Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 10:15

Λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης ευπαθών ομάδων ζητούν απο τον Σταϊκούρα, οι πάσχοντες απο συγγενείς καρδιοπάθειες

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ιδρύθηκε το 2005 και εκπροσωπεί θεσμικά και σε πανελλαδικό επίπεδο : α. το σύνολο των πασχόντων από συγγενείς

καρδιοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες, σπάνιες καρδιοπάθειες κτλ. καθώς και σε περίπτωση ανηλικότητας το σύνολο των γονέων και κηδεμόνων αυτών. β. Πρακτικά τους πάσχοντες εν γένει από κάθε μορφής καρδιαγγειακά νοσήματα, κάτι το οποίο σύντομα θα αποτυπωθεί και καταστατικά.   

Αποτελεί μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οργάνωσης – «ομπρέλας», της EUROPEAN CONGENITAL HEART  DISEASE GROUPS, μέλος του GLOBAL HEART  HUB, ενώ μέσω της ΕΣΑμεΑ, αλλά και του Global Heart Hub  συμμετέχουμε ενεργά στον πανευρωπαϊκό επίσημο φορέα για τις χρόνιες παθήσεις, το απόλυτα έγκυρο και αξιόπιστο European Patients’ Forum, το οποίο σε μεγάλο βαθμό και με τρόπο επίσημο συμβάλλει στη χάραξη της αντίστοιχης πολιτικής της ΕΕ. Aποτελούμε παράλληλα μέλος του World Heart Federation (affiliated) καθώς και αρωγό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Παθήσεων – Νοσημάτων.

Όπως άριστα γνωρίζετε, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα εν γένει, πέραν του ότι αποτελούν μία ιδιαίτερα πολυπληθή ομάδα του πληθυσμού, συνιστούν και μία από τις πλέον ευάλωτες, με δεδομένο ότι πρόκειται κατά κανόνα για χρόνιες παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητα του ασθενούς μειώνοντας ενίοτε σημαντικά ακόμη και το προσδόκιμο ζωής.

Για λόγους οι οποίοι δεν αφορούν το παρόν υπόμνημα και οι οποίοι, εξάλλου, είναι ευρέως γνωστοί, η ήδη δύσκολη καθημερινότητα όσων εξ ημών αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά κατά το τελευταίο διάστημα, έχει επιδεινωθεί ουσιαστικά και καίρια. 

Η εκτίναξη του πληθωρισμού, εντυπωσιακή ακόμη και με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνδυασμό και άμεση σχέση με την άνευ προηγουμένου αύξηση του ενεργειακού κόστους, στη χώρα μας και διεθνώς, έχει ήδη διαμορφώσει μία γκρίζα πραγματικότητα σε παρόντα χρόνο και προοιωνίζεται ένα δύσκολο μέλλον, ακόμη και με βάση τα πλέον αισιόδοξα σενάρια. 

Αντικειμενικά κρίνοντες, σας καλούμε, πράττοντας το ύψιστο καθήκον σας, το οποίο συνίσταται στην προστασία των ασθενέστερων κατά τεκμήριο συμπολιτών μας, να εξετάσετε τη λήψη μίας σειράς μέτρων, τα οποία, στο βαθμό του πολιτικά, οικονομικά  και κοινωνικά εφικτού και δίκαιου, θα ενισχύσουν το εισόδημα και θα διαφυλάξουν την ποιότητα της ζωής των συνασθενών μας.

Ειδικότερα, ζητούμε:  

Α. Την αύξηση, μετά από μία στασιμότητα ένδεκα ετών (2011) των αναπηρικών επιδομάτων στο σύνολό τους, τουλάχιστον στο ύψος του επίσημου πληθωρισμού, αντίστοιχη πρόβλεψη δε και για τα αμέσως επόμενα έτη. Είναι γνωστό ότι σημαντικός αριθμός καρδιοπαθών λαμβάνει το επίδομα βαριάς αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ σε συχνές περιπτώσεις συνοσηρότητας και άλλες κατηγορίες επιδομάτων. 

Β. Είναι ευνόητο ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τους λαμβάνοντες αναπηρική σύνταξη, καθώς μία αναμενόμενη αύξηση γύρω στο 5% και με δεδομένο ότι η μέση αναπηρική σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ (!) προφανέστατα θα αποδειχθεί ανεπαρκής. Ζητούμε ταυτόχρονα η όποια αύξηση δοθεί να μην συμψηφισθεί με την επαχθή «προσωπική διαφορά» λόγω του εκτάκτου των συνθηκών. 

Γ. Αποτελεσματική φορολογική ελάφρυνση, με την ουσιαστική αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Η καθήλωση της ελάφρυνσης για περισσότερο από μία δεκαετία στο ποσό των 200 ευρώ, για άτομα αντιμετωπίζοντα οξύτατα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να επανεξετασθεί. 

Δ. Διεύρυνση των κριτηρίων για την απαλλαγή από τον πολυθρύλητο ΕΝΦΙΑ της πρώτης κατοικίας. Ζητούμε αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας στο 67% (αντικειμενικά αποδεικνύει την ύπαρξη χρόνιας και σοβαρής νόσου/αναπηρίας) με επενεξέταση των μη ρεαλιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων.

Ε.  Η κατάργηση του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 η οποία προέβλεπε την έκπτωση ποσοστού 10% επί του συνόλου των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, αποτέλεσε επαχθέστατο μνημονιακό μέτρο πλήττοντας το εισόδημα κυρίως των χρονίως πασχόντων και των ατόμων με αναπηρία. Είναι αυταπόδεικτο ότι στην περίπτωσή μας η καρδιολογική νόσος και η αντιμετώπισή της συνεπάγεται υψηλότατο κόστος, τη στιγμή δε κατά την οποία, για τις πλείστες των καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν ισχύει μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. 

 

Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση των μέτρων τα οποία προτείνουμε, θα συμβάλει καταλυτικά στη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για την πλέον ευπαθή αντικειμενικά ομάδα Ελλήνων πολιτών. Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας και ευελπιστούμε ότι θα πράξετε το καλύτερο δυνατό σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές και βεβαρημένο περιβάλλον.  

 

                                                   Με ειλικρινή εκτίμηση 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

 

ΚΩΝ. ΧΟΡΤΗΣ                                                                         ΑΝΝΑ ΔΗΜΑΡΑ 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 10:20