Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 20:56

Διαμαρτυρία του Ιακωβου Βαϊζογλου για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στην λιμνη Πολυφύτου

Το τελευταίο διάστημα ακούσαμε μεταξύ άλλων και από τοπικά ΜΜΕ διάφορα δημοσιεύματα για πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα στην επιφάνεια της Λίμνης Πολυφύτου.

Είδαμε δε και ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα ως αναφορά την έκταση που θα καλύψουν η οποία υπολογίζεται περίπου στο 20% επί τις επιφάνειας της Λίμνης. Στο σημείο αυτό θα παραθέσω ένα άρθρο του EPIRUSGATE ( Τέρνα Ενεργειακή: Πλωτό φωτοβολταϊκό στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου )

που ανέβασε ο φίλος και συνάδελφος Κωνσταντίνος Φρίγκας ( πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) , στο οποίο αναφέρει πως σε εκτός Natura περιοχές το ποσοστό κάλυψης των υδάτινων επιφανειών από φωτοβολταϊκά πάρκα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 5.5% της συνολικής έκτασης της λίμνης, σύμφωνα με τις Διεθνείς Πρακτικές Βιωσιμότητας ( https://epirusgate.gr/%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CE...).

Έχοντας ως δεδομένο την αυξομείωση της στάθμης της Λίμνης Πολυφύτου έχουμε σαν αποτέλεσμα και την αυξομείωση της επιφάνειας της Λίμνης, επομένως στην περίπτωση έγκρισης αυτής της καταστροφικής για τους παραλίμνιους οικισμούς ‘‘επένδυση’’ το ποσοστό κάλυψης της Λίμνης από Φ/Β πάρκα δεν θα μπορεί ξεπεράσει το 5.5% της επιφάνειας της Λίμνης που δημιουργείται στο όριο ασφαλείας που ορίζει η ΔΕΗ για τη λειτουργεία του ΥΗΣ Πολυφύτου ως αναφορά τη στάθμη της Λίμνης , τα 270μ ( λαμβάνοντας υπόψιν περίοδο ξηρασίας) .

Από τη δημιουργία της Λίμνης Πολυφύτου , οι κάτοικοι της Παραλίμνιας Περιοχής ακόμα περιμένουν να υλοποιηθούν έργα και ‘’πράξεις’’ για την αλιεία και τον τουρισμό.

Το ‘’αντάλλαγμα’’ , με λίγα λόγια ,των περιουσιών και των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στην( τωρα) Παραλίμνια Περιοχή θα αναπληρώνονταν με θέσης εργασίας που θα δημιουργούνταν από την επαγγελματική αλιεία και τον τουρισμό.

Για τη δημιουργία του τουρισμού μεταξύ άλλων θα εκδίδονταν και ερασιτεχνικές άδειες αλιείας, με εξαίρεση των κατοίκων της Παραλίμνιας Περιοχής, πράγμα το οποίο καταργήθηκε δια νόμου χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί ποτέ περίπου το 2000 .

Εδώ βλέπουμε έμπρακτα την λειτουργία του ψηφοθηρικού Κράτους , όπου για 25 χρόνια περίπου , αλιείς εκτός των Παραλίμνιων Κοινοτήτων αλίευαν στην Λίμνη Πολυφύτου χωρίς άδεια , στερούσαν με λίγα λόγια την περιοχή από ανταποδοτικά έσοδα και ψάρια τα οποία θα συντελούσαν και αυτά στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων των τελευταίων 45 ετών έχει οδηγήσει τη Λίμνη Πολυφύτου και γενικότερα την Παραλίμνια Περιοχή στη σημερινή της κατάσταση.

Για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές , αυτή τη φορά θιγόμενοι από μία εταιρία Φ/Β που έρχεται με τη σειρά της να αρπάξει την περιουσία των κατοίκων της Παραλίμνιας Περιοχής .

Την κύρια ευθύνη πλέον την έχουν τα τοπικά ΔΣ και η ΠΔΜ μιας και η λίμνη εδώ και καιρό έχει περάσει στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου .

Οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη των πραγμάτων πλην της αλιευτικής και τουριστικής εξέλιξης-ανάπτυξης της Παραλίμνιας Περιοχής σημαίνει ή ανικανότητα ή εσκεμμένη λανθασμένη πολιτική σκοπιμότητα .

Με εκτίμηση ως ερασιτέχνης αλιέας , κάτοικος της Παραλίμνιας Περιοχής , ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο του τουρισμού στην ΤΚ ΝΕΡΑΙΔΑΣ του Δ.ΣΕΡΒΙΩΝ της Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ

Βαΐζογλου Ιάκωβος .

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 21:00