Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 10:50

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

altΑπό το 2003 το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εποπτεύει τη συγκεκριμένη επέτειο, προβάλλοντας την πρόληψη των ατυχημάτων και των ασθενειών στην εργασία, μέσω του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συμμετοχής. Φέτος, θέμα της ημέρας αυτής θα είναι οι αναδυόμενοι κίνδυνοι και τα πρότυπα πρόληψης στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας , λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνής προκλήσεις του σήμερα και το νέο πλαίσιο πρακτικής της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ¨διατείνεται¨ μέσα από την ιστοσελίδα της ότι με ιδιαίτερη βαρύτητα αντιμετωπίζει θέματα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας. Ότι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει και οι κανόνες ασφάλειας που εφαρμόζει, εκφράζονται μέσα από το υφιστάμενο οργανωτικό της σχήμα και τις δραστηριότητές της..» δυστυχώς όμως, όπως πάντα, η πρόθεση και η προσπάθεια αποδεικνύεται, από τα στοιχεία που κατά καιρούς προκύπτουν, ότι δεν είναι αρκετά. Εντατικοποίηση της εργασίας, ανεξέλεγκτες υπερωρίες, εργολαβίες, δουλεμπόριο, μαύρη εργασία, ελλιπή μέτρα, ολιγωρία, λιγοστό και ανειδίκευτο προσωπικό εξαιτίας της καθυστέρησης προσλήψεων, παλαιότερες και νέες ασθένειες σε έξαρση που όλα δυστυχώς ¨εξαργυρώνονται¨ με ζωές εργαζόμενων ή στην καλύτερη περίπτωση με συνέπειες μόνο στην σωματική τους ακεραιότητα. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ πολλές φορές είναι τραγική. Δυστυχώς στην μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ΔΕΝ μπορεί να ζουν με την ψυχή στο στόμα επειδή -για μία ακόμα φορά- τα αυτονόητα γίνονται για κάποιους ¨παράλογες απαιτήσεις¨ ή ¨πολυτέλεια¨.

Ατυχήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και άλλα που δεν αναφέρονται καν. Ατυχήματα σοβαρά και λιγότερο σοβαρά. Ατυχήματα που καταλήγουν σε τραγωδίες, διαλύουν οικογένειες, κλονίζουν την Επιχείρηση, θέτουν μια ολόκληρη κοινωνία σε διαρκή ένταση και ανησυχία.

60 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της η ΔΕΗ έχει καταγράψει εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, θανατηφόρα και μη. Εκατοντάδες είναι ακόμα και οι ¨ικανές¨ συνθήκες που δημιουργήθηκαν για να προκαλέσουν ατύχημα στα Ορυχεία και στην Παραγωγή, στη Διανομή και την Μεταφορά. 60 χρόνια και η ΔΕΗ αποδεικνύεται ¨αδύναμη¨ να προστατέψει τους εργαζόμενους και να προβεί στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που στόχο θα έχουν - όπως ισχυρίζεται η ίδια- «να μην επαναλαμβάνονται τα εργατικά ατυχήματα». Δυστυχώς όμως ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Δείκτης ατυχημάτων - εντός έργου- για το Α' εξάμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στο 5,7 παρουσιάζοντας αύξηση έναντι της τιμής 4,2 του Α' εξαμήνου του 2008. Αύξηση όμως παρουσίασε και ο δείκτης συχνότητας ατυχημάτων -εντός και εκτός έργου- που από 5,0 διαμορφώθηκε για το 2009 στο 6,9. Επίσης , ενώ για το Α' εξάμηνο του 2009 παρατηρείται μείωση στα συμβάντα προσωπικού ημέρας (47,8% έναντι 76,5% του αντίστοιχου εξαμήνου έτους 2008), σημαντική αύξηση παρατηρείται στα συμβάντα του προσωπικού φυλακής (52,2% έναντι 23,5% του Α΄ εξαμήνου έτους 2008), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το έτος 2005.

Πως μπορούμε σήμερα να μιλάμε για υγεία και ασφάλεια στην εργασία στους κόλπους της ΔΕΗ όταν:

-   Δεν υπάρχει Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων στην ενεργειακή καρδιά της χώρας.

-   Δεν προσλαμβάνονται οι επιτυχόντες των διαγωνισμών που θα ¨ανακουφίσουν¨ την Επιχείρηση

-   Δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις

-   Δεν υπάρχει εφαρμογή κανονισμών, άρτια στελέχωση νευραλγικών πόστων, επάνδρωση μηχανημάτων, ανανέωση του στόλου.

-   Δεν υπάρχει εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού για τα θέματα της υγιούς και ασφαλούς εργασίας.

- Δεν διεξάγεται ο προληπτικόςιατρικός έλεγχος

-   Δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των πηγών εκπομπής ρύπων.

-   Τα πολυιατρεία της ΔΕΗ υπολειτουργούν σε ζωτικά σημεία, όπως η ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, αλλά και τα εκάστοτε σοβαρά προβλήματα στον μηχανικό - ιατρικό εξοπλισμό.

Εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες, δύσκολες συνθήκες εργασίας που τις επιδεινώνουν η μη τήρηση των κανονισμών και πολλές άλλες παράμετροι (εντατικοποίηση εργασίας, δουλεμπόριο κ.ο.κ).

Η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει και οι συνθήκες να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καθημερινά δίνει αγώνα για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, γιατί μόνο οι αγώνες φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.

Όπως σε όλα τα ζητήματα έτσι και στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας φέρουμε, όλοι μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά, το δικό του κομμάτι ευθύνης. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ακόμα βήμα μπροστά, αναλογιζόμενοι πιο είναι αυτό, ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ!!!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 10:53