει προκαλέσει οργή στους εργαζόμενους! 

Διεκδικούμε:

 

 • Άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, δωρεάν για όλους, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών δομών.
 • Κατάργηση των αντεργατικών Π.Ν.Π. που επιβλήθηκαν εν μέσω πανδημίας και προστέθηκαν στους μνημονιακούς νόμους.
 • Εισόδημα για όλους τους οικοδόμους. Επίδομα ανεργίας στα 600€ με μόνη προϋπόθεση τα 50 ένσημα με την προσαύξηση. Αλλαγή των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πάρουν το χειμερινό επίδομα περισσότεροι οικοδόμοι (50-250 ένσημα).
 • Αύξηση στα μεροκάματα. Κατώτερο μεροκάματο 45€ για ανειδίκευτους χωρίς 3ετιες.  7ωρο – 5θημερο. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ.
 • Τήρηση των μέτρων υγείας –ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους οικοδόμους και τις οικογένειες τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας..
 • Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας λαϊκής οικογένειας και κατάσχεση  εισοδήματος μετά και την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου. Να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
 • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.