Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 12 Μαϊος 2010 12:50

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Γ. ΣΤΡΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ

altΤο ΚΚΕ όλα τα χρόνια έλεγε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, ιδιαίτερα μετά το 1991, ακόμα και την περίοδο που υπήρχε καπιταλιστική ανάπτυξη. Από τότε ακόμα λέγαμε ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, γίνεται όλο και πιο βάρβαρος.

Οι οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού είναι αναπόφευκτες γιατί στηρίζονται στο καπιταλιστικό κέρδος και την αναρχία στην παραγωγή των προϊόντων από την μια, ενώ από την άλλη, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που είναι αναγκασμένη να ζει στη φτώχια, από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις, οδηγεί στο να μην μπορεί να καταναλώσει τα προϊόντα, να μην μπορεί να πληρώσει το δάνειο για το σπίτι κλπ.

Η κατεύθυνση για το ξεπέρασμα της κρίσης από τους καπιταλιστές και το αστικό πολιτικό σύστημα, είναι να ρίξουν τα βάρη της κρίσης όσο δυνατό περισσότερο στην εργατική τάξη, δηλαδή να αυξήσουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης για να βγάζουν μεγαλύτερη υπεραξία, (κέρδος).

Και όταν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη, και όταν υπάρχει κρίση, αυτοί που επωφελούνται είναι οι ίδιοι οι καπιταλιστές οι οποίοι έχουν στόχο και στις δυο περιπτώσεις να αποσπούν όσο γίνεται περισσότερα κέρδη. Από την άλλη μόνιμα χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι χάνουν και στην περίοδο ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και σε περίοδο κρίσης.

Τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και των χρεών, αλλά αποτελούν στόχους στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Ήταν προαποφασισμένα από τον καιρό της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της Λευκής Βίβλου, αργότερα από την στρατηγική της Λισαβόνας και βέβαια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναζητούσαν την ευκαιρία για να τα περάσουν.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ήταν η ευκαιρία που έψαχναν. Και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις πολιτικής οικονομίας για να κατανοήσει κανένας για το που οδηγούν αυτά τα μέτρα.

Για παράδειγμα, η απελευθέρωση των απολύσεων των εργαζομένων μπορεί να δώσει λύση στα ελλείμματα;

Η κατάργηση των βασικών μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τον περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Συνδέονται όμως με τις πάγιες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ για την μείωση του εργατικού κόστους. Κυβέρνηση και πλουτοκρατία με τα μέτρα που πήραν λεηλατούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Πως εκφράζεται η οικονομική κρίση στα λαϊκά νοικοκυριά του νομού Κοζάνης.

Με την αύξηση της ανεργίας. Υπάρχουν εργαζόμενοι στο νομό που έχουν 7 με 8 μήνες να εργαστούν. Μεγάλο πλήγμα δέχεται ο κλάδος των κατασκευών (κύρια οικοδομή), με πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο στους οικοδόμους, αλλά και σε πολλά συναφή με την οικοδομή επαγγέλματα.

Η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της ενέργειας επιδεινώνει χρόνο με το χρόνο την κατάσταση. Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν γίνονται, δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ εκχωρούνται στους εργολάβους. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς ζούνε στα όρια της εξαθλίωσης με μισθούς πείνας των 600 και 700 €, πολλές φορές απλήρωτοι, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με εργασιακές σχέσεις και ωράρια απάνθρωπα.

Τα ορυχεία και οι ΑΗΣ πνίγουν τους γύρω οικισμούς, ενώ οι μετεγκαταστάσεις του Κομάνου, της Μαυροπηγής, της Ποντοκώμης, του Μαυροδενδρίου και της Ακρινής, μένουν μόνο προεκλογικές υποσχέσεις.

Η γούνα στην περιοχή του Βοΐου εδώ και πολλά χρόνια έχει σοβαρό πρόβλημα, με χιλιάδες γουνεργάτες να αναζητούν δουλειά πότε στην οικοδομή, πότε στην αρχαιολογία και πότε στους εργολάβους της ΔΕΗ.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε στο νομό Κοζάνης απολύσεις εργαζομένων σε βιοτεχνίες μετάλλου, λόγω μείωσης των παραγγελιών από την οικονομική κρίση. Σε άλλες εργάζονται 4 μέρες την εβδομάδα, ενώ σε άλλες οι εργαζόμενοι απλά περιμένουν στο τηλέφωνο πότε να πάνε για δουλειά.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκληρίζονται από την καταστροφική πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ χτυπιούνται καθημερινά από την είσοδο των πολυκαταστημάτων που τους «κλέβουν» την πελατεία.

Κοντά σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν στα λαϊκά νοικοκυριά οι απανωτές αυξήσεις στις τιμές των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ΦΠΑ κλπ.

Επίσης από την ανεργία πλήττονται Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, έχει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική τους ασφάλιση, αφού δεν υπάρχουν ένσημα για να συμπληρώσουν τα αυξημένα όρια που απαιτούνται σήμερα με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις, για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τα βάρβαρα μέτρα που ψήφισε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μαζί με του ΛΑ.Ο.Σ, τα οποία έχουν στην ουσία την συγκατάθεση της ΝΔ, προδιαγράφουν για τους εργαζόμενους ένα μαύρο μέλλον διαρκείας. Το μοναδικό εμπόδιο που μπορεί να αναχαιτίσει αυτήν την επίθεση, είναι να υψωθεί ένα ισχυρό εργατικό – λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης.

Η νέα συντονισμένη επίθεση που γίνεται από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο, για να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι σε όφελος των μονοπωλίων, αναδεικνύει πιο επιτακτικά την ύπαρξη δυο αντίθετων δρόμων ανάπτυξης. Γίνεται ακόμα πιο άμεσο το σύνθημα που έβαλε το ΚΚΕ, να μην πτωχεύσει ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία.

Είναι επιτακτικά αναγκαίο σήμερα να μπει στο επίκεντρο του αγώνα: Ανάπτυξη για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τα κέρδη μιας μειοψηφίας που ζει από τον ιδρώτα του λαού.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη διέξοδος πέρα από αυτήν της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων. Να περάσουν στα χέρια αυτών που πραγματικά παράγουν, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και πρόγραμμα, εργατικό έλεγχο και λαϊκή συμμετοχή. Αυτά προϋποθέτουν πάλη για την λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό.

Σημαντικό σταθμό στην εντεινόμενη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αποτελεί το πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 του Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στο πεδίο του Άρεως. Στην συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και θα ακολουθήσει πορεία.

Απευθύνουμε κάλεσμα στο λαό να πλημμυρίσει την Αθήνα και να δώσει την δική του απάντηση στην κρίση. Κόντρα στους εκβιασμούς περί μονόδρομου των αντιλαϊκών μέτρων, κόντρα στις υποκριτικές επικλήσεις περί «εθνικής ομοψυχίας».

Τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Όχι μόνο να διατρανωθεί η αντίθεση στην αντεργατική θύελλα, αλλά να προβληθεί ότι υπάρχει λύσει, υπάρχει διέξοδος από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και περνάει μέσα από την ανάπτυξη της λαϊκής αντεπίθεσης μέσα από τη συστράτευση με το ΚΚΕ, μέσα από την γιγάντωση της πάλης, κόντρα στην εξουσία των μονοπωλίων, για να ανοίξει ο δρόμος για την λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ συμμετέχει ενεργά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του κόμματος στην Αθήνα. Έχουμε καταρτίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εξορμήσεων για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου, την ενημέρωση και διαφώτιση του λαού.

Όποιος θέλει να συμμετέχει μπορεί να επικοινωνήσει με τις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλο το νομό. Θα δρομολογήσουμε λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα για να βρίσκονται το Σάββατο πρωί στην Αθήνα.

Η μαζική, ταξική πολιτική πάλη είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή θύελλα. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός λαός. Γι’ αυτό πρέπει το Σάββατο στις 15 Μάη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, να βρεθεί κάθε άνθρωπος του μόχθου, που ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα ή όχι με το κόμμα, αντιλαμβάνεται το ΚΚΕ σαν το σίγουρο αποκούμπι στους καθημερινούς αγώνες.

Σαν τον οργανωτή εκείνης της πάλης, που μπορεί να ανοίξει μια νέα ελπιδοφόρα σελίδα για το λαό και τον τόπο.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Μαϊος 2010 12:54