Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 13:11

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ. ΒΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

alt«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου το οποίο είναι φιλόδοξο και ανατρεπτικό. Είναι πράγματι φιλόδοξο διότι επιχειρεί να δημιουργήσει το κυριότερο εργαλείο για το μέλλον και τη σωτηρία αυτής της χώρας. Την νέα δημόσια διοίκηση. Επιχειρεί να δημιουργήσει δομές οι οποίες θα αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας. Χρόνια τώρα η Ελληνική Περιφέρεια μαραζώνει και δεν κάνουμε τίποτα ώστε να αναστρέψουμε αυτή την πορεία. Γίνονται δομές που θα οικοδομήσουν μια νέα σχέση του κράτους με τον πολίτη. Αυτή η σχέση χρόνια τώρα δοκιμάζεται και κάνουμε πολύ λίγα πράγματα να την ισχυροποιήσουμε με αποτέλεσμα να υπάρχει η καθολική αμφισβήτηση των πολιτών στους θεσμούς της δημοκρατίας μας. Χτίζουμε μια καινούργια σχέση με λιγότερη γραφειοκρατία, μια σχέση με λιγότερα επίπεδα αποφάσεων. Μια σχέση με περισσότερο κοινωνικό έλεγχο και με λιγότερη διαφθορά. Αυτά δεν είναι τα ζητούμενα σήμερα από την κοινωνία μας;

Είναι φιλόδοξο το σχέδιο γιατί επιχειρεί να δημιουργήσει δομές που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην προσπάθεια για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον δημόσιο τομέα. Είναι φιλόδοξο γιατί επιχειρεί να εξοικονομήσει πάνω από 1 δις ευρώ το χρόνο με την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων που είναι διαθέσιμοι. Μακάρι να δούμε τον ορθολογισμό να έρχεται να φωλιάσει σ’ αυτή την χώρα. Είναι φιλόδοξο γιατί επιχειρεί να μειώσει στο 1/3 τα 6.000 νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των Δήμων και να μειώσει επίσης στο 1/3 τα 60.000 μέλη αυτών των διοικήσεων.

Είναι όμως και ανατρεπτικό το νομοσχέδιο. Αλλάζει δομές που είναι ριζωμένες εδώ και δεκαετίες στην δημόσια διοίκηση, αλλά και αντιλήψεις και νοοτροπίες κατεστημένες εδώ και πολλές δεκαετίες.

Δεν μπορεί όμως κύριοι συνάδελφοι να πει κανείς ότι είναι όλα καλά. Από εδώ και πέρα αρχίζουν οι δυσκολίες. Η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση έρχεται σε μια δύσκολη ώρα για την χώρα αυτή. Αυτή είναι η διαφορά μας με την Ν.Δ. Σας θυμίζω ότι ο κ. Παυλόπουλος όταν αυτή η χώρα βασανίζονταν από το Βατοπέδι και τα άλλα σκάνδαλα άλλαξε απλώς την ατζέντα με την περίφημη μελέτη του ΙΤΑ την οποία μάζεψε μετά από έξι μήνες λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Σήμερα δεν είναι πιο καλά τα πράγματα αλλά ποτέ κύριοι της Ν.Δ. δεν τολμήσατε να κάνετε θεσμικές μεταβολές και μεταρρυθμίσεις σε αυτή την χώρα. Συμφωνείστε τουλάχιστον σ’ αυτό που πάμε εμείς να κάνουμε.

Η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση έρχεται σε μια πολύ δύσκολη ώρα. Έρχεται σε μια ώρα που όλα γίνονται γρήγορα και όλα έχουν την αίσθηση του κατεπείγοντος. Αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει δεκαετίες πριν πρέπει να ενσωματωθούν από την ελληνική κοινωνία σε πολύ λίγο χρόνο. Ο πολιτικός χρόνος είναι ελάχιστος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για πισωγυρίσματα και παλινωδίες.

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι «καταδικασμένος» να πετύχει. Πρέπει όμως για να πετύχει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις καλής οργάνωσης με ορθολογική σκέψη. Η κυριότερη προϋπόθεση που πρέπει να πετύχουμε είναι η συναίνεση και η συμμετοχή της κοινωνίας. Πρέπει να μιλήσει στην ψυχή των πολιτών και των κοινωνιών. Εμείς έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για την κοινωνική συνοχή. Δεν μπορεί να πάει αυτή η χώρα στο μέλλον με κοινωνίες διασπασμένες. Οι νέες οντότητες, οι νέοι Δήμοι που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι πραγματικά ισχυροί ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αρμοδιότητες και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Πρέπει όμως να είναι ανθεκτικοί στο χρόνο. Ο κυριότερος παράγοντας είναι ο συνεκτικός ιστός και αυτό είναι οι τοπικές κοινωνίες. Πουθενά στον κόσμο καταναγκασμένα μορφώματα ακόμη και κράτη και υπερδυνάμεις δεν κατάφεραν να αντέξουν στο χρόνο. Γι’ αυτό και η ηγεσία όπου υπάρχει ισχυρή συλλογική θέληση, ισχυρή τεκμηρίωση και επιχειρήματα θα πρέπει να τα λάβει υπόψη της στο νέο σχεδιασμό.

Πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις εντάσεις που θα δημιουργήσουν μία βόμβα στα θεμέλια του νέου δημιουργήματος. Είναι λάθος να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια μέσα από εντάσεις και διαφωνίες που έχουν βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Δεν μιλώ για παράγοντες, μιλώ για τις τοπικές κοινωνίες».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 13:20