Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 17:48

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

altΑνακοινώθηκαν σήμερα από τη Eurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στις χώρες της Ευρωζώνης για το 2009, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα της Ελλάδας σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται σε 13,6% του ΑΕΠ.
Η ανακοίνωση αυτή της Eurostat δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα, που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ, για την εξασφάλιση αυτού του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση και υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την ανάταξη της οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας νέας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης.

Η νέα εκτίμηση του ελλείμματος από τη Eurostat βασίζεται στην κοινοποίηση, που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat την 1η Απριλίου 2010. Η κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος (EDPNotification) προς τη Eurostat, που αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης, έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και έλαβε υπόψη τις συστάσεις που προέκυψαν από την τριήμερη τεχνική επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα.
Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος σε 13,6% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που προβλέπεται στο Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην ανακοίνωση της Eurostat εξακολουθούν να εκφράζονται επιμέρους επιφυλάξεις σχετικά με τα στοιχεία, σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάταξη κάποιων δημόσιων οργανισμών και την καταγραφή των swaps. Ειδικότερα, τα off-marketswaps σύμφωνα με την αλλαγή των κανόνων της Eurostat το 2008, έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί και καταγραφεί στο χρέος to 2008. Στους κανόνες αυτούς επέλεξε να μη συμμορφωθεί η προηγούμενη κυβέρνηση μεταθέτοντας το πρόβλημα.
Με βάση τις επιφυλάξεις αυτές, η Eurostat εκτιμά ενδεχόμενη περαιτέρω αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 κατά 0,3 έως 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους κατά 5 έως 7 μονάδες του ΑΕΠ.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι:

Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες, κεντρική δέσμευση και απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των Ελληνικών στατιστικών. Είναι μονόδρομος να στηρίξουμε τη διάσωση της οικονομίας μας πάνω σε καθαρούς λογαριασμούς και στη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Τα νέα στοιχεία είναι προϊόν της προσπάθειας για την βελτίωση της ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας και του έργου που επιτελεί πλέον η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας και στενής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή δημοσιονομικών στατιστικών φορείς και τη Eurostat.

Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής κατάρρευσης στον προϋπολογισμό, στον δημόσιο τομέα συνολικά και στα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα, που οδήγησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταρρίπτουν δε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας περί υποτιθέμενου «φουσκώματος» του ελλείμματος το 2009. Δυστυχώς, η δημοσιονομική κατάσταση την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα χειρότερη και το έργο ανάταξης ακόμα μεγαλύτερο.

Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να λύσει τα προβλήματα και όχι να επιχειρεί να τα καλύψει. Εγγυηθήκαμε την ανεξαρτησία των αριθμών και της παραγωγής των στατιστικών της χώρας με νέους θεσμούς και μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή και προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στη διόρθωση των πραγματικών προβλημάτων στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά.

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 17:52