Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 05:35

Πρώτη στην παιδική παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης η Ελλάδα

Πρώτη στην παιδική παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης η ΕλλάδαΗ Ελλάδα διεκδικεί την πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία, με την έλλειψη της σωματικής άσκησης, το γρήγορο φαγητό και την ανάπτυξη της τεχνολογίας - εξαιτίας της οποίας οι νέοι περνούν πολύ χρόνο μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή - να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την υγεία παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή, λέκτορα εργοφυσιολογίας και διευθυντή του επιστημονικού εργαστηρίου

κλινικής εργοφυσιολογίας στο University of Wolverhampton της Μεγάλης Βρετανίας, Γιώργο Μέτσιο.

 

 

"Επηρεαζόμενα από τον δυτικό τρόπο ζωής, τα παιδιά και οι νέοι σήμερα τρώνε λιγότερο υγιεινά, αλλά και αθλούνται λιγότερο, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπου υπάρχει περιορισμένος χώρος εξαιτίας του "φαινομένου της πολυκατοικίας", υπογραμμίζει ο κ. Μέτσιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο καθηγητής μάλιστα επισημαίνει πως ο ρόλος του σχολείου σε ότι αφορά την ενημέρωση των νέων για τα οφέλη από τη φυσική άσκηση είναι πολύ σημαντικός ενώ υπογραμμίζει πως η περιορισμένη άσκηση σε συνδυασμό με την κακή διατροφή δημιουργούν τη βάση για καρδιοαγγειακές παθήσεις, ήδη από την παιδική ηλικία.

Πέρα από τα παιδιά και τους εφήβους, ούτε οι ενήλικες αθλούνται συστηματικά και όσο θα έπρεπε καθώς η έλλειψη κατάλληλων υποδομών (πεζοδρόμια που δεν χρησιμοποιούνται ως πάρκινγκ, ποδηλατόδρομοι) τους αποθαρρύνει από το να ασκηθούν ατομικά ή ομαδικά.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας των μεγαλουπόλεων (απαιτητικά ωράρια εργασίας, δυσκολίες στη μετακίνηση, η αίσθηση κόπωσης μετά τη δουλειά) προστίθενται στη λίστα των παραγόντων που έχουν ως αποτέλεσμα την ελάχιστη ή μηδενική συμμετοχή του ενήλικου πληθυσμού σε οποιουδήποτε είδους αθλητική δραστηριότητα.

"Η ένταση της άσκησης καθώς και η διάρκειά της παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του σώματος. Παγκόσμιες έρευνες, καθώς και τα αποτελέσματα δικών μας ερευνών δείχνουν ότι η κατάλληλη συχνότητα για άσκηση είναι πέντε φορές την εβδομάδα ήπια άσκηση για περίπου 30 λεπτά ή τρεις φορές την εβδομάδα, με άσκηση υψηλότερης έντασης (για παράδειγμα, όταν ασκούμαστε να λαχανιάζουμε) για 20 λεπτά» αναφέρει ο Έλληνας επιστήμονας.

Εναλλακτικά, μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου, να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για να διανύσουμε μικρές αποστάσεις, να ανεβαίνουμε τις σκάλες ή να αθλούμαστε στο γυμναστήριο.

"Λύσεις υπάρχουν αμέτρητες αλλά δυστυχώς αυτό που λείπει είναι η όρεξη αλλά και η κρατική μέριμνα", καταλήγει ο κ. Μέτσιος.

πηγή: health.in.gr

   

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 08:41