Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 14 Μαϊος 2010 11:24

H ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΙΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

altΗ ανακοίνωση της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην περιοχή του Ακούγιου - στα τουρκικά παράλια απέναντι περίπου από το νησί της Ρόδου- από όμιλο ρωσικών εταιριών, καταδεικνύει με τον πλέον σαφή και ωμό τρόπο την στενότατη σχέση του πυρηνικού λόμπυ με τα διεθνή κέντρα άσκησης πολιτικής. Μεσούσης της διεθνούς δομικής οικονομικής κρίσης η οποία οδηγεί τους πολίτες του πλανήτη στην εξαθλίωση , οι υπαίτιοι και οι φυσικοί τους σύμμαχοι πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους,  με αντάλλαγμα όχι μόνο τις συνθήκες ζωής και την ασφάλεια αλλά την ίδια την επιβίωση στον πλανήτη!

Τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που θα κοστίσει η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων συνολικής δυνατότητας 4.800 μεγαβάτ στην όχι μόνο σεισμογενή αλλά και γεωπολιτικά ευαίσθητη γειτονιά μας , βρίσκουν απέναντι τους τη μακρόχρονη σθεναρή αντίσταση Τούρκων και ευρωπαίων πολιτών, των μελών του αντιπυρηνικού κινήματος, διεθνών επιστημονικών οργανώσεων αλλά και θεσμικών φορέων όπως προσφάτως την τουρκική δικαιοσύνη. Συνάδουν όμως απολύτως με τον εδώ και χρόνια ασφυχτικό εναγκαλισμό της ενεργειακής ρωσικής «διπλωματίας» με προεξάρχοντα τον ίδιο τον Β.Πούτιν , που φρόντισε να κάνει σαφή τη «δυσαρέσκεια» της ρωσικής κυβέρνησης και την πιθανότητα να πάψει να θεωρεί την Τουρκία προνομιακό εταίρο στην περιοχή αν η συμφωνία ναυαγούσε. Η συμμόρφωση της ήδη ενεργειακά εξαρτημένης γείτονος  στις αξιώσεις της ισχυρής συμμάχου της , αποτυπώθηκε στις καθιερωμένες δηλώσεις περί αμοιβαίας επιτυχίας και την κατάργηση της βίζας για μηνιαία παραμονή ώστε οι ρώσοι νεόπλουτοι να κάνουν στις τουρκικές παραλίες τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Χάντρες και καθρεφτάκια δηλαδή για πιθανούς μελλοθάνατους ιθαγενείς!

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έντονη αντίθεση του σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του δικαιώματος στη ζωή, την ευημερία, την ασφάλεια των ανθρώπων υπέρ του κέρδους των λόμπυ και των υπηρετών τους. Συντάσσεται με τη διεθνώς ισχυρή αντίληψη πως η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στο έδαφος μίας χώρας δεν αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της, αφού με τραγικό τρόπο είναι πλέον γνωστό παγκοσμίως ότι τα όποια τραγικά αποτελέσματα δε γνωρίζουν ούτε διοικητικά σύνορα ούτε γεωπολιτικές συμμαχίες και διακρίσεις. 

Εγκαλεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί παρά τα φραστικά της πυροτεχνήματα περί οικολογικής ευαισθησίας και ενδιαφέροντος για την ασφάλεια του πλανήτη γενικά και της περιοχής μας ιδιαίτερα, όχι μόνο δεν προέβη σε καμία ενέργεια ώστε να αντιταχθεί σε μία τέτοια εξέλιξη- αν και η διεθνής πρακτική εδραιώνει το δικαίωμα αυτό στις όμορες και γειτονικές χώρες- αλλά πριν λίγες μέρες φρόντισε μέσω του πρέσβη  μας στον ΟΗΕ να εκφράσει τη συμφωνία της «στην προσεκτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς»! Προλειαίνεται άραγε το έδαφος για αντίστοιχους σχεδιασμούς και στη δική μας χώρα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες κατά των ρωσο-τουρκικών πυρηνικών σχεδίων και τους πολίτες να δείξουν με κάθε τρόπο την αντίθεση τους στην όποια πιθανότητα μετατροπής της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής μας σε ενεργό πυρηνικό ηφαίστειο!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαϊος 2010 11:28