Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 06 Μαϊος 2010 11:24

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Η ομιλία έχει ως εξής:

 “Διανύουμε την πιο δύσκολη, την πιο τραγική περίοδο στα ζητήματα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Με πραξικοπηματικό τρόπο καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που υποτίθεται ότι προστατεύονται από το Σύνταγμα , μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, καταργούνται επιδόματα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, έχουμε ολική ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων.

Όλα αυτά από μια Κυβέρνηση πρόσφατα εκλεγμένη, που λίγους μήνες, προεκλογικά, μας έλεγε:

- Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε! Μας έλεγαν ψέματα! Και αλλάξαμε και βουλιάξαμε!

- Μας έλεγαν ότι “λεφτά υπάρχουν”! Μας έλεγαν ψέματα! Εκτός κι αν εννοούσαν τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων!

- Μας έλεγαν ότι “την κρίση θα την πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες”. Μας έλεγαν ψέματα! Οι “έχοντες και κατέχοντες έμειναν στο απυρόβλητο”. Την κρίση την πληρώνει ο λαός που δεν φταίει σε τίποτα.

- Μας έθεταν το δίλημμα: “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;” Ο ελληνικός λαός τους τίμησε με την εμπιστοσύνη του και αυτοί επέλεξαν την πιο χυδαία, την πιο άγρια μορφή βαρβαρότητας, απέναντι σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και μικρομεσαία εισοδήματα…

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιαίτερα έξυπνος για να καταλάβει το μέγεθος της ασυνέπειας λόγων και πράξεων… Δικαιολογείται η Κυβέρνηση λέγοντας ότι “δεν ήξερε τα δεδομένα”. Λέει ψέματα! Απόδειξη, ότι διατηρεί στη θέση του τον ανεκδιήγητο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο…

Δικαιολογείται η Κυβέρνηση για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι φταίει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Λέει την μισή αλήθεια! Μπορεί η προηγούμενη Κυβέρνηση να αύξησε υπέρμετρα το δημόσιο χρέος, κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, όμως η επιλογή της υπαγωγής της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ. είναι αποκλειστική επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης.

Μας λένε κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να κοκκινίζουν, ότι “τα μέτρα μας τα επιβάλλει η τρόικα του Δ.Ν.Τ.” Ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές ψήφισε Έλληνα Πρωθυπουργό, Ελληνική Κυβέρνηση, Ελληνική Βουλή κι όχι υπαλλήλους του κ. Στρος Καν…

Μας λένε ότι τα μέτρα είναι “σκληρά και επώδυνα, αλλά αναγκαία”. Τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα και δυστυχώς αναποτελεσματικά, για τον απλούστατο λόγο: Δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος, την παραοικονομία και την μεγάλη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με “κύκλους” του Υπουργείου Οικονομικών η παραοικονομία στη χώρα μας ανέρχεται στο 40% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών, σήμερα το έλλειμμα επί του ΑΕΠ είναι 133% και το 2014, μετά το Γολγοθά που καλείται να διαβεί ο λαός, θα είναι 144%!

Είναι μονομερή και προκλητικά. Ενώ η Κυβέρνηση μειώνει συνειδητά το επίπεδο ζωής του λαού μας, προβλέπεται ποσό 10 δις ευρώ να διατεθεί στις τράπεζες, διότι έχουν χαμηλή κερδοφορία!

Μας βομβαρδίζουν εδώ και έξι μήνες καθημερινά από τις τηλεοράσεις, με ειδήσεις για τα σπρεντ, για τα ελλείμματα, για πιθανό κραχ, στοχοποιώντας τους δημόσιους υπαλλήλους, λες και αυτοί ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τις μίζες, τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Προσπαθούν να επιβάλλουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, να στρέψουν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους εναντίον των δημοσίων, για να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδιά τους…

Ενδιαφέρονται δήθεν περισσότερο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αυτό το “ενδιαφέρον” φαίνεται από την κατάργηση των ΣΣΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών, από την “παράκαμψη”, δηλαδή την κατάργηση των ΣΣΕ σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Το “ενδιαφέρον” φαίνεται από την αύξηση του ορίου απολύσεων.

Στην περιοχή μας, στη ΔΕΗ, υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες, ο απαράδεκτος θεσμός του δουλεμπορίου, που θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να καταργήσει. Αντ’ αυτού το δουλεμπόριο προωθείται και σε άλλους τομείς… 

Η Κυβέρνηση με πρόσχημα τις αποκρατικοποιήσεις, σχεδιάζει το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ σε ιδιωτικά συμφέροντα, με πρώτη βέβαια στη λίστα την Επιχείρηση που ενδιαφέρει την περιοχή μας, τη ΔΕΗ.

Προσδοκά να εισπράξει μισό δις ευρώ από την πώληση του 17% των μετοχών, που θα δώσει το 66% της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Τι να πούμε για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης που το σχεδιάζει;

Η μονάδα, μόνο η μονάδα, που θα κατασκευαστεί στην Πτολεμαΐδα, θα κοστίσει 1 δις ευρώ και αυτοί εκποιούν το σύνολο της ΔΕΗ για μισό δις!

Είναι ανόητοι; Είναι ανίκανοι; Εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, εγκληματώντας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, προχωρώντας σε ένα σκάνδαλο πολλαπλάσιο του Βατοπεδίου και των δομημένων ομολόγων…

Στις 3 Μάρτη η Κυβέρνηση ανακοινώνοντας το πακέτο λιτότητας, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Δύο μήνες μετά, ήρθε το σημερινό “τσουνάμι” μέτρων. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι άλλα, σύμφωνα με τις επιταγές του Δ.Ν.Τ., αν οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και η κοινωνία δεν αντιδράσουν.  

Είμαστε εδώ, αντιστεκόμαστε, στην ακύρωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Είμαστε εδώ, αντιστεκόμαστε, στην επιστροφή του εργασιακού μεσαίωνα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλης της Ελλάδας, λέγοντας ΟΧΙ στη φτώχια και στην εξαθλίωση.

Είμαστε εδώ, φωνάζουμε ΟΧΙ στην ακρίβεια που φέρνουν οι αυξήσεις ΦΠΑ και καυσίμων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη του λαού, με τρομακτικές συνέπειες και για τον εμπορικό κόσμο και συνολικά για την οικονομία.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι θυμωμένοι, είναι οργισμένοι, τους πνίγει το δίκιο και η αγανάκτηση.

Τα συνδικάτα είναι υποχρεωμένα να ξαναβρούν τη χαμένη τους αξιοπιστία, να μην αφήσουν την οργή και την αγανάκτηση να μεταβληθούν σε πανικό, απογοήτευση, εξατομίκευση, μοναχικούς δρόμους…

Όλοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στην αντεργατική – αντιλαϊκή λαίλαπα. Όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για μια ανθρώπινη κοινωνία, για μας και κυρίως για τα παιδιά μας”.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Μαϊος 2010 11:29