Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 15:18

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΣΩΤΗΡΕΙΑ» 2010

altΠολιτιστικές εκδηλώσεις με τη δική τους ταυτότητα είναι τα «Σωτήρεια» της Κάτω Πτολεμαϊδας που δίνουν ζωντάνια και αναβαθμίζουν το τμήμα αυτό της πόλης. Πρόκειται για ένα θεσμό που διανύει το 10ο χρόνο και πραγματοποιείται κάθε φορά στις 16 και 17 Ιουλίου με αφορμή τον εορτασμό του κάτω μέρους του νεόδμητου Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα. Οι φετινές εκδηλώσεις βρήκαν το θεσμό με την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου Πτολεμαίδας «Ο Σωτήρας» που αποτελούν τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής Ανέγερσης του Ιερού Ναού και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, στον οποία ανήκει η πρωτοβουλία του θεσμού που στηρίζεται από το δήμο Πτολεμαϊδας.

Στις εκδηλώσεις χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος που συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση της νέας ενορίας και οι οποίες ξεκίνησαν την παραμονή της εορτής με τον πανηγυρικό εσπερινό και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας παρουσία των τοπικών αρχών.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης ως οικοδεσπότης συνεχάρη το σύλλογο για τη συμβολή του στην ανέγερση του ιερού ναού και στην θεσμοθέτηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που αποτελούν σημείο αναφοράς για την Κάτω Πτολεμαϊδα, αλλά και εφαλτήριο διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ ανακοίνωσε την πρότασή του οι επετειακές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της πόλης να γίνονται πλέον στην περιοχή αυτή απ’ όπου ξεκίνησε η απελευθέρωση της Πτολεμαίδας. «Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό αυτή η γειτονιά θα είναι μια υπέροχη περιοχή, καθώς βασίζεται σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι νοικοκύρηδες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούμαρης.

Σε λίγο καιρό με τα έργα που ξεκίνησαν (οδός Ανανία Νικολαϊδη, κόμβος Ελευθερίας-Ανανία Νικολαϊδη, Πλατεία Αρχιγένη κ.λ.π.) θα αλλάξει ριζικά η εικόνα της περιοχής, ενώ όπως τόνισε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης δεν θα πρέπει να διαταραχθεί ο σφιχτός κοινωνικός ιστός της γειτονιάς σε σχέση με την ραγδαία αλλαγή της φυσιογνωμίας της, μετά τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

«Εκφράζετε με τον καλύτερο τρόπο την έννοια του εθελοντισμού στέλνοντας ένα διαχρονικό μήνυμα ως παρακαταθήκη στη νέα γενιά» επισήμανε απευθυνόμενος στα μέλη του συλλόγου ο Νομάρχης Κοζάνης Γ. Δακής.

Βασικός λόγος για την ίδρυση του συλλόγου εκτός από τις πολιτιστικές παρεμβάσεις είναι η αποπεράτωση του Ιερού Ναού, στον οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες λιθεπένδυσης και επιστέγασης, ενώ κοινή ευχή ήταν στις επόμενες εκδηλώσεις να γίνουν και τα εγκαίνια του πάνω μέρους της εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες της περιοχής, καταθέτοντας την ψυχή του για τον ιερό σκοπό της ολοκλήρωσης του ναού, συνεχίζουν εδώ και χρόνια την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και ποτών, ενισχύοντας με την πώλησή τους όλη την προσπάθεια.

Το διήμερο των εκδηλώσεων διανθίστηκε με παραδοσιακή μουσική και χορούς από συγκροτήματα τοπικών και όχι μόνο πολιτιστικών συλλόγων.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 15:31