Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 10:37

Αριστερή Συμπόρευση»: Πιο ακριβό το ρεύμα στα νοικοκυριά, πιο φθηνό στους Βιομήχανους

Αυξήσεις με ταξικό πρόσημο έρχονται από 1ης Αυγούστου στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που θα κυμαίνονται από 3% έως και 15,6%. Ταυτόχρονα γίνεται μείωση των

τιμολογίων της Υψηλής Τάσης κατά 2%  και αφορά τις ενεργοβόρες και βαριές βιομηχανίες.

Οι νέες αυξήσεις αποφασίστηκαν από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) μετά από αίτημα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφορά Ηλεκτρικής Ενέργειας) που πλέον έχει μετόχους και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι αυξήσεις αφορούν τα τέλη Δικτύου που είναι μια από τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» (χαράτσι) και ο λόγος που επικαλείται ο ΑΔΜΗΕ είναι ότι λόγω των Ηλεκτρικών διασυνδέσεων (Πελοπόννησος –Κρήτη) «έγινε αύξηση των Περιουσιακών της στοιχείων και αντίστοιχα πρέπει να ωφεληθούν οι μέτοχοι»……

Υπενθυμίζεται πως και το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της τάξης του 20%, επιτρέποντας την κερδοσκοπία στους ιδιώτες προμηθευτές της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Και τα χειρότερα, για τους οικιακούς καταναλωτές και τους μικρούς επαγγελματίες, έρχονται σύντομα αφού η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική αυξήθηκε κατά 100% μέσα σε λίγους μήνες. Αυτές οι αυξήσεις με βεβαιότητα θα περάσουν στα τιμολόγια λιανικής όλων των ιδιωτών «παρόχων» ακόμα και αν στα συμβόλαιά τους αναφέρεται «σταθερή» τιμή. Αυτό γίνεται επειδή στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων που υπογράφουν οι καταναλωτές με τις ιδιωτικές εταιρείες μπαίνει «Ρήτρα ΟΤΣ» ή «ρήτρα προσαρμογής» που σημαίνει πως αν ανεβαίνει η τιμή του ρεύματος στη χονδρική θα ανεβαίνει και στη λιανική. Η ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν έχει βάλει αυτή τη ρήτρα αλλά με παρέμβαση της ΡΑΕ και της Κυβέρνησης θα την περάσει από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Και όλα αυτά όταν τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και το 30% των μικρών επιχειρήσεων βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια και δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό. Αυτοί είναι όμως που θα καλεστούν πάλι να πληρώσουν «το μάρμαρο» ενώ οι Βιομήχανοι θα πληρώσουν ακόμα πιο φθηνά το ρεύμα παρότι ήδη η τιμή του είναι μειωμένη κατά 65% σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει ο λαός.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων εταιρειών Ηλεκτρισμού και της λεγόμενης Απελευθέρωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας που ήταν πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων και επέτρεψε την αθρόα είσοδο των «ενεργειακών καπιταλιστικών ομίλων» στην  Η/Ε που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών.

Η Απελευθέρωση Η/Ε δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο από πανάκριβο ρεύμα, κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, μισθούς πείνας, ελαστικές σχέσεις εργασίας, περαιτέρω καταστροφή του Περιβάλλοντος, κατασπατάληση ενεργειακών πόρων από τη μια και τεράστια κέρδη στα τραστ και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιηθήκαν στην αγορά Η/Ε από την άλλη.

Είναι η ίδια πολιτική που με μόνο γνώμονα το κέρδος επιτρέπει τους ενεργειακούς ομίλους να καταστρέφουν την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα και γενικότερα το Περιβάλλον σε ολόκληρη τη Χώρα εγκαθιστώντας Αιολικά και Φωτοβολταϊκά που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Χώρας. 

Είναι η ίδια πολιτική που μείωσε κατά χιλιάδες τις θέσεις εργασίας και καθιέρωσε τους μισθούς πείνας και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στον κλάδο της Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Είναι η πολιτική που στην Περιοχή της Δ. Μακεδονίας φέρνει τον «ξαφνικό θάνατο» στη λιγνιτική παραγωγή αδιαφορώντας για τις τραγικές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων και γενικότερα των κατοίκων της Περιοχής. Χιλιάδες θέσεις ανεργίας που αναμένεται να ξεπεράσει το 50% κατακόρυφη μείωση κατά δυο δις ετησίως του τοπικού ΑΕΠ που θα φέρει μεγάλη φτώχεια αλλά και ολική καταστροφή του ήδη διαταραγμένου Περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτή η Πολιτική πρέπει και μπορεί να ανατραπεί.

Όλα τα κινήματα και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος είναι αναγκαίο να συμπορευτούν απαιτώντας:

 

  • Ρεύμα φθηνό για τους εργαζόμενους και το Λαό.
  • Ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα 
  • Έξω όλοι οι κερδοσκόποι βιομήχανοι από την Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή και εμπορία της Η/Ενέργειας  
  •  Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα με στόχο την πλήρη Κοινωνικοποίηση.
  • Για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη με εργατική και κοινωνική συμμετοχή στη διεύθυνση και σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προσανατολισμένη στα λαϊκά συμφέροντα και μόνο που θα πρωτοστατήσει χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας με σεβασμό στην αειφορία, τη βιοποικιλότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 10:41