Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 17:28

Κουρουπλής: ''Επίσπευση προσλήψεων στην Υγεία'' Ξάνθος ''Να ακολουθήσουν το παράδειγμα κινήτρων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και άλλες Περιφέρειες της χώρας''

Στην Δυτική Μακεδονία Νησιά του Αιγαίου και Θεσπρωτία οι πρώτες Προσλήψεις

Η επίσπευση των διαδικασιών για 6.000 προσλήψεις μέσα στο 2015 στον χώρο της Υγείας αποφασίστηκε σήμερα στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής

και ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη.
Πώς θα γίνουν οι 6.000 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας μέσα στο 2015
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προαναγγείλει 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέχρι το τέλος του 2015. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και η πρόσληψη άλλων 1.500 επικουρικών εργαζομένων, από τους οποίους οι 700 θα είναι γιατροί. Οι προσλήψεις αυτές θα πρέπει να γίνουν άμεσα και αφορούν στελέχωση δομών στα νησιά, στη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία, όπου και υπάρχουν επείγουσες ελλείψεις.
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η θητεία του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί σε περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης να είναι διετής, από ετήσια που ισχύει σήμερα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να οργανώνουν καλύτερα τη ζωή τους.
Επίσης, στην προκήρυξη των θέσεων εργασίας θα περιλαμβάνεται διατύπωση που λαμβάνει ως ισχυρό κριτήριο την εντοπιότητα ενός εργαζομένου. Θα προτιμούνται, δηλαδή, όσοι κατοικούν κοντά στις μονάδες Υγείας που θέλουν να υπηρετήσουν. Ακόμη αποφασίσθηκε να δοθούν κίνητρα, όπως σίτιση -στέγαση σε γιατρούς, προκειμένου να πεισθούν και να μεταβούν να υπηρετήσουν στην παραμεθόριο.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης ήταν αυτό με τις παραιτήσεις των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία και αναζητείται νομική λύση για αυτούς που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει και αρνούνται να παραιτηθούν.
Άμεση προτεραιότητα, πάντως, θα δοθεί όπως συζητήθηκε, στις προσλήψεις προσωπικού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με στόχο να ανοίξουν άμεσα 150 κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, οι οποίες ενώ υπάρχουν σε νοσοκομεία της χώρας παραμένουν κλειστές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που δυσκολεύονται να βρουν κρεβάτι σε μια κρίσιμη στιγμή.
Όσον αφορά τους ανασφάλιστους, για τους οποίους ρωτήθηκαν μετά το τέλος της συνάντησης, οι υπουργοί έκαναν αναφορά σε δύο παλαιές αποφάσεις που έθεταν ως όριο τα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τη δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι με νέα ΚΥΑ το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ.

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού

Η κυβέρνηση αυτή τη περίοδο υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο στήριξης της δημόσιας περίθαλψης, έκτακτης ενίσχυσης του ΕΣΥ, ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια και έχει δυσκολέψει πολύ η πρόσβασή τους στη δημόσια υγεία και κυρίως των φτωχών και ανασφάλιστων ανθρώπων και ταυτόχρονα αναδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης στο τόπο μας με θεσμικές αλλαγές που προετοιμάζουμε και θα προωθήσουμε για ψήφιση στη Βουλή.

Οι πρώτες όμως παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι για να διευκολυνθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στο σύστημα Υγείας οι οποίες ξέρετε πάρα πολύ καλά είναι πολύ χρονοβόρες και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουμε έτοιμες και θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μειώσουν πάρα πολύ το χρόνο που χρειάζεται για να προσληφθούν ειδικά αρχίατροι. Οι θέσεις των επικουρικών ιατρών που έχουμε συμφωνήσει, ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση και η συνεννόηση με τη Κυβέρνηση, είναι 800 θέσεις και έχουν ζητηθεί περίπου άλλες 700 θέσεις επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Θα υπάρξει κατανομή με προτεραιότητα όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές την κάλυψη υποστελεχωμένων τμημάτων των επαρχιακών νοσοκομείων, την ενίσχυση περιοχών νησιωτικών και άγονων, εκεί όπου καταρρέει το ΕΣΥ από τις τραγικές ελλείψεις και την ενίσχυση ιδιαίτερα κρίσιμων τμημάτων όπως είναι οι ΜΕΘ, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΝΝ. Προσπαθούμε να διευρύνουμε το χρονικό διάστημα της θητείας του επικουρικού προσωπικού, είμαστε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες, για να υπάρξει μία ενίσχυση και κίνητρα κοινωνικού χαρακτήρα με διευκόλυνση στέγασης, διατροφής και γενικότερα κοινωνικής υποστήριξης των εργαζομένων, δηλαδή των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Ήδη υπάρχει μία πρωτοπόρος απόφαση της Περιφέρειας του Ν. Αιγαίου που θα θέλαμε να γενικευτεί σε όλη τη χώρα, θεωρώντας ότι και η αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, να ενισχύσει την προσπάθεια επιβίωσης της δημόσια περίθαλψης στη χώρα μας. Αυτό συζητήσαμε σήμερα και με το ΑΣΕΠ. Η πρόθεσή μας είναι μέσα στο 2015 και όσο γίνεται πιο σύντομα να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Για αυτό προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δυσκολίες και αγκυλώσεις δεκαετιών γιατί πραγματικά είναι πολιτική προτεραιότητα για εμάς να ενισχύσουμε το σύστημα Υγείας σε μια περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, φτωχοποίησης και κοινωνικής καταστροφής στη χώρα μας. Από το σύνολο των θέσεων που προωθούμε, ένα μέρος αφορά γιατρούς του ΕΣΥ που εκκρεμούσε ο διορισμός τους εδώ και χρόνια, ένα άλλο αφορά γιατρούς και προσωπικό για την ΠΦΥ, τα νοσοκομεία, την ψυχική υγεία και το ΕΚΑΒ. Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες οργανόγραμμα αυτών των προσλήψεων το οποίο μόλις είμαστε έτοιμοι μετά τις γιορτές θα σας το παρουσιάσουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 17:43