Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 12:25

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ «TRANSNATURA MTB Stage Race 2010»

altΓια ακόμα μια φορά η συνεργασία και ο εθελοντισμός αναδείχτηκαν νικητές στη διοργάνωση του «TRANSNATURA MTB Stage Race 2010» που πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου στο Αμύνταιο, τη Βλάστη, το Νεστόριο και την Πρέσπα. Ο φετινός αγώνας που αποτέλεσε τον πρώτο διεθνή αγώνα ορεινής ποδηλασίας με ετάπ στην χώρα μας και συμπεριλήφθηκε στο καλεντάρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, κάλυψε απόσταση 300 χιλιομέτρων σε τέσσερα ετάπ με συνολική υψομετρική διαφορά 7547μ.

Ο ποδηλατικός αγώνας ήταν μόνο ο κεντρικός άξονας της διοργάνωσης «TRANSNATURA», που στόχο έχει να αναδειχθούν ως ενιαίος τουριστικός προορισμός οι περιοχές όπου διεξάγεται. Από την πρώτη, πιλοτική διοργάνωση του περσινού αγώνα μέχρι τη φετινή, πολλά ήταν τα σημεία εκείνα που έδειξαν πως η Δυτική Μακεδονία μπορεί να φιλοξενήσει μια τέτοια σημαντική αθλητική διοργάνωση και να την εμπλουτίσει με δράσεις και εικόνες μοναδικές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία φορέων, ομάδων πολιτών, συλλόγων και εθελοντών. Τα ιδιαίτερης ομορφιάς τοπία της περιοχής, άφησαν το δικό τους στίγμα στις εντυπώσεις αθλητών και επισκεπτών και, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν οι μόνες που.. προέβαλλαν δυσκολίες, δεν κατάφεραν να πτοήσουν καθόλου τη διεξαγωγή του τετραημέρου  Transnatura.

Η έναρξη κηρύχτηκε την  Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου  στην κεντρική πλατεία του Αμυνταίου, με τη διαδρομή ΑΜΥΝΤΑΙΟ – ΠΡΕΣΠΕΣ 96 χλμ. και ήταν η δυσκολότερη διαδρομή του αγώνα βουνού TRANSNATURA MTB. Από το ίδιο χώρο ξεκίνησε ο παιδικός Ποδηλατικός Αγώνας 3 χλμ, ενώ έγιναν τα εγκαίνια για τις δύο εκθέσεις φωτογραφίας: του Γιάννη Δέδε με τη συλλογή του με θέμα το «Ποδήλατο» που εντυπωσίασε με τις τεχνικές και τη φρέσκια αισθητική του και της ομάδας του «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ», που προκάλεσε τον επισκέπτη με τη συλλογή με θέμα «Η λανθάνουσα εικόνα-μια οικολογική παρέμβαση» η οποία θύμισε σε όλους ότι δεν υπάρχει μόνο μια γωνιά για να δεις μια εικόνα, αλλά αυτή αλλάζει αν διευρύνεις λίγο την προοπτική σου.

Την ίδια μέρα στην Πλατεία Αγίου Γερμανού στις Πρέσπες, η υποδοχή των ποδηλατών έγινε με γλέντι με παραδοσιακές συνταγές και μουσική με τη συμμετοχή του χορευτικού του Συλλόγου Απανταχού Πρεσπιωτών ‘Η Πρέσπα’ και την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας για την Ιστορία του Ποδήλατου. Παράλληλα με τον τερματισμό του TRANSNATURA ΜΤΒ, οι νέοι και τα παιδιά πήραν μέρος σε πολλές δράσεις, παρακολούθησαν το θεατροποιημένο παραμύθι ‘Τα Καπέλα είναι Τρέλα' και συμμετείχαν στους Ποδηλατικούς Αγώνες για παιδιά και νέους 2 χλμ. και το διασκέδασαν ιδιαίτερα, παρά τη βροχή! Ο dj Φάνης Μαυρουδής, ανέλαβε τη μουσική επένδυση όλων των δράσεων.

 

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου ο αγώνας ξεκινησει από το Λαιμό με το 2ο ετάπ TRANSNATURA ΜΤΒ 87 χλμ ΠΡΕΣΠΕΣ – ΝΕΣΤΟΡΙΟ. Στην πλατεία στο Νεστόριοέγιναν αγώνες  με ποδήλατο, για παιδιά και νέους ενώ το βράδυ όλοι απόλαυσαν εξαιρετικές μανιταροσυνταγές στην εκδήλωση με τους Μανιταρόφιλους της Δυτικής Μακεδονίας, εν αναμονή των απονομών, συνοδεία λαϊκής ορχήστρας και άλλων τοπικών εδεσμάτων.

Το Σάββατο οι αθλητές ξεκίνησαν για το 3ο ετάπ TRANSNATURA ΜΤΒ 63 χλμ ΝΕΣΤΟΡΙΟ – ΒΛΑΣΤΗ και έφτασαν μετά μουσικής στην πλατεία της Βλάστης, όπου στήθηκε γλέντι με τα καταπληκτικά τοπικά προϊόντα.

Στη συνέχεια το Transnatura επέστρεψε στο Αμύνταιο, όπου ο καιρός άλλαξε λίγο το πρόγραμμα, αλλά καθόλου τις διαθέσεις των συμμετεχόντων και των επισκεπτών. Οι παράλληλς δράσεις που είχαν προετοιμάσει ο Ε.Σ. ΑΜΥΝΤΑΣ και η Ε.Ο.Βιτσίου μεταφέρθηκαν για την επόμενη μέρα.

 Έτσι, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, έγινε η έναρξη του 4ου και τελευταίου ετάπ TRANSNATURA ΜΤΒ 54 χλμ ΑΜΥΝΤΑΙΟ - ΝΥΜΦΑΙΟ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ και αμέσως μετά η Έναρξη αγώνα “open MTB” ΑΜΥΝΤΑΙΟ - ΝΥΜΦΑΙΟ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση από τον «Αρκτούρο» αλλά και από την Τροχαία με θέμα «Παιδί και Ποδήλατο», πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες τρεξίματος (για όλους), 10 χλμ και Γύρος λίμνης Πετρών με ποδήλατο, 22 χλμ (άνω των 12 ετών) καθώς και δραστηριότητες υπαίθρου για παιδιά (βόλτα με άλογα, τοξοβολία, άλλα..), Graffiti Show με θέμα το ΠΟΔΗΛΑΤΟ, το Χορευτικό Συναπάντημα "Ο ΤΡΥΓΟΣ" και μετά τις απονομές, όλοι διασκέδασαν στη συναυλία με τους STARBEAT.

 

Τις εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας τίμησε με την παρουσία του ο Γ.Γ. Τουρισμού κ. Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και τους αθλητές και δήλωσε πως, δράσεις τέτοιου είδους μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση σε αυτές και θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς προβάλλουν τη συνεργασία, την ήπια ανάπτυξη, τον τοπικό πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι, με τις καλύτερες εντυπώσεις, το ραντεβού ανανεώθηκε για το TRANSNATURA MTB 2011, με 5 ετάπ, στις αρχές του επόμενου Ιουνίου.

Διοργανωτές του TRANSNATURA MTB STAGE RACE είναι η κοινοπραξία των εταιριών οικοτουρισμού Βιτσίου, Γράμμου και Πρεσπών με συντονιστή το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών και με τη συνδιοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας, της ΑΝ.ΦΛΩ και της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, των τοπικών αρχών αυτοδιοίκησης Αμυνταίου, Πρεσπών, Νεστορίου,  Βλάστης και Νυμφαίου, την εταιρία διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων Outsports και την εταιρία sports marketing & management CK agency. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης. Μέγας χορηγός ήταν η Vodafone.

Οι δράσεις στο Αμύνταιο πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Ε.Σ. "ΑΜΥΝΤΑ", την εταιρία «Πετριέων Γη» και το ΤΟ.ΣΥΝ. Αμυνταίου. Στις Πρέσπες πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, της Εταιρίας Προστασίας Πρέσπων, των Συλλόγων Απανταχού Πρεσπιωτών ‘Η Πρέσπα’, ‘Άγιος Γερμανός’ και ‘Σπασμένο Ρόδι’ από την Καστοριά και του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών ‘Πελεκάνος’. Οι δράσεις στο Νεστόριο πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων της Δυτικής Μακεδονίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεστορίου και το Σύλλογο Αλέξιος Κομνηνός της κοινότητας Κομνηνάδες.

Για τη διεξαγωγή του Transnatura συνεργάστηκαν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Φλώρινας και Κοζάνης, η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας, ο Χ.Ο.Ο. Πτολεμαιδάς, ο Σ.Ο.Χ. Φλώρινας, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας και Κοζάνης, η ΕΡΑΔΥΜ, η Ραδιολέσχη Φλώρινας, οι Ραδιοερασιτέχνες Καστοριάς και το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Φλώρινας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «TRANSNATURA - Ένας τόπος, Τρεις περιοχές – Χίλιες αναμνήσεις» θα βρείτε στο www.transnatura.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 12:29