Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 11:34

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

altΤην εκπόνηση ερευνητικού έργου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «Ορθολογική και Μουσειακή ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πτολεμαΐδας» αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαϊδας κατά την τελευταία του συνεδρίαση. Η σύμβαση είναι μεταξύ το Δήμου Πτολεμαϊδας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευάγγελος Βελιτζέλος, με τον οποίο υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία.

Η μελέτη περιλαμβάνει 4 έργα: έργο Ι Γραφήματα-Αναπαραστάσεις, Έργο II Γεωλογικός κήπος, Έργο ΙΙΙ Εξοπλισμός βιτρινών με εκθέματα και λεζάντες και Έργο IV βιτρίνες σπονδυλοζώων και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 100.00€. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναλαμβάνει να υλοποιήσει το έργο σε τρεις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Η μουσειακή μελέτη έχει στόχο την παρουσίαση όλων των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων και την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων του νομού, ενώ παράλληλα θα έχει εκπαιδευτικό ρόλο με ειδικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους και τμήματα που θα αφορούν στην εξέλιξη της ζωής στην λεκάνη της Εορδαίας, καθώς και τμήμα για το λιγνίτη.

Όπως έχει κατά το παρελθόν τονίσει ο κ. Βελιτζέλος πρόκειται για σπάνια ευρήματα, που βρέθηκαν στη λεκάνη της Εορδαίας, όπου εντοπίστηκαν πετρώματα ηλικίας 140 εκ. χρόνων, τότε που ζούσαν στην περιοχή είδη δεινοσαύρων και άλλων μεγαλόσωμων ζώων.

Στο μουσειακό σχεδιασμό περιλαμβάνονται απολιθωμένοι σκελετοί σπάνιων ειδών δεινοσαύρων ηλικίας 130 εκ. χρόνων, απολιθωμένοι Βελεμνίτες και απολιθωμένη υδρόβια χλωρίδα.

Ένα, επίσης, μοναδικό εύρημα για την περιοχή είναι και ο απανθρακωμένος κορμός δρυός που βρέθηκε σε ορυχείο, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Βελιτζέλο, υπάρχει άφθονο υλικό από περιφερειακά απολιθωμένα δάση.

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 11:43