Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 06:49

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕIΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 2018- Δηλώσεις συμμετοχής

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕIΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 2018

Νοητά και Πραγματικά Μνημεία (Μια διαδικασία σε δύο στάδια) Καλλιτεχνικός/Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γιάννης Ζιώγας, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΕΤ

Το χέρι κι ο πηλός Εικαστική Πορεία 2017 (φώτο Γιάννης Ζιώγας)

Η διαδικασία Νοητά και Πραγματικά Μνημεία αποτελεί την υλοποίηση της Εικαστικής Πορείας για το 2017 και 2018.

Η διαδικασία αυτές τις δύο χρονιές αποσκοπεί στην πραγματοποίηση μιας νομαδικής σχεσιακής διαδικασίας που θα διερευνά τον τόπο, την ύλη, τη μνήμη της ιστορίας. Με μια σειρά δράσεων (καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών, θεωρητικών) οι Πρέσπες μεταμορφώνονται σε μια περιοχή ολιστικής ανάπλασης της καλλιτεχνικής πρακτικής και της μνήμης των ανθρώπων. Στην πρώτη περίοδο (1 έως 8 Ιουλίου) θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του εγκαταλειμμένου φυλακίου του Στρατού σε Μνημείο Ανθρώπινης Δραστηριότητας και θα δημιουργηθεί μια κεραμική τοιχογραφία στο εξωτερικό τοίχο του Σταθμού στους Ψαράδες. Ταυτόχρονα στην ίδια αυτή περίοδο του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μια Πορεία που θα διανύει την απόσταση Ψαράδες/Μοσχοχώρι σε πέντε ημέρες.

Στη δεύτερη περίοδο (24 έως 28 Αυγούστου) θα διανυθεί η διαδρομή του Μεγάλου Ελιγμού στο Γράμμο ανασυσταίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ιστορικό γεγονός του Εμφυλίου Πολέμου εβδομήντα χρόνια μετά το συμβάν. Με τις δύο αυτές διαδοχικές διαδικασίες θα υλοποιηθούν στις Πρέσπες δύο είδη Μνημείων: τα Υλικά (το Μνημείο της Ανθρώπινης Δραστηριότητας, Κεραμική Τοιχογραφία) και τα Νοητά (οι διαδρομές της Εικαστικής Πορείας στην περιοχή) που διερευνούν την περιοχή σχηματίζοντας αποθετήρια μνήμης για τους επερχόμενους. Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2018 θα υλοποιηθεί σε δύο περιόδους με αντίστοιχες θεματικές: 1. φύση/όρια/υλικά ΙV, 1 έως 8 Ιουλίου 2018, (υλοποίηση εργαστηρίων 4 έως 8 Ιουλίου) 2. Ο Μεγάλος Ελιγμός, 24 έως 28 Αυγούστου 2018 Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με ένα Διεθνές Συνέδριο για το Μνημείο (ημερομηνίες θα ανακοινωθούν) Φυλάκιο στο Λαδοπόταμο, Τόπος διεξαγωγής της διαδικασίας Αύγουστος 2016 (φώτο Φίλιππος Καλαμάρας)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 06:59