Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 13 Μαϊος 2010 15:14

Δ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

altΑνοίγει ο δρόμος για την παραγωγή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την εταιρεία Tropical Α.Ε.Β.Ε. που είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που κατασκευάζει ειδικού τύπου οχήματα και επενδύει σε καινοτόμα προϊόντα.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο μεταξύ του δημάρχου Πτολεμαϊδας Γρηγόρη Τσιούμαρη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Tropical Γιώργο Λάγιο, τον τεχνικό διευθυντή της εταιρείας Γιώργο Καπλάνη και τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας Γιώργο Μπλάνα. Να σημειωθεί ότι πριν ένα χρόνο υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πτολεμαΐδας και του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου «Στρατηγική Ανάπτυξη Δικτύου Κατασκευής Οχημάτων στην πρώην ΑΕΒΑΛ».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας «όταν αναθέσαμε τη μελέτη στρατηγικής ανάπτυξης του αυτοκινήτου στο ΒΙΟΠΑ, η παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου φάνταζε ουτοπία. Αργότερα δεσμεύσαμε 550 χιλ. από το ΕΑΠ, στον άξονα της επιχειρηματικότητας, για το σκοπό αυτό. Σήμερα έχω την τιμή να φιλοξενώ τους κ. Λάγιο και Καπλάνη από την Tropical και τον καθηγητή κ. Μπλάνα, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ και είχαμε μαζί τους συζήτηση για τις προοπτικές συνεργασίας». Όπως τόνισε ο κ. Τσιούμαρης σε ένα μήνα θα υπάρχει η πλήρης εισήγηση από πλευράς της εταιρείας για την εγκατάσταση, τα χρονοδιαγράμματα, τον προϋπολογισμό και άλλα διαδικαστικά ζητήματα. Μάλιστα, ο κ. Τσιούμαρης αναφερόμενος στον κ. Λάγιο και στην Tropical τόνισε ότι πρόκειται για έναν πολυβραβευμένο επιστήμονα και μια εταιρεία που παράγει πρωτότυπα προϊόντα και αξιοποιεί διάφορες πηγές ενέργειας, όπως αυτές που ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε στην ΑΕΒΑΛ, ενώ υπάρχει διάθεση για συνεργασία σε ζητήματα που μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα στο ΒΙΟΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Λάγιος βραβεύθηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και μάλιστα έλαβε το βραβείο από τα χέρια του Bill Gates, αλλά και από γνωστό περιοδικό για το πολυετές έργο του πάνω στις νέες τεχνολογίες, το περιβάλλον και την πράσινη ενέργεια.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Λάγιος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tropical, ο οποίος τόνισε ότι «στόχος μας είναι μέχρι το 2012 να έχουμε ξεκινήσει αυτοκίνητα υδρογόνου, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σκουτεράκια, ενώ ενδιαφερόμαστε για την επένδυση στα καινοτόμα και οικολογικά προϊόντα». Σύμφωνα με τον κ. Λάγιο η παραγωγική δυνατότητα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο ΒΙΟΠΑ υπολογίζεται γύρω στις 1000 μονάδες το χρόνο, ενώ το ύψος της επένδυσης είναι περίπου 2 εκ. ευρώ. Το αυτοκίνητο θα διατίθεται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπως πρόσθεσε ο κ. Λάγιος η παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να έχει και τη μορφή ειδικών οχημάτων ιδιαίτερα χρήσιμων στο δήμο (απορριματοφόρα, mini bus, οχήματα δημοτικής αστυνομίας κλπ.), ενώ η εταιρεία του έχει τη γραμμή παραγωγής των λεωφορείων της ΕΛΒΟ (πρώην Steyer).

Ο καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας Γιώργος Μπλάνας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την προοπτική συνεργασίας, η οποία μπορεί να συνδυάσει την καινοτομία με την πράσινη ανάπτυξη και είπε χαρακτηριστικά ότι «η Πτολεμαϊδα μπορεί να γίνει ένας τόπος ξεχωριστός πράσινης ενέργειας και νέων επιχειρήσεων που να είναι αποδοτικές και να έχουν εξαγωγές στο εξωτερικό».

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Μαϊος 2010 15:23