Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 09:34

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΡΗ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1η ΜΑΗ 2010

Συναδέλφισσες –οι, άνεργοι, Συνταξιούχοι, Νέες και Νέοι

Μαζί με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, .είμαστε και φέτος εδώ για να τιμήσουμε τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της εργατικής τάξης, τους νεκρούς του Σικάγο το 1886, τους νεκρούς του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη που άνοιξαν το δρόμο, που όρθωσαν το ανάστημα τους, αγωνίστηκαν και πλήρωσαν με το αίμα τους, την εξέγερση τους ενάντια στην απάνθρωπη εκμετάλλευση της οποίας τύγχαναν. Η ηρωική τους εξέγερση έμελλε να παραμείνει στην ιστορία ως το σύμβολο των αγώνων της Παγκόσμιας εργατικής τάξης και να καθιερώσει την 1η του Μάη ως Παγκόσμια μέρα της αλληλεγγύης και της δράσης,  μέρα της τιμής και του καθήκοντος. Κάτω από το κόκκινο, αιματοποτισμένο λάβαρο της συνενώνονται και κινητοποιούνται εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλες τις γωνιές της γης στον αγώνα για την αξιοπρέπεια, το ψωμί και τη λευτεριά των ανθρώπων της εργασίας για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σήμερα, αξιολογούμε τη δράση μας και οριοθετούμε νέους στόχους στον αγώνα για καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Σχεδιάζουμε πως θα υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους.

 Για εμάς η 1η Μάη δεν είναι μία ακόμα γιορτή, αλλά ημέρα μνήμης για όσους έπεσαν, διεκδικώντας τα σημερινά εργασιακά κεκτημένα. Μάλιστα η σημερινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα

Συναδέλφισσες, -οι,

Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενώνουμε για μία ακόμη φορά τις δυνάμεις μας και τη φωνή μας για να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια η φτώχεια, η αδικία, η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η βαρβαρότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, η οικολογική καταστροφή. Παλεύουμε για τα άμεσα αιτήματα μας με στόχο την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης.

Γιατί κι ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους της χώρας μας και πάλι σε δυσμενή θέση, σε σχέση με τα ασφαλιστικά, εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας είναι σε θέση μάχης ώστε να αποκρούσουν αυτές τις συνταγές της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, των ανατροπών των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, την υποταγή της χώρας στα «θέλω» και στια απαιτήσεις των αγορών, στα συμφέροντα των ισχυρών της Ε. Ένωσης, των εργοδοτών και του Δ.Ν.Τ.

Συναδέλφισσες, -οι,

Θέλουμε η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά να είναι αφετηρία για την ενεργοποίηση και τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση και τώρα ζητούν και τα ρέστα, επιχειρώντας να καταργήσει όσα κατακτήσαμε με αγώνες και θυσίες τα τελευταία 100 χρόνια.

Η Κυβέρνηση υιοθετεί και προτείνει τα  πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα για τους νέους, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με μειωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εργαζόμενες – οι,

Το μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο της ανεργίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μάστιγα για τη χώρα μας, αντί να μειώνεται, διευρύνεται. Χιλιάδες νέοι και νέες και ιδιαίτερα γυναίκες πλήττονται από τη μάστιγα της ανεργίας. 

Εργαζόμενες – οι,

Είναι γνωστό ότι για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την εκτόξευση των εισαγωγών το τεράστιο χρέος και τα ελλείμματα στα ταμεία δεν ευθύνονται οι μισθοί, οι συντάξεις, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, ωστόσο αυτοί στοχοποιούνται και από αυτούς ζητείται να κάνουν ΘΥΣΙΕΣ και περικοπές!

Έφτασε, μάλιστα, σε σημείο να αμφισβητεί κεκτημένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που πέτυχε το εργατικό κίνημα με χρόνιους και αιματηρούς αγώνες.

Εργαζόμενες, -οι

Το Εργατικό Συνδικαλιστικό κίνημα αντιστέκεται και:

ΑΡΝΕΙΤΑΙ κατηγορηματικά αυτές τις παράλογες αντεργατικές και αντικοινωνικές συνταγές που εξοντώνουν τους εργαζόμενους εξαθλιώνουν την κοινωνία διευρύνουν την ύφεση και την κρίση.

ΔΙΑΦΩΝΕΙ, ΑΝΤΙΔΡΑ, ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ να αποδεχτεί αυτές τις καταστροφικές συνταγές που είναι ψευτοεπιχειρήματα ότι για να σωθεί η χώρα πρέπει να ακυρωθούν τα εργατικά δικαιώματα. Αυτά που πρέπει να ακυρωθούν είναι τα εργοδοτικά προνόμια.

Διεκδικούμε:

Ø     Μία διαφορετική πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΑΝΑΓΚΕΣ του και όχι τις ΑΓΟΡΕΣ και τα ΚΕΡΔΗ.

Ø     Μία Ευρώπη των πολιτών και όχι των Τραπεζιτών και των εργοδοτών

Ø     Αξιοπρεπή διαβίωση για όλους

Ø     Διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων για όλους

Απαιτούμε:

·       Ανάπτυξη , δουλειές, ικανοποιητικές Σ.Σ.Ε., πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, συντάξεων

·       Να μη καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός από τον Ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Παλεύουμε και Απεργούμε για να διευρύνουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως μας αξίζει!

Εργαζόμενες – οι,

Είμαστε όλοι εδώ για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση.

Είμαστε όλοι εδώ για να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια στην ακρίβεια, φτάνει πια στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία, φτάνει πια στις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.

1. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δέχονται τη χειρότερη επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους.

2. Οι συντάξεις ισοπεδώνονται προς τα κάτω και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που τόσος αγώνας έχει γίνει από τρεις γενεές εργαζομένων φαντάζουν κακόγουστο αστείο.

3. Τα τρία «ΔΕΝ» που δεσμεύτηκε εγγράφως ο Υπουργός Εργασίας, σβήστηκαν από την ατζέντα του. Άρα και αύξηση ορίων και μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών θα έχουμε αφού θα πληρώνουμε εισφορές και μετά τη συνταξιοδότησή μας

Συναδέλφισσες, οι

Ø     Αξιώνουμε, άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την αύξηση της απασχόλησης όπως σύνδεση της επιδότησης των επενδύσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δραστικό περιορισμό των απολύσεων, και υλοποίηση εξειδικευμένων αναπτυξιακών σχεδίων σε κλάδους και περιοχές με οξυμμένο το πρόβλημα της ανεργίας.

Ø     Απαιτούμε, σεβασμό στους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας για να σταματήσει η καθημερινή θυσία των εργαζομένων με εργατικά ατυχήματα.

Ø     Διεκδικούμε, τη βελτίωση του Εθνικού συστήματος Υγείας με πραγματικές υπηρεσίες στους πολίτες για να σταματήσουν να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό ή ακόμη χειρότερα να ξεπουλούν την περιουσία τους για να βρουν την υγεία τους.

Ø     Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της δωρεάν παιδείας, για να απαλλαγεί η οικογένεια από το κόστος της παραπαιδείας.

Συναδέλφισσες, οι

Ø     Καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει και να στήριξη την περιφέρεια για να τονωθεί η οικονομία και η ανάπτυξη στον τόπο μας

Συναδέλφισσες –οι,

Σήμερα, από εδώ από την Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, οι εργαζόμενοι του Νομού στέλνουν μήνυμα ενότητας και αγώνα.

Προσδοκούμεότι η κυβέρνηση θα λάβει το μήνυμα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων.

Πιστεύουμε ότι η φωνή των συγκεντρωμένων θα φτάσει στα αυτιά της Κυβέρνησης.

Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, για να ακυρώσουμε την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική.

Εργαζόμενες, -οι

Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα όλοι μαζί για να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας

Αγωνιζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της χώρας μας, το δικαίωμα μας να ζούμε σε μια κοινωνία δίκαιη για όλους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανής και αντίξοες συνθήκες να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Ας συνεχίσουμε με βήμα σταθερό και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε πράξη τα οράματα των πρωτοπόρων, για ένα κόσμο της ειρήνης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνη

 
 
 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 09:37