Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 12:20

90.000 δείγματα εξετάστηκαν στο Μοριακό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Κοζάνης στον ένα χρόνο λειτουργίας του

Η ύπαρξη του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο Νοσοκομείο Κοζάνης συνέβαλε αποφασιστικά στην ταχύτατη διάγνωση των κρουσμάτων στην δυτική Μακεδονία βοηθώντας το Ιατρικό προσωπικό που βρισκόταν

στην πρώτη γράμμα των μονάδων covid να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις. Σύμφωνα  με την Φράνκα Παστόρε Διευθύντρια του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου νοσοκομείου Κοζάνης «ενενήντα χιλιάδες δείγματα έχουν αποσταλεί προς εξέταση στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στον ένα χρόνο λειτουργίας του, εκ των οποίων τα 30.000 προέρχονται από την Π.Ε. Κοζάνης, ενώ τα υπόλοιπα 60.000 από τις Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ημαθίας και Πέλλας». Η κ. Παστόρε επισήμανε ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο «εξυπηρετεί μόνο τις δημόσιες δομές Υγείας», της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και των Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Στο έργο της διάγνωσης συμβάλλουν με την παρουσία τους δύο Γιατροί Βιοπαθολόγοι, τέσσερις Βιολόγοι και Μοριακοί Βιολόγοι, τρεις Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων και μία Τεχνολόγος Πληροφορικής.

Η  κ. Παστόρε μας αναφέρει και μια ερευνητική διάσταση που προέκυψε από την συνεχή λειτουργία του εργαστηρίου, όπου δύο επιστήμονες μέλη της ομάδας συμμετείχαν σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια Κλινικής; Χημείας (ICOHEMA 2021) με παρουσιάσεις μελετών που αφορούν «στον έλεγχο αντισωμάτων κατά του ιού SARS CoV-2,  στη διαχείριση κρίσεων και το ρόλο του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19». Η Φράνκα Παστόρε εξέφρασε την ικανοποίηση της για το αποτέλεσμα και όπως δήλωσε «μέσα από αυτές τις συμμετοχές αναδεικνύεται το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί το Εργαστήριο».

Ο εξοπλισμός αγοράστηκε κατά την έναρξη της πανδημίας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μετά από πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης προς τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, τέθηκε επίσημα σε λειτουργία στις 21 Απριλίου 2020 και στην συνέχεια με  απόφαση του κ. Κασαπίδη ο εξοπλισμός παραχωρήθηκε στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 12:24