Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2010 09:15

6η ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΣΤΟ Δ. ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ- ΜΕ ΤΗ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ

altΣε θεσμό καθιερώνεται πλέον η Γιορτή Ροδάκινου, που διοργανώνει για έκτη  χρονιά ο Δήμος Βελβεντού, στις 6,7 και 8 Αυγούστου 2010, με τη συνεργασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών ΑΣΕΠΟΠ & Δήμηρα, του Εμπορικού Συλλόγου Βελβεντού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού & της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Οι προηγούμενες διοργανώσεις ξεπέρασαν  κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς όχι μόνο αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία αλλά προσέλκυσε χιλιάδες επισκεπτών.

Το Bελβεντό, κωμόπολη 4.000 κατοίκων, 33 χιλιόμετρα B.A της Kοζάνης, είναι χτισμένο στους πρόποδες των Δυτικών Πιερίων, του γραφικού βουνού των εννιά μουσών της μυθολογίας και στα πόδια του απλώνεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. O οικισμός του Bελβεντού είναι ένα αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο, καθώς στενά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πέτρινα, νεοκλασικά αλλά και σύγχρονα σπίτια, αυλές καταστόλιστες από λουλούδια, μικρές πλατείες και όμορφες γωνιές, παλιοί νερόμυλοι και εκκλησίες, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σε ένα καταπράσινο κάμπο, έκτασης 15.000 στρεμμάτων, κατάφυτο με ροδακινιές. Το γεγονός ότι είναι απομονωμένη δενδροκομική περιοχή διευκολύνει τον οργανωμένο έλεγχο της παραγωγής από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες των συνεταιρισμών.

Το ροδάκινο, που είναι και το κυριότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α (καροτίνη) και σε μικρότερη ποσότητα βιταμίνη C, ενώ θεωρείται ως καλή πηγή φολικού οξέως, φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, νατρίου και διαιτητικών ινών. Οι παραγωγοί, συσπειρωμένοι σε δύο ακμαίους αγροτικούς συνεταιρισμούς, διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, με μεράκι και περίσσεια καλλιεργητική φρoντίδα φροντίζουν να δίνουν την καλύτερη δυνατή πoιότητα.

Επιπλέον τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως η ημιορεινή γεωγραφική θέση, το κατάλληλο έδαφος και τα άφθονα νερά κάνουν το ροδάκινο Βελβεντού να ξεχωρίζει για την ποιότητά του και να διατίθεται στην αγορά ως επώνυμο προϊόν.

Το σύνολο της παραγωγής είναι πιστοποιημένο από τον AGROCERT σύμφωνα με το Σύστημα Oλοκληρωμένης Διαχείρισης, που εγγυάται φρούτα που δεν είναι επιβαρημένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και παραγόμενα με διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή, ενώ μικρότερο τμήμα παράγεται με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Γιορτή, περιλαμβάνει ημερίδα για το ροδάκινο, μουσικές εκδηλώσεις, επισκέψεις στους χώρους καλλιέργειας και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του Βελβεντού, ενώ θα λειτουργούν περίπτερα γευσιγνωσίας και δωρεάν διάθεσης ροδάκινων, μαρμελάδων, καθώς και άλλων τοπικών προϊόντων του Βελβεντού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα του πνευματικού κέντρου Βελβεντού θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Προώθηση νωπών αγροτικών προϊόντων στην αγορά».
Στις 10 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία θα παρουσιαστεί έντεχνη λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα των Αφιερωμάτων Κοζάνης.

Το Σάββατο θα γίνει η παρουσίαση από τον Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού του βιβλίου του Αντώνιου Ζανδέ «Μελετήματα για το Βελβεντό»
στις 9 το βράδυ στο Φαράγγι του Σκεπασμένου και θ αακολουθήσει Νεανική μουσική βραδιά με τα μουσικά συγκροτήματα Άδειες Μέρες, Fouskes, Παραμονώ, Lunacy.

Το τριήμερο θα λειτουργεί και Έκθεση Βιβλίου του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού στο καφέ "Εποχές" ενώ στην κεντρική πλατεία θα λειτουργεί περίπτερο γευσιγνωσίας.
 
 
 
 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2010 09:22