Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 00:05

Οινογνωσία και γευσιγνωσία απο τον Ροταριανό όμιλο Κοζάνης

 

Οινογνωσία και γευσιγνωσία» ήταν το θέμα της ομιλίας της συνεστίασης του Ροταριανού Ομίλου Κοζάνης και του Ροταράκτ Ομίλου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 στο εστιατόριο «Πλάτανος». Εισηγητής του πολύ ενδιαφέροντος αυτού θέματος πολιτισμού και κουλτούρας, ήταν ο γεωπόνος – οινολόγος Ευθύμιος Μπατιάνης.
Η συνεστίαση άρχισε με μία σύντομη εισήγηση στα γλυκά κρασιά (λιαστά και βραστά), την σύνθεσή τους, τον τρόπο παραγωγής τους, τους τρόπους παλαίωσης και τις δυνατότητες βελτίωσής τους. Τα λιαστά (ή αλλιώς ηλιαστά) κρασιά με κορυφαία τα λιαστά της Σιάτιστας, εκτός του ότι στοιχειοθετούν την αμπελοοινική ιστορία της ευρύτερης περιοχής, αποτελούν ταυτόχρονα μερικά από τα δυνατά προϊόντα της περιοχής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη συνέχεια, ο κ. Μπατιάνης αναφέρθηκε στις βασικές μεθόδους οινοποίησης, δηλαδή στην κλασσική λευκή, ροζέ (ερυθρωπή), και ερυθρή οινοποίηση, και συγχρόνως εστιάζοντας στις διαφορές και στις ομοιότητες των παραγόμενων οίνων.
Στο κύριο κομμάτι της εισήγησης, οι παρευρισκόμενοι έγιναν κοινωνοί της τέχνης της οινογευστικής – γευσιγνωσίας, ξεκινώντας από το λεξιλόγιο – ορολογία του κρασιού, την τεχνική δοκιμής, και δοκιμάζοντας τέσσερα δείγματα έγινε μια προσπάθεια εντρύφησης στην διαδικασία της οινογνωσίας. Κατά σειρά δοκιμάστηκαν ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα κόκκινο κρασί, προσφορά της «Μύλος» - Βεγορίτις Α.Ε., ενώ δοκιμάστηκε επίσης ένα παλαιωμένο απόσταγμα σταφυλής τριάντα ετών, προσφορά της οινοποιείας-ποτοποιείας-αποσταγματοποιείας του κ. Βαρδάκα Θωμά. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ παρευρισκομένων και εισηγητή καθώς και ερωτήσεις.
Τέλος ανακοινώθηκε πως η επόμενη συνεστίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011 στις 9 μμ στο εστιατόριο «Πλάτανος».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 00:07