Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 20:48

Τα πρώτα ρομπότ απολύμανσης της ΕΕ φθάνουν και στα Ελληνικά νοσοκομεία

Σήμερα δύο σλοβενικά νοσοκομεία δέχθηκαν δύο από τα πρώτα ρομπότ που αγόρασε η Επιτροπή για την απολύμανση των θαλάμων ασθενών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Άλλα 29 ρομπότ απολύμανσης αποστέλλονται σε νοσοκομεία στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Τα ρομπότ αυτά μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε δέκα μόλις λεπτά και να απολυμάνουν με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας πάνω από 18 θαλάμους με μία φόρτιση. 

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττούς κινδύνους. Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για διαδικασία που χρησιμοποιεί χημικό απολυμαντικό, είναι ασφαλέστερη για το νοσοκομειακό προσωπικό, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες. Το προσωπικό καθαρισμού χειρίζεται το ρομπότ εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές και ο χειρισμός γίνεται έξω από την αίθουσα που πρόκειται να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι παρών κανένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι συσκευές, που τις προμήθευσε η δανική εταιρεία UVD Robots, η οποία κέρδισε διαγωνισμό για την προμήθεια έκτακτης ανάγκης, αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Επιτροπής να παράσχει χρήσιμο και αναγκαίο εξοπλισμό στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνολικά, 12 εκατ. ευρώ διατίθενται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αγορά 200 ρομπότ.

Πώς λειτουργούν τα ρομπότ UVD

Όταν το φως UV-C διεισδύει στις κυτταρικές μεμβράνες, καταστρέφει τις δομές DNA και RNA οποιουδήποτε μικροοργανισμού, σταματώντας την αναπαραγωγή του και αποστειρώνοντας το περιβάλλον. Η πρόκληση της χρήσης του φωτός UV-C στο παρελθόν είναι ότι πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στις επιφάνειες (απόσταση περίπου 1 μέτρου) για να λειτουργεί σωστά.

Το ρομπότ UVD λειτουργεί αυτόνομα με πλοήγηση στους διαδρόμους και τα δωμάτια μέσω προ-χαρτογραφημένων διατάξεων. Ο χειριστής μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα smartphone ή tablet για να κατευθύνει το ρομπότ στο κατάλληλο δωμάτιο και να εκτελέσει το πρόγραμμα απολύμανσης. Το ρομπότ μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα επιφάνειες και να εξασφαλίσει την κατάλληλη έκθεση στο φως UV-C σε μια δεδομένη περιοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 20:57