Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 15:44

Νέου τύπου θεραπεία καρκίνου μέσω... του φωτός

Νέου τύπου θεραπεία καρκίνου μέσω... του φωτόςΜια νέου τύπου φαρμακευτική θεραπεία που χρησιμοποιεί το φως για να εντοπίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα δοκιμάζεται από Βρετανούς επιστήμονες, με ελπίδες για μια νέα θεραπεία που θα μειώνει τις παρενέργειες των θεραπειών ενώ θα είναι και πιο αποτελεσματική.

Συγκεκριμένα, το φάρμακο περιέχει χημικά μόρια ευαίσθητα στο φως, τα οποία κατευθύνονται γύρω από τα καρκινικά κύτταρα. Όταν λάμψει το φως μέσω του όγκου τότε τα μόρια ενεργοποιούνται και σκοτώνουν τον όγκο.

Το φάρμακο και τα φωτοευαίσθητα μόρια περιέχονται σε ένα νάνο-σωματίδιο. Τα νανοσωματίδια καλύπτουν τον κενό χώρο ανάμεσα στα καρκινικά μέχρι το φως να τα ενεργοποιήσει. Το φως μεταδίδεται στο σημείο του καρκινικού όγκου, μέσω μιας μικροσκοπικής οπτικής ίνας που εισάγεται στην περιοχή των καρκινικών κυττάρων με τη βοήθεια μιας βελόνας.

Αντίθετα με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία που έχει παρενέργειες, τα νανοσωματίδια προστατεύουν τα υγιή κύτταρα καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να μην διεισδύουν στον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Η νέα μέθοδος είναι ακόμα υπό δοκιμή από τους ερευνητές. Σε πρώτη φάση δοκιμάζεται σε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο ενώ αργότερα σχεδιάζουν να κάνουν κλινικές δοκιμές σε ζώα.

Την νέα θεραπεία δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Χουλ, με επικεφαλής τον δρα Ρος Μπόιλ του τμήματος Χημείας, την οποία δημοσίευσαν στο φαρμακευτικό περιοδικό «Molecular Pharmaceutics» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.

 

πηγή: tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 15:47