Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011 11:53

Εκδήλωση του Ροταριανού ομίλου για τους εθελοντές Αιμοδότες Κοζάνης

 

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 ο Ροταριανός Όμιλος Κοζάνης και ο Όμιλος Ροταράκτ είχαν την τιμή να έχουν προσκεκλημένο ομιλητή στην συνεστίαση τους στο εστιατόριο «Πλάτανος» τον κ. Θεόδωρο Τσαουσίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής», με θέμα εισήγησης: «Βάψε τον κόσμο κόκκινο. Έλα κι εσύ στην προσφορά αίματος (ζωής)».
Ο κ. Τσαουσίδης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την δωρεά αίματος, αιμοπεταλίων, μυελού των οστών, ιστών και οργάνων αλλά και ομφαλοπλακουντιακού αίματος (βλαστοκυττάρων). Ξεκινώντας την ομιλία του, ο εισηγητής αναφέρθηκε στην δωρεά αίματος και τόνισε τα οφέλη που μπορεί να έχει ένας αιμοδότης, όπως η ψυχική ανάταση, η έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης κατέδειξε την μη αυτάρκεια σε μονάδες αίματος στην χώρα μας, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει αν ένα στα 16 άτομα αιμοδοτούσαν δύο με τρείς φορές τον χρόνο.
Στην συνέχεια της εισήγησης, παρουσίασε πληροφορίες για την μεταμόσχευση και δωρεά οργάνων. Όπως αναφέρθηκε και από τον κ. Τσαουσίδη, τα όργανα που μπορούν να δοθούν προς μεταμόσχευση είναι ο νεφρός, η καρδιά, το ήπαρ, οι καρδιακές βαλβίδες, το πάγκρεας, οι πνεύμονες, το έντερο, οι οφθαλμοί, το δέρμα και τα οστά, καθώς επίσης έγινε αναφορά και στις ανάγκες που υπάρχουν στην χώρα μας. Έτσι, στην λίστα αναμονής βρίσκονται πολλοί Έλληνες, εκ των οποίων οι 49 περιμένουν ήπαρ, οι 25 καρδιά, οι 16 πνεύμονες, και οι οκτώ πάγκρεας. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαουσίδης, δείχνοντας την σπουδαιότητα του εθελοντισμού, «η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοση τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και όλου του κοινωνικού συνόλου. Η μεταμόσχευση είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών αποτελούν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας».
Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο καλεσμένος αναφέρθηκε στην δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών), τα οποία μπορούν να συλλεχθούν από τρείς πηγές, τον μυελό, τα περιφερικά κύτταρα και το ομφαλοπλακουντιακού αίμα (βλαστοκύτταρα). Όλες αυτές οι πηγές κάνουν εύκολη την συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων, χωρίς κίνδυνο για τον νεογνό ή τη μητέρα, υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι άμεσα διαθέσιμο και η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει σε ένα διάστημα λίγων ημερών. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αιμοποιητικά κύτταρα καθώς για 50 – 60 ασθενείς ετησίως δεν θα βρεθεί συμβατό μόσχευμα και τόνισε πως για να καλυφθεί το 95% των αναγκών θα ήταν απαραίτητο ένα δίκτυο δύο δημοσίων τραπεζών με 10.000 μοσχεύματα. Κλείνοντας, ο κ. Τσαουσίδης πρότεινε την δημιουργία ομάδας αιμοδοτών σε κάθε όμιλος της περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας, μία πρόταση που έγινε θερμά αποδεκτή από τους παρευρισκομένους.
Τέλος, ανακοινώθηκε πως στην επόμενη συνεστίαση της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου στο εστιατόριο «Πλάτανος» στις 9 μμ οι δύο όμιλοι θα ασχοληθούν με ροταριανά θέματα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011 11:55