Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Μαϊος 2010 09:40

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

altΕργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, Συνταξιούχοι, άνεργοι και μετανάστες,

Είμαστε σήμερα και πάλι εδώ, εδώ και σε άλλες 67 απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, κάθε φορά περισσότεροι. Και το μήνυμά μας. Έως εδώ, καμία άλλη ανοχή, καμία άλλη αναμονή. Όχι άλλες θυσίες για τους τραπεζίτες, για τους βιομηχάνους, τα μονοπώλια. Όποιες θυσίες χρειαστούν θα τις καταθέσουμε για να υπερασπιστούμε ταξικά ενωμένοι τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, για να μην τα παραδώσουμε χειροπόδαρα δεμένα στην πιο άγρια εκμετάλλευση. Οι κατακτήσεις μας δεν παραδίνονται.

Είναι ψέμματα ο ισχυρισμός τους, ότι όσα μέτρα επιβάλλονται γίνονται για τη σωτηρία της χώρας. Είναι μέτρα σωτηρίας για τους εργοδότες, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, που ήταν και οι μόνοι που ωφελήθηκαν από τα προηγούμενα πακέτα στήριξης. Για τους ξένους πιστωτές που μαζί με τα ντόπια τρωκτικά της πλουτοκρατίας θα αρμέγουν για δεκαετίες τον πλούτο που παράγει ο λαός μας.

Τα μέτρα τα έχουν σχεδιάσει και τα υλοποιούν σταδιακά χρόνια τώρα. Περιγράφονται στη Συνθήκη του Μάαστριχ, στη Λευκή Βίβλο. Εμπεριέχονται σε όλες τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ήταν στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ήταν στα 9 σημεία της συμφωνίας ΓΣΕΕ – ΣΕΒ.

Ενώνουν τις δυνάμεις τους η ντόπια οικονομική ολιγαρχία και τα κόμματά της με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΔΝΤ, την ΕΕ για να επιβάλλουν ενωμένοι αυτά τα μέτρα.

Τα μέτρα κάνουν μετάγγιση από τις φλέβες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στα θησαυροφυλάκια των καπιταλιστών, ντόπιων και ξένων, για αυτό και παρέχουν την ολόπλευρη στήριξή τους σε αυτόν τον αντεργατικό εφιάλτη.

Είναι αισχρό ψέμα, ότι τα μέτρα θίγουν μόνο τους Δημόσιους. Ότι στοχεύουν να περιορίσουν ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος, που στο κάτω – κάτω δικό τους δημιούργημα είναι.

Τα μέτρα μας αφορούν όλους. Πριν από όλα γιατί πλήττουν στο σύνολό της την εργατική οικογένεια και η προσπάθεια να τη διασπάσουν είναι βρώμικη και χυδαία.

Τις απολύσεις, τον ΦΠΑ θα τα πληρώσουμε όλοι. Το πάγωμα ή τη μείωση των αυξήσεων των επιδομάτων την πληρώνουμε όλοι. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μας αφορά όλους. Η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, η μείωση των συντάξεων μας αφορά όλους. Το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου μας αφορά όλους.

Η δημιουργία ενός κράτους φορομπηχτικού, αντιλαϊκού, αυταρχικού, κατασταλτικού για τα λαϊκά στρώματα και φιλικού προς το μεγάλο κεφάλαιο μας αφορά όλους, νέους και ηλικιωμένους, άντρες και γυναίκες, Έλληνες και μετανάστες. Κανένας δεν είναι απέξω και κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή της οικογένειάς του μόνος του.

Τα μέτρα αυτά δεν είναι τα μόνα, ούτε και θα είναι και τα τελευταία, θα έρθουν και άλλα, χειρότερα. Ούτε οι ίδιοι δεν τολμούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο και μας προετοιμάζουν για τα επόμενα πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων.

Θα έρθουν και άλλα, γιατί η ανάγκη που γέννησε τα προηγούμενα, που γέννησε τα σημερινά θα παραμείνει ίδια και μάλιστα θα δυναμώνει. Θα μεγαλώνει δηλαδή ο καπιταλιστικός, ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, η ανάγκη ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Για αυτό θα φέρουν νέα πακέτα, γιατί ήταν, είναι και θα είναι πιστοί υπηρέτες στην υπηρεσία των αναγκών του κεφαλαίου.

Κατηγορούν το ΠΑΜΕ και τους αγώνες μας, ότι εμείς ευθυνόμαστε για την κατάσταση στους κλάδους της οικονομίας, για τα κλειστά εργοστάσια, τις χαμένες θέσεις εργασίας, ότι πλήττουμε τον τουρισμό. Μας κατηγορούν, ότι δε δείχνουμε το ανάλογο αίσθημα ευθύνης.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους και των ίδιων των καπιταλιστών και των παπαγάλων τους. Θέλουν να κρύψουν τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ξέρουμε, όμως, όλοι εμείς, σε κάθε κλάδο παραγωγής ποιοι έχασαν και γιατί όλα αυτά τα χρόνια. Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και γιατί.

Τι έχουν να μας πουν για τις νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν στον τουρισμό, την δουλειά γαλέρας τους χιλιάδες μικρούς στον κλάδο που θα καταστραφούν από το γεγονός, ότι εκατομμύρια εργαζομένων και νέων δε θα κάνουν διακοπές ούτε μία μέρα εξ αιτίας των μέτρων και της άγριας λιτότητας; Ποιος ωφελείται από τον ποιοτικό τουρισμό.

Σε τούτη τη χώρα, όπως και σε κάθε χώρα, υπάρχει η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός και η πλουτοκρατία. Για αυτούς εθνικό και πατριωτικό είναι ό,τι βοηθά την πλουτοκρατία. Για μας εθνικό και πατριωτικό είναι ό,τι συμφέρει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά συμφέροντα.

Απορρίπτουμε τα ψέματά τους, τους εκβιασμούς τους. Αρκετά πληρώσαμε, αρκετά ανεχτήκαμε να παράγουμε εμείς, η τάξη μας και να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα.

Κάθε τρεις μήνες θα παίρνονται και νέα μέτρα που θα συμπληρώνουν τα αντιλαϊκό αυτό παζλ. Τα μέτρα αυτής της περιόδου είναι προσωρινά, γιατί θα έρθουν άλλα ακόμη χειρότερα. Για να διατηρηθεί το έλλειμμα χαμηλά, για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή για να διατηρηθούν τα κέρδη των ολίγων. Αυτή είναι η νέα Ελλάδα που τάζουν, που μας υπόσχονται. Και αυτή την Ελλάδα τη ζούμε χρόνια τώρα. Τα προβλήματα τους δεν είναι δικά μας προβλήματα. Αυτοί δημιούργησαν τα χρέη και τα ελλείμματα. Είναι δικά τους προβλήματα. Αυτή η Ελλάδα δε μας αξίζει.

Δικαιούμαστε και θα αγωνιστούμε για τη δική μας Ελλάδα που θα είναι απείρως καλύτερη από τη δική τους. Ακόμα και αν τα ψηφίσουν αυτά τα μέτρα, ποτέ στη συνείδησή μας δεν θα τα νομιμοποιήσουμε, ποτέ δε θα δείξουμε υπάκουοι στους νόμους, με τους οποίους πάνε να μας τα επιβάλλουν. Μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα θα συγκεντρώνουμε δυνάμεις για να παρεμποδίζουμε την υλοποίηση αυτών των νόμων, έως ότου ανατρέψουμε και τους νόμους τους και αυτούς.

Επειδή έχουν την πλειοψηφία της Βουλής, ελέω εκλογικού νόμου και επιλογών της πλουτοκρατίας, επειδή έχουν τη στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων, επειδή η ΝΔ και το Μητσοτακαίικο και η ηγεσία του ΛΑΟΣ είναι σε ενιαίο μέτωπο δε σημαίνει και ούτε έχουν την πλειοψηφία του λαού.

Αυτό το μαύρο μέτωπο, αυτή η πλειοψηφία δεν εκφράζει τα αισθήματα, τα αιτήματα του λαού μας, τους εργαζόμενους. Όλοι εμείς και άλλοι πολλοί είμαστε ο λαός και είμαστε καθημερινά με τους εργαζόμενους και το λαό.

Δεν περιμένουμε και ούτε χρειαζόμαστε τα τηλεοπτικά κανάλια των μεγαλοκαπιταλιστών για να μας πουν τι λέει και τι νιώθει ο λαός μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μέτρα, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αποτελούν μια απίστευτων διαστάσεων κλοπή εισοδήματος από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Είναι μέτρα, που, είτε με τη μείωση των αποδοχών, είτε με τη μεγάλη αύξηση της έμμεσης φορολογίας, προκαλούν σημαντικές απώλειες για τα λαϊκά νοικοκυριά. Μόνο που με τα μέτρα αυτά το κεφάλαιο δε φαίνεται να χορταίνει. Μάλιστα, τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα, λένε μ' ένα στόμα κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, αφορούν τον έλεγχο στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Τώρα ήρθε η ώρα να ενισχυθεί η ...ανταγωνιστικότητα. Ψέμα! Όλα τα μέτρα παίρνονται για την ανταγωνιστικότητα.

Στο λεξικό εκείνων που μοναδικό στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, «ανταγωνιστικότητα» σημαίνει «ακόμα πιο φτηνός εργάτης», «ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις απασχόλησης», «ακόμα πιο καθηλωμένες συντάξεις». Οι στόχοι τους είναι σαφείς και ονοματισμένοι. Θέλουν να ρίξουν τα μεροκάματα όσο μπορούν περισσότερο. Επιδιώκουν να εφαρμόσουν μορφές εργασιακών σχέσεων απόλυτης ομηρίας του εργαζόμενου από τις συγκυριακές ανάγκες του εργοδότη. Δρομολογούν την πλήρη κατάργηση των συντάξεων με τη μορφή που τις ξέραμε μέχρι τώρα. Για τον καπιταλισμό, που βολοδέρνει μέσα σε μια οικονομική κρίση από την οποία ακόμα δε φαίνεται χαραμάδα διαφυγής, ο μόνος τρόπος να υπερασπιστεί τη θέση του στην κοινωνία είναι να αυξήσει περισσότερο το κομμάτι του πλούτου που αρπάζει από την κοινωνία. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μειώνοντας το κομμάτι που υποτίθεται πως αναλογεί στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Οι νέες ισορροπίες που αναζητά το κεφάλαιο, για να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κερδοφορία του, προϋποθέτουν την οικονομική εξαθλίωση σημαντικών ομάδων του λαού. Τα νέα μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα νέα μέτρα για αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα νέα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και - οπωσδήποτε - τα νέα, ενισχυτικά, μέτρα για την κεφαλαιοκρατία, είναι ήδη έτοιμα. Καταγράφονται, άλλωστε, στα μνημόνια που έχουν συνυπογράψει κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Ο μόνος παράγοντας που οι δυνάμεις της μαύρης συμμαχίας θεωρούν αστάθμητο για την υλοποίησή τους είναι η αντίδραση του λαϊκού στοιχείου. Στο χέρι όλων μας είναι να καταστήσουμε τον παράγοντα αυτό απόλυτη σταθερά. Ενισχύοντας την αντίσταση στη βαρβαρότητα. Εντείνοντας την αποφασιστικότητα του ταξικού κινήματος των εργαζομένων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και διευρύνοντας τη συσπείρωσή του στην κατεύθυνση της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, Νέες και νέοι,

Οι μεγάλοι αγώνες, οι σκληρές συγκρούσεις είναι μπροστά μας. Είναι αυτοί που θα προετοιμάσουμε και θα κάνουμε.

Μαγαζί το μαγαζί, γιαπί το γιαπί, εργοστάσιο το εργοστάσιο, σχολείο το σχολείο, νοσοκομείο το νοσοκομείο, γραφείο το γραφείο, γειτονιά τη γειτονιά, ο καθένας από εμάς, η καθεμία γίνεται διαφωτιστής και οργανωτής. Γίνεται πυρήνας ενημέρωσης και αντίστασης,

Αυτά που σφηνώνουν με τη βρώμικη προπαγάνδα τους από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες τους θα τα ξεσφηνώνουμε με τη ζωντανή επαφή και κουβέντα. Πουθενά να μη βρίσκει έδαφος να ριζώνει η αισχρή και βρώμικη προπαγάνδα τους.

Οργανωνόμαστε στις επιτροπές αγώνα, στις επιτροπές του ΠΑΜΕ, στα ταξικά μας συνδικάτα. Βοηθάμε παντού να ριζώσει και να μεγαλώσει το ΠΑΜΕ, είναι ώρα μεγάλη ευθύνης για όλους και όλες. Ο καθένας στο πόστο του και όλοι μαζί. Βάζουμε στην άκρη, απομονώνουμε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι οι ιμάντες που περνάνε τα αντιλαϊκά αυτά κόμματα την πολιτική τους μέσα στους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς. Όσο απομονώνουμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό τόσο εμποδίζουμε αυτά τα κόμματα να υλοποιούν τη βάρβαρη πολιτική τους.

Θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο. Μαζί με τους άνεργους για την προστασία τους. Δεν θα αφήσουμε τα νέα παιδιά, τα νέα ζευγάρια στο έλεος. Δεν θα αφήσουμε πεταχτούν γέροντες και γονείς στον Καιάδα.

Συνάδελφοι

Είναι έντρομοι, πανικόβλητοι. Καταλαβαίνουν, ότι δεν μπορούν να πείσουν τον κόσμο με την αισχρή προπαγάνδα τους να αποδεχτεί τα μέτρα. Είναι τρομαγμένοι από την άνοδο της λαϊκής πάλης, της οργανωμένης και πειθαρχημένης συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Τα τυφλά ξεσπάσματα δε τα φοβούνται.

Δραστηριοποιούν μηχανισμούς, ετοιμάζουν νέους πολιτικούς υπηρέτες, νέα σχήματα, νέα πρόσωπα. Άλλους δήθεν άφθαρτους και ικανούς, πιο τίμιους δήθεν.

Όμως τώρα πια έχουμε περισσότερη πείρα για να μην ξεγελαστούμε.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Η κυβέρνηση, το ΔΝΤ, η ΕΕ, η ηγεσία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ έχουν το δικό τους μέτωπο συγκροτήσει, τη δική τους συμμαχία. Πρόκειται για μαύρο, αντιδραστικό μέτωπο, αδίστακτο και αποφασισμένο να επιβάλλει δια της λόγχης, ό,τι συμφέρει και απαιτεί το κεφάλαιο.

Αλλά όλοι αυτοί ούτε πλειοψηφία είναι, ούτε πιο δυνατοί από όλους εμάς. Εμείς οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είμαστε η πλειοψηφία. Από τη δυναμική μας αντλούν δύναμη, γιατί μας ξεγελάνε και τους ψηφίζουμε και τους στηρίζουμε. Όμως είναι πια καιρός από κάθε τόπο δουλειάς ένα μήνυμα, ένα σύνθημα να δυναμώνει «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΝΔ», ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ.

Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοτέχνες, οι μικρέμποροι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι νεολαίοι ο εργαζόμενος λαός, εμείς είμαστε η πλειοψηφία.

Και όσο θα χτίζουμε το δικό μας μέτωπο, τη δική μας συμμαχία, τόσο θα γινόμαστε και πιο δυνατοί. Και όταν χτίσουμε το δικό μας λαϊκό μέτωπο δε θα είμαστε απλά δυνατοί, θα είμαστε πανίσχυροι. Γιατί θα έχουμε δημιουργήσει το φορέα της δικής μας εξουσίας. Θα έχουμε χτίσει το εργαλείο για να σχεδιάζουμε και να παράγουμε με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες. Θα έχουμε φτιάξει το βασικό μηχανισμό, ώστε να εμποδίσουμε τη μειοψηφία αυτή των σφετεριστών και των παρασίτων να απομυζούν και να ζουν από το δικό μας πλούτο, από τη δουλειά μας, που φτάνει και περισσεύει για να φτιάξουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας και των επόμενων γενιών.

Αυτό είναι το δικό μας πατριωτικό χρέος και η μεγάλη μας ευθύνη. Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος και δεν κάνουμε πίσω όσες θυσίες και αν χρειαστούν.

Το δικό τους το μέτωπο βυθίζει τη χώρα και το λαό μας στην κρίση. Το δικό τους μέτωπο προετοιμάζει την επόμενη ακόμα πιο επώδυνη, πιο άγρια κρίση.

Το δικό μας μέτωπο μόνο μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Το δικό μας μέτωπο μόνο μπορεί να αναπτύξει την οικονομία γρήγορα και αποτελεσματικά υπέρ του λαού. Θα ετοιμαστούμε καλύτερα για πιο δύσκολους και μακροχρόνιους αγώνες.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα με πιο καλή οργάνωση. Κλιμακώνουμε τον αγώνα βάζοντας στο κέντρο της δράσης για να ενωθούμε στο δρόμο για άλλη πολιτική, για άλλο δρόμο ανάπτυξης.

 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Μαϊος 2010 09:43